Delo (Slovenia)

Ameriške borze rekordno, na Kitajskem težave

Dow Jones Industrial Average je prejšnjo sredo dosegel novo rekordno vrednost in 35.595 točk.

- Lojze Kozole, Ilirika BPH

Na podlagi poslovnih izidov ameriških podjetij, ki so bili boljši od pričakovan­j, je ameriški indeks Dow Jones Industrial Average prejšnjo sredo dosegel novo rekordno vrednost. Ob tem je bilo pestro tudi na področju kriptovalu­t, kjer je rekordno vrednost dosegel bitcoin.

Dow Jones je v sredo sicer pridobil 138 točk ali 0,4 odstotka in se povzpel na približno 35.595 točk. Že naslednji dan pa so udeležence na kapitalski­h trgih prestrašil­e težave, povezane s kitajskim gradbenim podjetjem Evergrande in z bojaznimi pred morebitno okrnjeno globalno gospodarsk­o rastjo v četrtem kvartalu.

Prihaja obdobje večje nihajnosti

Povišano nihajnost na delniških trgih lahko pričakujem­o tudi v prihodnjih nekaj mesecih. Sicer še vedno pričakujem­o, da bo kitajska država sanirala podjetje Evergrande in nastanek inančnega sistemskeg­a šoka preprečila tako, da bo podjetjem v državni in delni državni lasti naročila nakup delov prezadolže­nega gradbenega giganta. Ob tem pa bo prek bank začela prebivalce­m, predvsem mladim družinam, ponujati ugodnejše hipoteke z namenom, da podpre cene nepremični­n.

Padec cen na nepremični­nskem trgu bi sicer ogrozil zadolžene gradbince in banke, kar bi lahko povzročilo sistemski šok. Če pa kitajska država iz kateregako­li razloga ne bo sanirala podjetja Evergrande in/ali ji ne bo z ugodnejšim­i posojilnim­i pogoji uspelo podpreti cen na kitajskem nepremični­nskem trgu, jo lahko čaka inančni šok, ki bi sčasoma lahko vplival tudi na globalne kapitalske trge.

Glede na to, da Evergrando­ve dolžniške obveznosti približno ustrezajo dvema odstotkoma kitajskega BDP, in glede na to, da bo v prihodnjem letu 20. nacionalni kongres kitajske komunistič­ne partije, na katerem naj bi Xi Jinping pridobil do zdaj nepreceden­čni tretji mandat, lahko pričakujem­o, da država ne bo dopustila sistemskeg­a inančnega šoka, ki bi negativno vplival na realni sektor in posledično povzročil povišanje brezposeln­osti in nižanje gospodarsk­e rasti.

Tehnološka podjetja so še v središču

Čaka nas pester teden objav poslovnih izidov tehnološki­h podjetij, ko bodo o poslovnem izidu tretjega kvartala poročala podjetja, kot so Microsot, Apple, Alphabet, Amazon, Facebook, Samsung. Tehnološki sektor bo s krčenjem denarne politike in višanjem donosnosti na obveznice v prihodnjem letu pod pritiskom, pri čemer moramo vedeti, da ta sektor trenutno veliko pridobiva zaradi napredka na področju računalniš­tva v oblaku.

Nemško podjetje za programsko opremo SAP je v tretjem letošnjem kvartalu prihodke, ki izvirajo iz računalniš­tva v oblaku, povišalo za 20 odstotkov. Na dan objave te novice so njegove delnice poskočile za več kot pet odstotkov. Visoke rasti prihodkov iz računalniš­tva v oblaku so pričakovan­e še za nekaj prihodnjih let. Od tega bodo neposredno največ imela podjetja, kot so Microsot, Salesforce, Amazon, Alphabet. Med zanimivejš­e makroekono­mske podatke tega tedna pa spadajo objavi nemškega in ameriškega BDP, podatki z ameriškega nepremični­nskega trga, v četrtek pa ECB objavi izjavo o odločitvah glede denarne politike evrskega območja.

 ?? Foto Bertha Wang/AFP ?? Vlagatelji kljub vsemu menijo, da Kitajska nepremični­nskega velikana Evergrande ne bo pustila nenadzorov­ano propasti.
Foto Bertha Wang/AFP Vlagatelji kljub vsemu menijo, da Kitajska nepremični­nskega velikana Evergrande ne bo pustila nenadzorov­ano propasti.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia