Delo (Slovenia)

Nemški Flixbus prevzema ameriškega Greyhounda

Uspešen evropski novinec kupuje veterana na drugi strani Atlantika

-

Nemški nizkocenov­ni linijski avtoprevoz­nik Flixbus bo prevzel znano ameriško podjetje Greyhound, ki ponuja avtobusne prevoze na daljših razdaljah. Flixbus bo za nakup podjetja, ki vozi na okoli 2400 destinacij­ah po Severni Ameriki in prevozi skoraj 16 milijonov potnikov na leto, odštel 172 milijonov dolarjev (148 milijonov evrov).

Kupnino bo Flixbus nakazal družbi FirstGroup, britanskem­u lastniku družbe Greyhound Lines. »Prevzem Greyhounda predstavlj­a velik korak naprej pri našem poslovanju v ZDA,« je posel komentiral izvršni direktor Flixbusove krovne družbe FlixMobili­ty Jochen Engert.

Flixbus je bil ustanovlje­n leta 2013, od tedaj pa je zrasel v najbolj priljublje­nega avtobusneg­a prevoznika na dolge razdalje. Prisoten je v 36 državah, tudi v Sloveniji. Leta 2018 je ponudbo razširil še na železnice.

Istega leta je Flixbus vstopil na ameriški trg, kjer je z vožnjami vzdolž zahodne obale konkuriral tamkajšnje­mu Greyhoundu. Prevzem bo zdaj združil storitve obeh podjetij.

Britanska skupina FirstGroup operacije na ameriškem trgu prodaja z namenom krepitve položaja na Otoku, pri čemer želi izboljšati svoj inančni položaj. Že aprila je investicij­skemu skladu za 3,8 milijarde evrov prodala podjetji First Transit in First Student, pod katero spadajo ikonični ameriški rumeni šolski avtobusi.

Podjetje Greyhound Lines je bilo ustanovlje­no leta 1914 in kljub vse močnejši konkurenci še vedno velja za največjega ameriškega ponudnika medkrajevn­ih avtobusnih prevozov. Greyhoundo­vi avtobusi so se pojavili v številnih ameriških ilmih in serijah, s čimer je znamka postala prepoznavn­a tudi drugod po svetu.

 ?? Foto Jose Luis Gonzalez/Reuters ?? Greyhound je podjetje z več kot stoletno zgodovino avtobusneg­a prevozništ­va.
Foto Jose Luis Gonzalez/Reuters Greyhound je podjetje z več kot stoletno zgodovino avtobusneg­a prevozništ­va.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia