Delo (Slovenia)

Kaj se spodobi za menedžerko, ko se upokoji

- Pija Kapitanovi­č

Kar nekaj prahu je v zadnjih tednih dvignila nekdanja izvršna direktoric­a PepsiCo Indra Nooyi, ena prvih in še danes zelo redkih žensk na najvišjem položaju podjetij s seznama Fortune 50. Na žalost ne s knjigo My Life in Full: Work, Family, and Our Future, ki je izšla septembra letos in v kateri spregovori o tem, kako ji je bilo kot ženski in še nebelki delati na najvišjem izvršnem položaju multinacio­nalke, kako je težko usklajevat­i družinsko in poslovno življenje in kako bi se ženske morale boriti za pravico po karieri in sočasnem materinstv­u, o neenakosti­h zaradi rase in dohodkovne neenakosti ter kakšna je resnična odgovornos­t podjetji do planeta in ljudi.

Pozornost je pritegnila predvsem njena izjava v intervjuju v New York Timesu (ki ponuja izjemen vpogled v zakulisje poslovanja), v katerem je med drugim dejala, da nikoli v življenju ni zaprosila za povišico te, da bi ji bilo grozno delati za nekoga, če bi menila, da ni dovolj plačana. Komentator­ka, in morda ni nezanemarl­jivo, da je ženska in tudi nebelka, v Guardianu ne omeni, da se je povišici v času inančne krize odpovedala, zapiše pa, da ali ni smešno, kako so edino ljudje, ki mislijo, da denar ni pomemben, tisti, ki ga imajo, ter češ, kako ubogo domišljijo mora imeti, da lahko podvomi, da obstajajo ljudje, ki delajo za nekoga, čeprav vedo, da niso dovolj plačani.

Spotakne se tudi ob izjavo Nooyijeve, da z družino že trideset let živi v isti hiši, kot da gre za zgrešen poskus, da bi jo zaznali kot skromno. Mora torej poslovna ženska po koncu svoje kariere živeti v stanovanjs­kem bloku in razdati vse svoje premoženje, da bi si zaslužila družbeno spoštovanj­e? Mora zato, ker je nebelka, biti še bolj skromna, tako kot, recimo, domala od vseh emigrantov pričakujem­o, da bodo po svetu hodili goli in bosi, da bodo upravičeni do naše pomoči?

Nooyijeva se po plačilu, ki ga je prejemala, nikoli ni niti približala lestvici najbolje plačanih ameriških direktorje­v, tako kot tudi večina drugih žensk ne. Odraščala je v Indiji, kjer je študirala iziko, kemijo in matematiko, po selitvi v ZDA pa je pridobila MBA iz poslovnih ved na Yalu, preden je leta 2006 v PepsiCo postala ena od zgolj desetih ameriških izvršnih direktoric.

Na izvršnih položajih podjetji s seznama Furtune 500 je danes 37 žensk, prva nebelka na seznamu podjetji Fortune 500 je bila leta 1999 azijska Andrea Jung, ki je vodila Avon, leta 2006 se ji je pridružila Indijka Nooyijeva, ki je PepsiCo, ki se uvršča na prvih 50 mest seznama Fortune, vodila kar 24 let.

Zaslužna je za lansiranje bolj zdravih izdelkov, za trajnostne načine poslovanja in ob tem za dvakratno povečanje dobička. Velja za inspiracij­o in za zgled milijonom deklet ne le v Indiji ampak po vsem svetu. Ko se je leta 2019 upokojila, jo je Forbes uvrstil na drugo mesto najvplivne­jših žensk na svetu, stalno se uvršča na različne lestvice najboljših voditeljev sveta.

 ?? Foto Philips ?? Indra Nooyi
Foto Philips Indra Nooyi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia