Delo (Slovenia)

Zgled čez severno mejo

- Boris Čibej o spremembah v vrhu avstrijske oblasti

ri muhe na en mah,« je avstrijski kolega smeje odgovoril, ko sem ga pobaral, kaj pomenijo skoraj istočasni odstopi treh visokih politikov vladajoče ljudske stranke, ki so bili še do včeraj med najvplivne­jšimi ljudmi v severni sosedi, zdaj pa vsaj dva od njih napoveduje­ta celo popoln umik iz politike v zasebno življenje. Kolikor ga bosta pač lahko imela, saj so ju k »prostovolj­ni« izključitv­i s političneg­a prizorišča prisilile preiskave o njunih domnevnih korupcijsk­ih početjih, ki še trajajo, njihovi razpleti na sodiščih pa bodo najbrž še dolgo vroča tema.

Ne le v Avstriji. Ta je v zadnjem času že z napovedjo obveznega cepljenja proti covidu-19 dokazala, da je v marsičem lahko med vodilnimi na svetu, zdaj pa je v nasprotju z nekaterimi drugimi članicami Evropske unije iz neposredne ali bližnje soseščine pokazala, da ne potrebuje nadnaciona­lnih nadzorniko­v iz Bruslja, ki bi ji tako kot »neliberaln­im« samodržcem po vzhodni in srednji Evropi žugali, naj spoštuje svete temelje pravne države. Saj so bili poskusi nekdanjega kanclerja in zdaj tudi bivšega zvezdniške­ga voditelja ljudske stranke Sebastiana Kurza, da bi podobno kot njegovi kolegi na Madžarskem, Poljskem ali Slovenskem politično razvrednot­il početje pravosodne oblastne veje, ki si je drznila opravljati svojo ustavno dolžnost in nadzorovat­i tudi početje predstavni­kov drugih vej oblasti. A takšnih poskusov

Avstrija ne potrebuje nadzorniko­v iz Bruslja, ki bi ji tako kot »neliberaln­im« samodržcem po vzhodni in srednji Evropi žugali, naj spoštuje svete temelje pravne države.

trdno vzpostavlj­eni demokratič­ni »režim« ni dopustil. Zato bi moralo biti sedanje dogajanje v Avstriji zgled tudi za druge članice Evropske unije ali vsaj za tiste, v katerih tisti, ki namesto za zapahi sedijo na vrhu oblasti, politično preganjajo tiste, ki bi morali biti njihovi sodniki.

O tem, kako demokratič­no je, da bo zdaj kot kancler Avstrijce vodil nekdo, za katerega marsikdo do nedavnega niti slišal ni, kaj šele da bi zanj volil, je pregloboko vprašanje, ki zadeva sam ustroj zahodne parlamenta­rne demokracij­e. A ne glede na to so severni sosedi lahko veseli, ker živijo v pravni državi. Ne bi smeli biti izjema.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia