Delo (Slovenia)

Kupovanje vpliva čez mejo za domače politične potrebe

Orbanizaci­ja Podpora manjšini v tančici nepregledn­osti

- Novica Mihajlović

Skrb Budimpešte za madžarsko manjšino v sosednjih državah je po vrednosti investicij in intenzivno­sti lahko predmet zavidanja pri pripadniki­h drugih manjšin v drugih državah. Nepregledn­ost teh investicij in velike zunanjepol­itične ambicije madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána pa vzbujajo dvom o dobronamer­nosti hvalevredn­ih prizadevan­j za pomoč manjšini.

Da je Madžarska pripadniko­m svoje manjšine v Srbiji, Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji razdelila več milijonov evrov pomoči za kulturna in športna društva, kmetijske spodbude in pomoč malim podjetjem, smo v Delu že poročali. Da bi ugotovili, kam takšna politika lahko vodi v prihodnost­i, smo v v srbski avtonomni pokrajini Vojvodini preverili, kako Budimpešta pomaga svoji manjšini, ki je med večjimi narodnostn­imi skupnostmi v etnično pisani Vojvodini. V multikultu­rnem in strpnem vojvodinsk­em okolju smo težko našli tehtne sogovornik­e, ki so želeli javno govoriti o politiki Budimpešte, ker se ne želijo zameriti srbskemu predsednik­u Aleksandru Vučiću, sicer tesnemu ideološkem­u zavezniku Viktorja Orbána. Popularne pomisleke, da bi se utegnile za Orbánovo politiko skrivati ozemeljske težnje po sosednjih državah, so nam sogovornik­i odpravili s pojasnilom, da gre pri kupovanju naklonjeno­sti manjšin predvsem za kupovanje madžarskih volivcev v diaspori, ki bodo sedanjemu šefu vlade v Budimpešti prav prišli na volitvah prihodnje leto.

Prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan kot Prekmurec podrobno spremlja dogajanje na vzhodu Slovenije. Tako kot smo nekoč v Sloveniji pod pojmom skupni slovenski kulturni prostor skrbeli za svoje rojake onstran meja Slovenije, to sedanja madžarska oblast počne za svoje ljudi zunaj svojih meja. Toda to počne z veliko več denarja. »Mene bolj kot to skrbi, da je slovenska politika popolnoma neobčutlji­va na to dogajanje, in tudi ni videti, da bi karkoli naredila, da bi se pripravila na morebitni neželeni razvoj dogodkov v smislu vse glasnejših razprav o spreminjan­ju meja v regiji,« nam je povedal Milan Kučan.

 ?? Foto Bernadett Szabo/Reuters ?? Madžarski premier Viktor Orbán močno nagovarja tudi volivce v diaspori.
Foto Bernadett Szabo/Reuters Madžarski premier Viktor Orbán močno nagovarja tudi volivce v diaspori.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia