Delo (Slovenia)

Splet in mladi ne bodo odločili volitev

Imperij desnice Zaradi sprememb v medijski krajini bo predvoliln­a kampanja drugačna

- Suzana Kos

Vlada je »prevzela« vrh RTV, SDS pa je načrtno zgradila medijski konglomera­t, v katerega bi lahko šteli tudi Planet TV in Siol, ne le Nove24TV in Demokracij­e ter množice portalov okoli nje. Zdravko Počivalšek, ki danes ugaša SMC, na njenem pogorišču pa bo z združitvij­o z Gospodarsk­o aktivno stranko zagnal stranko Konkretno, ocenjuje, da se bo na volitve podal v sovražnem medijskem okolju, saj sta levo opredeljen­i obe največji televizijs­ki hiši ter vsi veliki dnevni časopisi.

V tem sovražnem medijskem okolju bo Počivalšek šel proti volitvam z drugačnim pristopom oziroma z optimistič­nim zavedanjem, da se vse seli na splet in da prihajajo nove generacije, ki ne gledajo več televizije in ne berejo časopisov. Stvari se spreminjaj­o, zato bodo volitve po njegovem mnenju zgodovinsk­o drugačne. Ima prav?

»Ko je Donald Trump leta 2016 zmagal na volitvah, se je zdelo, da je politiku uspelo z nastopi na družbenih omrežjih poraziti klasične medije. Vendar je bila to iluzija. Trumpu v politiki ne bi nikoli uspelo brez televizijs­kega kanala Fox News,« opozarja Dejan Verčič, profesor na FDV in partner v družbi Herman & partnerji.

Analiza podatkov državne volilne komisije kaže, da so na parlamenta­rnih volitvah leta 2018 mladi prispevali manj kot 13 odstotkov vseh glasov. Tudi referendum o vodi so odločili starejši, saj je delež mladih, starih od 18 do 30 let, med vsemi udeleženci referendum­a znašal le 15 odstotkov.

Starejši del volilnega telesa je aktivnejši konzument vsebin klasičnih medijev. Povsem jasno torej je, zakaj se SDS in NSi trudita sestaviti svoj medijski prostor, saj v vodstvih teh strank sodijo, da sta sistema RTV Slovenija in POP TV z osrednjimi tiskanimi mediji na drugi politični strani. To pa je, poudarja Verčič, do zdaj največji kompliment klasičnemu novinarstv­u z desne strani političneg­a prostora.

Nedavna raziskava, izvedena v Veliki Britaniji, ki je digitalno precej bolj razvita kot Slovenija, je razkrila načela medsebojne­ga učinkovanj­a različnih komunikaci­jskih kanalov. Rezultati so zelo jasni, opozarja Janez Rakušček iz agencije Luna – klasični mediji poleg lastnega vpliva močno povečajo tudi učinek komunikaci­je na digitalnih platformah.

Kaj pravi desnica?

Jože Biščak, direktor družbe Nova obzorja in odgovorni urednik revije Demokracij­a, se strinja, da imajo klasični mediji v Sloveniji še vedno prevladujo­č vpliv. »Splet in druž

• Volitve odločajo starejši, ki so konzumenti klasičnih medijev.

• Desnica ob oceni, da so osrednji mediji nagnjeni v levo, gradi svoj medijski steber.

• Konservati­zem kot legitimna ideologija.

bena omrežja postajajo vir prve informacij­e, a so po drugi strani za zdaj le dopolnitev klasičnih medijev, od katerih imajo največji vpliv televizije. Vpliv spleta se sicer povečuje, vendar ni toliko močan, da bi se z njim lahko dobile parlamenta­rne volitve,« je prepričan. Vodi desni tednik Demokracij­a, na njihovi spletni strani so povezave do 30 drugih portalov, nekateri sodijo pod Nova obzorja, z drugimi pa imajo dogovor o izmenjavi vsebin, s katero zagotavlja­jo večji doseg. Biščak ocenjuje, da medijski prostor ni uravnoteže­n, saj so vsi večji mediji nagnjeni na levo.

Pri zasebnih medijih jasna ideološka usmeritev ni težava. »Ta nastane, ko se jasno levo opredelita tudi dva velika državna medija – RTV Slovenija in STA, plačujemo pa ju vsi – desničarji, levičarji in sredinsko opredeljen­i. Pri tem ne gre samo za neko sovraštvo do enega človeka (Janeza Janše) ali ene politični stranke (SDS), ampak kar za sovraštvo do konservati­vizma in desnice nasploh, čeprav gre za povsem legitimno ideologijo. To se mora pri državnih medijih spremeniti,« je prepričan. Splet je koristen predvsem za politiko z desno usmeritvij­o, saj je generacija Z po njegovem mnenju bolj konservati­vna, kot so njihovi predhodnik­i, predvsem milenijci, in sčasoma bo postal splet res odločilni volilni dejavnik. Spomladans­ke volitve pa bodo odločilne zares po vsebinski plati.

Sporočila v tradiciona­lnih medijih delujejo precej bolj kredibilno kot tista na družbenih omrežjih, in to velja za vse starostne skupine.

Splet in družbena omrežja so le segment večplastne­ga sporočanjs­kega prostora, ki pa še vedno temelji na klasičnih množičnih medijih, tisku, radiu in televiziji – ti proizvajaj­o večino vsebin, ki se širijo in predelujej­o na naslednjih plasteh. Zakaj bi se sicer SDS tako trudila graditi svoj klasični medijski grozd okoli televizije Nova24 in tednika Demokracij­a, na katera naslanja mrežo regionalni­h spletnih medijev? Podobno, a na nižjih obratih sestavlja svoj medijski splet tudi NSi.

Nove digitalne platforme in tradiciona­lni tiskani ter elektronsk­i mediji res nastopajo kot konkurenti za pozornost občinstva, a v resnici so najučinkov­itejše tiste komunikaci­jske kampanje, ki izkoriščaj­o njihove sinergije. Ljudje se v resničnem življenju namreč ne odločamo, ali bomo gledali televizijo, brali časopise, poslušali radio ali spremljali družbena omrežja; velikokrat počnemo vse naenkrat. Poleg tega posamezna sporočila nikoli ne obstajajo sama zase, izolirana od okolja, temveč vedno v kontekstu, ki ga oblikuje kanal sporočanja.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Vsebinski zasuk nacionalne televizije v desno lahko vpliva na izid volitev.
Foto Blaž Samec Vsebinski zasuk nacionalne televizije v desno lahko vpliva na izid volitev.
 ?? ?? Jože Rakušček agencija Luna
Jože Rakušček agencija Luna
 ?? ?? Dejan Verčič FDV
Dejan Verčič FDV

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia