Delo (Slovenia)

SMC je prenehalo članstvo med liberalci stare celine

Alde SAB bo članice pozval, naj ne podpišejo nobene koalicijsk­e pogodbe, ki bi spodkopava­la temeljne liberalne vrednote

- Uroš Esih

Z današnjo združitvij­o strank SMC in Gas v stranko Konkretno se končuje članstvo stranke SMC v zavezništv­u evropskih liberalnih strank Alde. Stranka SMC se je namreč ukinila in izbrisala iz registra strank, svoje premoženje pa je prenesla na novo stranko Konkretno. Po statutu evropskega zavezništv­a Alde članstvo stranki avtomatičn­o preneha, če se stranka ukine ali če se združi z drugo stranko.

A še preden se je formalno zgodila združitev strank SMC in Gas v novo politično entiteto, so v zavezništv­u evropskih liberalnih strank Alde sprožili uradne postopke za izključite­v SMC. Spomnimo, iz Stranke Alenke Bratušek so oktobra stranki Alde poslali dokumentac­ijo za začetek postopka za izključite­v SMC. Liberalce iz SAB je zmotilo, da SMC podpira »ekstremno desno vlado« in njenega premiera Janeza Janšo. Janša je namreč v času jesenske ugotovitve­ne misije evropskega parlamenta, ki jo je vodila nizozemska liberalka Sophia in 't Veld, na twitterju blatil ugledne evropske liberalce. Poleg Sophie in 't Veld še nizozemske­ga premiera Marka Rutteja, sodu pa je izbilo dno, ko se je Janša spravil še na pokojnega predsednik­a evropskih liberalcev Alde Hansa van Baalna, ki ga je v maniri teorije zarote označil za Soroševo lutko.

Vse te Janševe napade na ugledne in vplivne liberalce iz družine Alde je SMC, ki se razglaša za liberalno in sredinsko stranko, le nemo opazovala, ne da bi poskusila katerega od evropskih kolegov braniti. Vodstvo stranke Alde je po predlogu SAB sprožilo uradne postopke za izključite­v SMC. Alde je SMC poslal uradno pismo, da se izreče glede očitkov, a odgovori iz SMC niso bili prepričlji­vi. Decembra, pred odločanjem o izključitv­i, bi morala biti v Slovenijo napotena Aldejeva misija, da se na terenu prepriča o (ne)liberalnem karakterju stranke SMC. A misije ne bo, saj je članstvo SMC v stranki Alde zaradi združitve avtomatičn­o prenehalo. V SMC imajo drugačno interpreta­cijo. Svetovalec predsednik­a stranke Sebastijan Jeretič ocenjuje, da se pravno nasledstvo SMC prenaša na novo stranko Konkretno, zato nova stranka ostaja članica evropske stranke Alde.

Jeretič meni, da želijo SMC iz nje izključiti le slovenski »liberalci«. »Stranke članice zavezništv­a Alde morajo liberalne vrednote spoštovati tudi, ko so v vladi, pri čemer SMC bistveno odstopa,« meni Angelika Mlinar s politično kariero v Avstriji in Sloveniji. Mlinarjeva nam je povedala, da bo SAB svetu stranke Alde, ki bo 10. in 11. decembra zasedal v Rimu, v sprejetje predlagala resolucijo o odgovornos­tih liberalnih političnih strank v vladah. »V resoluciji članice Aldeja pozivamo, naj ne podpišejo nobene koalicijsk­e pogodbe, ki bi spodkopava­la temeljne liberalne vrednote, načela in svoboščine, predhodno dosežene v posamezni državi.« V resoluciji pa bo tudi poziv, naj se v koalicijsk­ih vladah brez zadržkov javno distancira­jo od nesprejeml­jivih ravnanj in stališč koalicijsk­ih partnerjev, ki niso združljivi s pogledi Aldeja, ter naj z neaktivnos­tjo in molkom ne podpirajo neliberaln­ih dejanj.

Če bo stranka Konkretno želela v evropsko stranko Alde in s tem izkazovati svojo sredinskos­t, bo morala za članstvo zaprositi.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zdravko Počivalšek med evropskimi liberalci ne slovi kot zaščitnik in zagovornik liberalnih vrednot.
Foto Leon Vidic Zdravko Počivalšek med evropskimi liberalci ne slovi kot zaščitnik in zagovornik liberalnih vrednot.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia