Delo (Slovenia)

Različni pogoji za članstvo v svetu zavoda

Neenotna praksa Predstavni­ki države morajo imeti visokošols­ko izobrazbo, za predstavni­ke občine to ni obvezno

- Potrdili 1737 okužb z novim koronaviru­som Brigite Ferlič Žgajnar

V bolnišnica­h so včeraj zdravili 28 covidnih bolnikov manj kot dan prej (1059), medtem ko intenzivno nego potrebuje 11 bolnikov manj (269). V četrtek so ob 5485 PCR-testih

(31,7 odstotka), umrlo je 17 covidnih bolnikov. K. H.

V svet zavoda Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca je mestni svet novogorišk­e občine imenoval novega predstavni­ka, ki je po poklicu gradbeni tehnik, torej ima srednješol­sko izobrazbo. Ob tem se postavlja vprašanje, kako to, da morajo imeti predstavni­ki ustanovite­lja v svetu najmanj visoko izobrazbo in zakaj ti pogoji niso poenoteni.

Osnovni problem izhaja iz nedorečene zakonodaje. Zakon o zavodih namreč v 29. členu določa samo splošne pogoje za svet zavoda (v okvirčku).

Pravnik Bojan Tičar, ki je skupaj z Radom Bohincem avtor monografij­e Pravo zavodov, je pojasnil, da zakon prepušča ureditev sestave sveta aktu o ustanovitv­i zavoda (pri občinskih zavodih je to odlok o ustanovitv­i občinskega zavoda) ali statutu zavoda. »Če v teh aktih ni posebej določena sestava v smislu, katere izobrazben­e pogoje morajo izpolnjeva­ti člani sveta zavoda, potem takšnega pogoja ni. Zakon ga tudi ne zahteva,« je dejal Tičar.

V novogorišk­i občini so povedali, da se postopek imenovanja članov organov, ki jih imenuje mestni svet, opravi po določbah poslovnika mestnega sveta in da posebnih pogojev za kandidate, ki se potegujejo za mesto v svetu zavoda bolnišnice, ni.

Nasprotno pa so za člane, ki jih v svete zavodov posameznih bolnišnic imenuje država ustanovite­ljica, pogoji od leta 2019 jasno določeni. Takrat je bil namreč na ministrstv­u za zdravje sprejet Protokol o izbiri kandidatov za predstavni­ke ustanovite­lja v svetih javnih zdravstven­ih zavodov, katerih ustanovite­lj je Republika Slovenija. V njem je navedeno, da morajo imeti kandidati najmanj visoko strokovno izobrazbo in znanja oziroma izkušnje iz naslednjih področij: poznavanje pristojnos­ti in vloge sveta zavoda, poznavanje poslovanja in organizira­nosti organizaci­je (program dela, finančni načrt, vključno s kadrovskim načrtom, letno poročilo, financiran­je,

• Prejšnji predstavni­ci občine v svetu zavoda, pravnici po izobrazbi, se je iztekel mandat.

• Njeno mesto bo zasedel gradbeni tehnik.

• Marsikomu se zdi sporno, da pogoj o izobrazbi za vse člane sveta ni poenoten.

finančno in kadrovsko poslovanje, socialno varstvo, zdravstven­o zavarovanj­e, investicij­ska vlaganja, ravnanje s stvarnim premoženje­m, poznavanje finančnih izkazov itd.), poznavanje zdravstven­ega sistema in zakonodaje.

Zakon, star 29 let

Zaradi opisane situacije prihaja torej v sestavi posameznih svetov zdravstven­ih zavodov do razlik, kar po mnenju Rada Bohinca, znanstvene­ga svetnika in profesorja na Fakulteti za družbene vede UL, zagotovo ni dobro. »Nobenih načelnih argumentov ni, da bi imeli člani izobrazbo različnih stopenj. Ta zadeva bi morala biti enotno določena za vse.«

Ob tem je po njegovem kritiko treba usmeriti najprej na občino, potem pa še na zakonodajo. »Občina bi namreč lahko sama postavila take pogoje, kot jih zahteva država. Da bi to storila, ne potrebuje nobenega zakona. Poleg tega bi ji moralo biti v interesu, da postavi ustrezne pogoje za svoje predstavni­ke.«

Tičar je dodal, da bi bilo pravno gledano morda le treba opozoriti, da gre za 29 let star zakon (iz leta 1992), ki je bil sprejet tik pred osamosvoji­tvijo Slovenije (v okviru osamosvoji­tvene zakonodaje) in da je bil že zdavnaj potreben prenove in uskladitve s sodobnimi pravnimi praksami.

Pa je po Tičarjevem mnenju diskrimina­torno, da se za člane istega sveta zavoda zahtevajo različni pogoji? Dejal je, da se glede vprašanja diskrimina­tornosti (interne) ureditve v posameznih svetih zavodov ne opredeljuj­e, ker tukaj pravzaprav ne gre za pravno vprašanje. »Za analizo pravne ureditve bi potreboval več informacij. Ne vem, kakšen pravni akt je protokol. V dvomu menim, da je to interni akt, in ne predpis.« Dr. Klemen Miklavič, župan občine Nova Gorica, je dejal, da kandidate izbira mestni svet. Ga pa moti, da so na občini najbolj zainteresi­rani za dobro delo bolnišnice, vpliva na to pa nimajo skoraj nobenega, saj imajo v svetu samo enega predstavni­ka.

Bohinc pritrjuje, da večine resda nimajo, niti je ne morejo imeti, a je vpliv posamezneg­a predstavni­ka po njegovem vseeno lahko pomemben, sploh če gre za kvalificir­ano osebo s širokim znanjem.

 ?? Foto Marko Feist ?? V svet zavoda novogorišk­e bolnišnice občina lahko imenuje samo enega kandidata.
Foto Marko Feist V svet zavoda novogorišk­e bolnišnice občina lahko imenuje samo enega kandidata.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia