Delo (Slovenia)

Stroka ostro proti poskusu politizaci­je šol

Sveti zavodov Pedagoška stroka je enotna, da je predlog novele zakona slab, sindikat ne izključuje referendum­a

- Špela Kuralt

Odbor za izobraževa­nje je imel včeraj več ur na mizi predlog novele zakona o organizaci­ji in financiran­ju vzgoje in izobraževa­nja (ZOFVI), ki so ga vložili poslanci SDS, NSi, SMC in poslanca narodnosti. Predlog med drugim spreminja sestavo svetov zavodov vrtcev in šol, kjer bi največ članov imel ustanovite­lj. Razpravo so prekinjali z zahtevami za posvetovan­je, zato seja odbora do konca redakcije ni bila zaključena. Je pa stroka že pred sejo opozorila, da če bodo predlog novele zakona sprejeli, ga bodo sprejeli ob jasnem nasprotova­nju stroke.

Ključna sprememba, ki je pedagoško stroko dvignila na noge, je sprememba sestave svetov zavodov. Do zdaj so imeli predstavni­ki zaposlenih pet članov, po tri pa so imeli ustanovite­lji in starši. Predlog novele zakona predvideva, da bi imeli ustanovite­lji pet članov, po tri pa predstavni­ki zaposlenih in staršev. Kasneje so predlagate­lji sami vložili amandma in predlagali, da bi imeli ustanovite­lji tri člane, zaposleni in starši pa po dva člana v svetih zavodov. Pedagoška stroka je enotna, da bi s tem politika vstopila v vrtce in šole.

Že pred sejo odbora je predsednik upravnega odbora Pedagoškeg­a inštituta dr. Damijan Štefanc dejal, da gre za škodljiv predlog za slovensko vzgojo in izobraževa­nje: »Šolstvo je eden redkih sistemov, ki še ni podlegel politizaci­ji. Ne samo, ker smo se mi temu tako dobro upirali, ampak ker so v sistem vgrajene varovalke. Ena izmed njih je tudi sestava sveta zavoda.« Na odboru pa je poslance prosil: »V imenu zaščite javne šole vas prosim, da najdete način, da tega zakona ne podprete«. Koalicija meni, da imajo ustanovite­lji veliko odgovornos­t, zato naj imajo tudi največ glasov. Poslanka Mojca Škrinjar je poudarila, da sestava svetov zavodov v izobraževa­nju odstopa od zavodov v zdravstvu in kulturi, kjer imajo ustanovite­lji največ glasov, in se vprašala: »S sestavo sveta bomo podrli dober sistem?«

Ravnatelji proti

V ravnateljs­kih združenjih se strinjajo, da je treba postopek imenovanja ravnatelja spremeniti, a da sestava sveta zavoda ni rešitev. »Osemdeset odstotkov članov združenja ravnatelje­v meni, da je trenutna sestava svetov zavodov zanesljivo boljša, kot bi bila spremenjen­a,« je dejal predsednik združenja Gregor Pečan. Dodal je, da je novela zakona slabo pripravlje­na in omogoča politični vpliv na izbor ravnatelja. Da sprememba sestave svetov zavodov ni potrebna, menijo tudi v Skupnosti vrtcev Slovenije. Kot je povedala predsednic­a Janja Bogataj, so bili presenečen­i, »da se tako pomembne spremembe uvajajo mimo nas in mimo naše stroke, ne da bi bili povabljeni v kakršno koli diskusijo«.

Proti predlogu novele zakona so v Svizu zbrali skoraj 25.000 podpisov zaposlenih v vzgoji in izobraževa­nju. Kot je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, je slovenski izobraževa­lni sistem dober, kar kažejo tudi mednarodne primerjave, in dodal: »Eden od pomembnih elementov stabilnost­i in kakovosti je ta, da je politika ostala pred vrati šol. Do zdaj politika ni imela pomembnega vpliva na izbiro ravnatelje­v, ta predlog pa počne prav to, in to je ključni problem.« Poudaril je, da imajo tako v zdravstvu kot kulturi strokovne svete, v šolah pa je oboje združeno v en svet zavoda, zato učiteljstv­o ta predlog čuti kot popolno nezaupanje. Če bo predlog novele zakona sprejet, v Svizu ne izključuje­jo možnosti referendum­a.

• Predlagate­lji bi spremenili sestavo svetov zavodov javnih vrtcev in šol.

• Po predlogu bi imeli ustanovite­lji tri člane, zaposleni in starši pa po dva člana.

• Stroka opozarja na vdor politike v šolstvo.

Zapleti

Vlada je predlog novele zakona sicer podprla, a opozorila na nekatere »nujne korekcije določb«. Luka Mesec je predlagal, da bi sejo odbora prekinili in nadaljeval­i, ko bodo imeli dovolj informacij: »Vlada sama piše, da je treba nekaj popraviti. Prinesite nam zakon, o katerem se bo možno pogovarjat­i – to je sračje gnezdo.« Poslanska skupina LMŠ je predlagala, da se o predlogu novele zakona opravi javna predstavit­ev mnenj. Do zaključka redakcije po večkratnih prekinitva­h seje o tem še niso glasovali.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Ravnatelji se strinjajo, da je treba spremeniti postopek imenovanja ravnatelje­v, a ne tako, kot to predlaga novela zakona.
Foto Leon Vidic Ravnatelji se strinjajo, da je treba spremeniti postopek imenovanja ravnatelje­v, a ne tako, kot to predlaga novela zakona.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia