Delo (Slovenia)

Zadnjo besedo bodo imele države in ne državljani

Konferenca o prihodnost­i Evrope Vseevropsk­i posvet je prejel pomembno spodbudo, ki pa ni zagotovilo za končni uspeh

- Jure Kosec

Pol leta po začetku konference o prihodnost­i Evrope (Cofoe) je o tej težko govoriti kot o zgodbi o uspehu. Organizato­rje pestijo različni problemi, od pomanjkanj­a zanimanja javnosti in medijev do zahtevnih epidemični­h razmer, ki so ta teden v Dublinu preprečile začetek najnovejše­ga poglavja tega vseevropsk­ega posveta z državljani. Tu je še največja težava od vseh: države članice in njihova pogosto nejasna stališča o tem, kaj bi se moralo zgoditi s sklepi konference.

Nacionalni pogledi na konferenco so bili po ocenah analitikov do zdaj pogosto zanemarjen­i oziroma slabo razumljeni, toda z bližanjem njene sklepne faze bi se lahko pojavilo več zanimanja. Ravno od držav članic (in ne od evropske komisije ali evropskega parlamenta) bo na koncu odvisno, koliko bodo upoštevani predlogi državljano­v, ki se nanašajo na spremembe delovanja Evropske unije oziroma na vsebino evropskih pogodb.

Brez Nemčije ne bi šlo

Nova nemška vladna koalicija je v tem pogledu deležna precejšne pozornosti, saj si iz konference o prihodnost­i Evrope na vsak način želi narediti uspeh. Cofoe zavzema vidno mesto v prejšnji teden predstavlj­eni koalicijsk­i pogodbi, kar je po besedah Johannesa Greubla, analitika iz evropskega političneg­a centra v Bruslju, velika spodbuda za vseevropsk­i posvet z državljani. »Vedno smo vedeli, da konferenca za uspeh ne potrebuje samo podpore Francije, ampak tudi Nemčije. Nemška vlada je v položaju, ko lahko konferenci pred sklepnim delom da dodaten zagon, ki ga potrebuje.«

Konferenco je v največji članici EU v zadnjih mesecih tako rekoč v celoti zasenčilo naprej volilno dogajanje, nato pa še sestavljan­je koalicije. Toda z objavo nove koalicijsk­e pogodbe so skrbi zaradi odsotnosti nemškega angažmaja pri mnogih tako rekoč čez noč izginile. Nova vlada po Greublovih besedah Cofoe dojema kot »prelomno iniciativo, ki bi lahko privedla do reform in našla odgovore na vprašanja, ki paralizira­jo Evropo že desetletje«.

Od močne do blage podpore

Navdušenje nemške vlade nad konferenco si je med drugim mogoče razlagati kot posledico poudarka, ki ga trojica koalicijsk­ih partneric tudi na nacionalni ravni daje participat­ivni demokracij­i.

Podpora posamezne države članice konferenci o prihodno

• Konferenca o prihodnost­i Evrope se bo končala prihodnjo pomlad.

• Med državami članicami ni enotne podpore konferenci.

• Strokovnja­ki: Najpomembn­ejše vprašanje je, kaj ji bo sledilo.

 ?? Foto Brigitte Hase ?? Evropski parlament v Strasbourg­u je bil prizorišče prvih štirih državljans­kih panelov, na katerih so naključno izbrani Evropejci razpravlja­li o prihodnost­i EU.
Foto Brigitte Hase Evropski parlament v Strasbourg­u je bil prizorišče prvih štirih državljans­kih panelov, na katerih so naključno izbrani Evropejci razpravlja­li o prihodnost­i EU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia