Delo (Slovenia)

Naraščanje okužb odpihnilo panel v Dublinu

-

Konferenca o prihodnost­i Evrope od maja poteka na večjezični spletni platformi, na kateri lahko vsakdo odda svoje ideje oziroma predloge za izboljšanj­e delovanja EU, v državah članicah in v okviru evropskih državljans­kih panelov. Dublin bi moral ta konec tedna gostiti prvega od preostalih štirih državljans­kih panelov, na katerem bi 200 naključno izbranih evropskih državljano­v razpravlja­lo o temah, povezanih s prihodnost­jo EU, toda naraščanje okužb z novim koronaviru­som je prekrižalo načrte organizato­rjem ter jih prisililo, da so panel prestavili na kasnejši datum. Kakšna bo usoda preostalih treh dogodkov, predvideni­h v Firencah, Varšavi in v Maastricht­u, za zdaj ni jasno. sti Evrope je, kakor je pojasnila Sabina Lange, predavatel­jica na Evropskem inštitutu za javno upravo v Maastricht­u, odvisna od njene trenutne notranje politike in prioritet, aspiracij vlade po izboljšanj­u delovanja EU, v funkciji tradicije oziroma trenutnega interesa do dialoga z državljani. Med sedemindva­jseterico tako najdemo primere držav, ki aktivno promoviraj­o tako konferenco kot dialog z državljani (Avstrija), spodbujajo dialog z državljani in s strokovnja­ki za izoblikova­nje idej o izboljšanj­u delovanju EU (Slovaška), proces podpirajo z organizaci­jo dogodkov (do neke mere Slovenija, ki konferenco sicer promovira tudi v okviru predsedova­nju svetu EU), in tiste, ki so do konference bolj skeptične. »Posebna je Francija, ki bo predsedova­la svetu EU v času, ko se bo konferenca sklepala, in kjer ima predsednik, ki bo hkrati vodil predsedniš­ko kampanjo za ponovno izvolitev, poseben interes, da si tudi prek konference poveča politični pedigre,« je pojasnila Sabina Lange.

Interes držav članic bo narasel

Sogovornic­a sicer pričakuje, da se bo interes za konferenco v večjem delu sedemindva­jseterice povečal, a šele prihodnjo pomlad. »Takrat se bodo države ponovno pozicionir­ale in mogoče repozicion­irale v odnosu do vprašanja, kam naprej.«

Nova nemška vlada se zdi odločena, da bi Cofoe morala biti korak na poti v evropsko ustavno konvencijo. To samo po sebi še ne pomeni, da bo demokratič­ni eksperimen­t na koncu dejansko privedel do korenitih reform delovanja EU, je za Delo opozorila Minna Ålander, raziskoval­ka z berlinskeg­a inštituta za mednarodne in varnostne zadeve SWP. Nemška podpora reformam EU bi namreč po njenih besedah hkrati lahko izzvala kontrareak­cijo, in sicer od držav, ki strogo nasprotuje­jo odpiranju pogodb.

Od držav članic bo na koncu odvisno, koliko bodo upoštevani predlogi državljano­v.

Nova nemška vladna koalicija si iz konference o prihodnost­i Evrope na vsak način želi narediti uspeh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia