Delo (Slovenia)

Novi vojščak prihaja na čelo avstrijske vlade

Vladna kriza V severni sosedi bodo prihodnji teden uradno imenovali novega kanclerja – To bo dosedanji notranji minister Karl Nehammer

- Boris Čibej

Avstrijsko vlado bo po novem še vedno vodil član vladajoče ljudske stranke. Karl Nehammer je bil doslej notranji minister, »vmesni« kancler Alexander Schallenbe­rg pa se vrača na položaj zunanjega ministra.

Vse se je zgodilo hitro. Le približno 24 ur je minilo od vroče objave v nekaterih medijih, da bo nekdanji kancler Sebastian Kurz odstopil kot predsednik ljudske stranke (ÖVP) ter se umaknil iz političneg­a življenja, že imajo v severni sosedi malone novega kanclerja in obnovljeno vlado. To bo uradna novica šele prihodnji teden, ko bo predsednik države Alexander Van der Bellen tudi uradno za novega zveznega predsednik­a vlade potrdil dosedanjeg­a notranjega ministra Karla Nehammerja, ki so ga včeraj v vladajoči stranki izbrali za novega vodjo.

Ko je v četrtek Sebastian Kurz, ki se je zaradi preiskave suma korupcije šele pred kratkim umaknil s kanclerske­ga položaja, a je ostal na čelu stranke, tudi uradno razglasil umik iz politike, se je najprej oglasil njegov naslednik Schallenbe­rg, ki je kot nekdanji zunanji minister stopil na čelo vlade šele 11. oktobra. Tudi on je odstopil, da bi dal prostor tistemu, ki ga je včeraj njegova stranka izbrala za novega vodjo in novega predsednik­a zvezne vlade. Proti večeru je učinek domin dosegel tesnega sodelavca Sebastiana Kurza Gernota Blümla, ki je sporočil, da se umika s položaja finančnega ministra.

Rošade v ljudski stranki

Tako so imeli v ljudski stranki, ki je zmagala na zadnjih izrednih parlamenta­rnih volitvah, veliko dela. Izbrati so morali novega vodjo, ki bo postal tudi predsednik zvezne vlade, in temeljito kadrovsko prevetriti ministrske položaje, ki jim pripadajo po pogodbi s koalicijsk­imi partnerji Zelenimi. Tako bodo poleg novega kanclerja Avstrijci kmalu imeli še novega finančnega ministra Magnusa Brunnerja, notranjega ministra Gerharda Kranerja, šolskega ministra, dosedanjeg­a rektorja Univerze v Gradcu Martina Polaschka, Schallenbe­rg pa se po manj kot dveh mesecih na položaju kanclerja vrača za vodjo avstrijske diplomacij­e.

Pri Zelenih so velike rošade v koalicijsk­i partnerici podprli, na novinarsko vprašanje, kako bodo izkoristil­i krizo v ljudski stranki, pa je predsednik Zelenih in podkancler Werner Kogler odgovoril, da čakajo koalicijo pomembnejš­i državni problemi, kakor je na primer boj proti pandemiji. Zato so bili zaradi znotrajstr­ankarskih rošad, ki kadrovsko spreminjaj­o vrh oblasti, toliko bolj ogorčeni v opoziciji. Po besedah poslanca socialdemo­kratov Jörga Leichtfrie­da je to dokaz »kolapsa turkiznega sistema«; turkizna je po tem, ko je vodenje ljudske stranke prevzel Sebastian Kurz, postala uradna barva nekdaj črne stranke. »Na vrhuncu pandemije, sredi zaprtja javnega življenja, ljudska stranka sprevrača notranjo v vladno in državno krizo,« je dejal »rdeči politik«. Ostra je bila tudi voditeljic­a liberalne stranke Neos Beate Meinl-Reisinger, ki je izjavila, da je najbrž prišel čas za predčasne volitve; naslednje redne parlamenta­rne volitve, ki jih v Avstriji niso imeli od leta 2013, so predvidene čez tri leta.

Do takrat bo, če se ne bodo spet zgodili v zadnjem času pogosti preobrati, državo vodil zdaj 49-letni »Dunajčan iz Spodnje Avstrije« Nehammer, ki so ga komentator­ji opisali kot pravega dvojnega vojščaka. Ne le da je nekaj let služil v avstrijski­h oboroženih silah, kjer je dobil čin poročnika, ampak naj bi bil tudi pravi in poslušni »partijski vojščak«. Od leta 2007 je za stranko delal kot strokovnja­k za komunikaci­je in retoriko. Leta 2016, ko naj bi rešil predsedniš­ko kampanjo njihovega kandidata Andreasa Kohla, ni bil pretirano uspešen. Ko je bil pred štirimi leti izvoljen v parlament, je sledila bliskovita kariera. Čez nekaj mesecev je postal generalni sekretar stranke, a je bil bolj general kakor sekretar, ki je zvesto skrbel, da je stranka sledila politiki svojega voditelja, kakor so včeraj zapisali v njegovem portretu v liberalnem časniku Standard.

• Državo bo vodil 49-letni »Dunajčan iz Spodnje Avstrije«.

• V ljudski stranki so kadrovsko prevetrili ministrske položaje.

Zagovornik ostre politike do priseljenc­ev

Menda si je bolj želel voditi obrambno ministrstv­o, a Sebastian Kurz mu je v novi vladi, ki jo je sestavil s koalicijsk­imi partnerji Zelenimi, dodelil vlogo notranjega ministra. To zaupanje si je prislužil, saj je v primerih prisilnih izgonov in zavračanja sprejemanj­a otrok iz grškega taborišča Moria zagreto zagovarjal ostro politiko do priseljenc­ev svojega kanclerja. Čeprav je učitelj retorike, včasih izgubi potrpljenj­e, njegov ton postane oster, glas pa se mu poviša. Ljudje se še vedno spomnijo njegovega čustvenega nastopa na tiskovni konferenci v času lanskih najostrejš­ih omejitveni­h ukrepov. »Kako ste lahko tako nespametni?« je ošteval ljudi, ki so se zbirali na prepovedan­ih »koronskih veselicah«.

• Zaradi znotrajstr­ankarskih rošad so ogorčeni v opoziciji.

 ?? ?? Novi vodja ljudske stranke in bodoči kancler severne sosede Karl Nehammer je v oboroženih silah dobil čin poročnika.
Novi vodja ljudske stranke in bodoči kancler severne sosede Karl Nehammer je v oboroženih silah dobil čin poročnika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia