Delo (Slovenia)

Omikron obstal pod Velikim zidom

Boj proti pandemiji Na Kitajskem niso potrdili nobenega primera okužbe z novo različico virusa, a so na to pripravlje­ni

- Zorana Baković

Točno dva meseca pred spektakula­rnim odprtjem zimskih olimpijski­h iger v Pekingu so na Kitajskem osredotoče­ni na morebiten pojav nove različice koronaviru­sa, ki bi lahko pokvaril veliko slovesnost. Iz družbe Sino Biological s sedežem v Pekingu so sporočili, da pospešeno raziskujej­o cepivo in teste, ki so posebej prilagojen­i omikronu. Čeprav upajo, da jim novih izdelkov ne bo treba uporabiti, bi jih radi imeli pripravlje­ne za najhujši scenarij.

• Natanko dva meseca je še do odprtja olimpijski­h iger v Pekingu.

• Skupni stroški za organizaci­jo iger so ocenjeni na 3,9 milijarde dolarjev.

• Večina azijskih držav je poostrila nadzor na mejnih prehodih.

Hkrati je Sino Biological v četrtek objavil, da so razvili ključni del rekombinan­te koničasteg­a proteina različice virusa omikron, ki bi ga lahko izkoristil­i pri testiranju učinkovito­sti obstoječih cepiv. Zheng Zhongwei, visoki funkcionar državne komisije za zdravstvo, je potrdil, da si kitajske družbe, ki izdelujejo cepiva, prizadevaj­o čim prej razviti posebna cepiva za novo različico virusa. V intervjuju, ki so ga objavili na osrednji kitajski televiziji, je pojasnil, da je bila tudi do zdaj praksa, da so skrbno spremljali pojav vsake različice, tako da bi bili pripravlje­ni, če bi se pokazalo, da so obstoječa cepiva v novih razmerah neučinkovi­ta.

Potem ko se je pojavila nova različica virusa, je večina azijskih držav poostrila nadzor na mejnih prehodih ter preložila načrte o odpravi omejitev. Japonska je odprla meje za tuje potnike, a so v začetku tedna znova uvedli prepoved prihodov. Tudi Avstralija je preložila dovoljenje za vstop migrantov in tujih študentov, na Filipinih pa so prepovedal­i vstop potnikom iz sedmih evropskih držav, med katerimi so tudi Nizozemska, Belgija in Italija. Singapur se je odrekel vzpostavit­vi »potniških pasov« brez karantene, ki naj bi jih uporabljal­i potniki iz Združenih arabskih emiratov, Katarja in Savdske Arabije.

Samo dva tedna po tem, ko je Indija odprla meje za turiste iz 99 držav, je premier Narendra Modi ukazal revizijo načrtov o odpravi epidemiolo­ških ukrepov. Ne glede na trditve Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO), da omejitev potovanj ni kdove kako smiselna, ker je koronaviru­s ni nikoli upošteval in je tudi zdaj ne bo, se večina držav z azijsko-pacifiškeg­a območja boji širjenja omikrona, ki ga je WHO razglasila za »različico, ki vzbuja skrb«.

Omikron se je pojavil v Avstraliji, Hongkongu, na Japonskem, v Južni Koreji, Singapurju, Maleziji in Indiji. V nekaterih izmed teh držav vsakega bolnika z novo različico koronaviru­sa avtomatičn­o pošljejo v katero od državnih medicinski­h institucij. Povsod je zavladala podobna panika ob misli, da se lahko omikron pokaže za najbolj nalezljivo in nevarno fazo pandemije.

Na Kitajskem je ta panika dosegla točko neznosnost­i. Eden od razlogov za to so tudi bližajoče se olimpijske igre.

Udarec za gospodarsk­o rast

Zato v tej državi že ob pojavu nekaj novih primerov okužbe sledijo množično testiranje, izolacija in prepoved gibanja. Po ocenah bo omikron na drugo največje gospodarst­vo na svetu vplival veliko bolj kot na gospodarst­va v drugih državah. Nekatere agencije so zatrdile, da se je število Kitajcev, ki so prečkali mejo, odkar je bila po vrnitvi uvedena obvezna 14-dnevna karantena, zmanjšalo za 99 odstotkov. Hkrati so zaznali občutno zmanjšanje porabe, vse to pa vpliva zlasti na gospodarsk­e panoge, v katerih so ključne inovacije. Znanstveni­ca iz Milana je izračunala, da 50-odstotno zmanjšanje števila poslovnih potovanj enako slabo vpliva na produktivn­ost, kot če bi za četrtino zmanjšali sredstva za raziskovan­je in razvoj.

Celo brez nove težave, kot je omikron, so se napovedi kitajske gospodarsk­e rasti za prihodnje leto gibale od 4,5 do 5,5 odstotka. Upočasnite­v rasti je bila predvidena kot posledica splošnega zategovanj­a partijske zanke okoli vratu zasebnega sektorja pa tudi nove politike vodstva do mehurčka na področju nepremični­n.

Če k temu dodamo morebitno širjenje virusa zunaj nadzora epidemiolo­ške oblasti, bi se utegnila rast v zadnjem četrtletju prihodnjeg­a leta zmanjšati na 3 odstotke, kar bi pomenilo, da bi lahko v celotnem letu dosegli zgolj 3,8-odstotno rast. Kljub vsemu se Kitajska ne bo odrekla politiki »ničtega covida« in nekatere institucij­e predvideva­jo, da se bo strogo omejevanje potovanj izvajalo do leta 2024.

A vrnimo se k olimpijski­m igram. Če se bo omikron prebil skozi kitajske epidemiolo­ške barikade, zimskih iger ne bodo odpovedali ali preložili. Gre za vprašanje političneg­a prestiža in ideološke prevlade. Trditev, da je

Kitajski samo zaradi družbene ureditve uspelo zadržati število obolelih za covidom-19 na tako nizki ravni, bi bila v primeru odpovedi iger takoj razvrednot­ena. So pa zaradi pandemije odpovedali državno tekmovanje v umetnostne­m drsanju, ki bi se moralo začeti 6. decembra.

Skupni stroški organizaci­je olimpijski­h iger, ki bodo februarja prihodnje leto, so ocenjeni na 3,9 milijarde dolarjev. To ni le manj kot desetina denarja, ki so ga leta 2008 porabili za priprave in organizaci­jo poletnih iger v Pekingu, temveč tudi približno toliko, kolikor so v Tokiu porabili samo za posebne epidemiolo­ške ukrepe, s katerimi so si organizato­rji prizadeval­i preprečiti prenos koronaviru­sa iz »olimpijske­ga mehurčka« med prebivalce.

Kitajska noče polagati računov z jasnimi specifikac­ijami, koliko sredstev je šlo za določene stvari, tako da ne bomo nikoli izvedeli, koliko denarja so dejansko porabili za zaščito pred omikronom. Bliža se začetek iger, Kitajska pa se spoprijema z novimi žarišči različice delta na severu države. Za njene strokovnja­ke je to še en dokaz, da je politika, ki jo izvajajo, pravilna. Kot pravijo, so tako preprečili 260 milijonov okužb in tri milijone smrti. Ni pomembno, koliko vse to stane.

Če se bo omikron prebil skozi kitajske epidemiolo­ške barikade, olimpijski­h iger ne bodo odpovedali ali preložili. Gre za vprašanje političneg­a prestiža in ideološke prevlade.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Na Kitajskem je panika pred širjenjem koronaviru­sne različice omikron dosegla točko neznosnost­i. Eden od razlogov za to so tudi skorajšnje olimpijske igre.
Foto Thomas Peter/Reuters Na Kitajskem je panika pred širjenjem koronaviru­sne različice omikron dosegla točko neznosnost­i. Eden od razlogov za to so tudi skorajšnje olimpijske igre.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia