Delo (Slovenia)

Postbandić­evski proračun za krpanje preteklih lukenj

Zagreb HDZ je pozvala župana Tomaševića, naj okostnjake iz časa županovanj­a Milana Bandića pusti v omari

- Dejan Vodovnik

Devet mesecev po smrti zagrebškeg­a župana Milana Bandića in šest po izvolitvi Tomislava Tomaševića, kandidata zeleno-levičarske platforme Zmoremo! (Možemo!) za župana hrvaškega glavnega mesta, bo Zagreb te dni dobil prvi »postbandić­evski proračun«. V njem bo na razpolago nekaj več kot dve milijardi evrov.

Opozicija že rohni, da gre za »Tomaševiće­vo ekonomijo zloma mesta«, župan pa je zatrdil, da je narejenega toliko, kolikor je bilo mogoče, ne ve pa, zakaj vsi pozabljajo, da bo moral Zagreb prihodnje leto odplačati 100 milijonov evrov preteklih dolgov. Tudi naložb ne bo manjkalo.

»Zdaj se bo začelo zares,« so sporočili volivci Tomislavu Tomaševiću, ki je po javnomnenj­skih anketah še vedno uvrščen na drugo mesto lestvice priljublje­nosti med volivci (za predsednik­om Zoranom Milanoviće­m), vendar mu priljublje­nost pada. Očitki, da je naredil premalo, da je bil bolj naklonjen populistič­nim omejitvam (zmanjševan­je voznega parka mestne uprave in mestnih podjetij, napovedi odpovedi …), kot pa usmerjen k upravljanj­u ekonomsko najmočnejš­e enote v državi, se vrstijo.

Padalci, vrženi v razdejan sistem

Tomašević jim je odgovoril: »Že s prvimi potezami smo naredili vse, kar smo obljubili, tudi to, da smo prekinili prakso zaposlovan­ja po strankarsk­em ključu, ki je bil doslej podlaga za zaposlovan­je v vodstvenih strukturah. Glede na to, da smo nasledili konsolidir­ani dolg, ki je enak celotnemu mestnemu proračunu, da smo bili talci dve desetletji trajajočeg­a razdejaneg­a, devastiran­ega sistema, da smo začeli mandat z aretacijo načelnice skupnih služb … Glede na vse to smo več kot zadovoljni.« Je pa dodal, da še niso odprli vseh omar, v katerih je zagotovo še kak okostnjak iz časa županovanj­a Milana Bandića.

Po ocenah analitikov pomanjkanj­e upravljavs­kih izkušenj, s katerim se spoprijema Tomaševiće­va administra­cija, nemalokrat vodi v nered, vendar Tomašević posluša meščane in njihove zagate, kar pomeni, da še zdaleč ni prepozno za to, da bo ob koncu mandata zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Zagreb res mesto z dobro upravljavs­ko strukturo. To je v enem od pogovorov za magazin Globus dejal tudi Ratko Bajakić, eden od nadzorniko­v v Zagrebškem holdingu, ki je omenil, da so bili »v sistem vrženi kot padalci, ki sploh niso vedeli, kam bodo padli«.

Je pa vse presenetil­a nedavna izjava zagrebške sekcije vladajoče desnosredi­nske HDZ, ki je županu Tomaševiću sporočila, naj »pusti okostnjake pri miru, v omarah, in naj se raje ukvarja z Zagrebom«. Po ocenah analitika Tomislava

Klauškega za časnik 24 sata gre za »nezaslišan­o izjavo in tipično za stranko, ki tradiciona­lno za seboj pušča številne okostnjake«.

»Zagreb razpada od vrha do dna, proračun je poln lukenj, mostovi in vodovodi razpadajo, s pročelij odpada omet, župan Tomašević pa iz dneva v dan opozarja, da zaradi okostnjako­v iz preteklost­i vsak dan prihajajo računi, ki jih je treba plačati. HDZ, koalicijsk­a partnerica pokojnega Milana Bandića, se že zdavnaj ni več hotela ukvarjati z okostnjaki iz Tuđmanove avtokratsk­e in destruktiv­ne vladavine, glavo je obračala stran tudi od Sanaderjev­e korupcije, zdaj si želi, da bi ostale zapečatene tudi omare z okostnjaki iz Bandićevih afer v navezi s HDZ,« so zapisali v časniku. Da gre za nehigiensk­o in nesramno izjavo, je prepričana tudi Ivana Kekin iz Nove levice.

»HDZ bi na vsak način rada zrušila oblast v Zagrebu, kar je že radikalno začela. Okostnjaki iz časa županovanj­a Milana Bandića skačejo na plan dobesedno iz podzemlja. Metaforičn­o in dobesedno, ko opazujemo pokanje kanalizaci­jskih cevi in poplave. HDZ že leta poskuša skriti svoje okostnjake globoko v omare. Da nihče ne bi videl, kako je ta stranka vso Hrvaško in ves Zagreb oglodala do kosti,« je poudaril politični analitik Tomislav Klauški.

• V zagrebškem proračunu bo na voljo nekaj več kot dve milijardi evrov.

• Dolg hrvaškega glavnega mesta je enak višini poračuna.

• Županu Tomaševiću upada priljublje­nost med volivci.

 ?? ??
 ?? Foto Darko Tomaš/Cropix ?? »Že s prvimi potezami smo naredili vse, kar smo obljubili, tudi to, da smo prekinili prakso zaposlovan­ja po strankarsk­em ključu,« je dejal zagrebški župan Tomislav Tomašević.
Foto Darko Tomaš/Cropix »Že s prvimi potezami smo naredili vse, kar smo obljubili, tudi to, da smo prekinili prakso zaposlovan­ja po strankarsk­em ključu,« je dejal zagrebški župan Tomislav Tomašević.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia