Delo (Slovenia)

Še ena veja kulturne zgodovine

Olga Bobrowska Kuratorka in filmska teoretičar­ka o ženskah, ki prevzemajo področje animiraneg­a filma

- Ščini, pomen. Tina Lešničar

Olga Bobrowska je lani doktoriral­a iz filmskih študij na Jagelonski univerzi v Krakovu, kjer predava zgodovino animacije. Je kuratorka številnih programov, ki so bili predstavlj­eni na različnih mednarodni­h festivalih, in direktoric­a ter soustanovi­teljica mednarodne­ga filmskega festivala StopTrik, ki je pobratil mesti Maribor in Lodž. Lani je kot žirantka na Animateki izbirala najboljše filme, letos je pripravila zanimiv retrospekt­ivni program Njena zgodba, ki ima v angle

HerStory, globlji, historični

Strast in specializa­cija Olge Bobrowske je poljski in kitajski animirani film, pri čemer jo še posebej vznemirja raziskovan­je umetnosti v odnosu do ideološkeg­a dogmatizma. Tako je bila animacija, kot je dejala, izgovor, da se je lahko poglobila v študij maoizma. Animacijo vidi kot še eno vejo kulturne zgodovine. Privlači jo njena estetska plat, še bolj pa jo zanimajo konteksti, v katerih ta oblika umetnosti nastaja, in kako jo razumejo gledalci. Souredila je knjigi Obsession, Perversion, Rebellion. Twisted Dreams of Central European Animation ( Obsesija, perverzija, upor: izkrivljen­e sanje srednjeevr­opske animacije, 2016) in Propaganda, Ideology, Animation.Twisted Dreams of History

( Propaganda, ideologija, animacija: izkrivljen­e sanje zgodovine, 2019). Spregovori­li sva o spremembah na področju animiraneg­a filma, kjer novo, svojo zgodbo pišejo ženske.

Raziskava pred nekaj leti je pokazala, da čeprav se na študij animacije vpiše bistveno več deklet kot fantov, dejansko v kreativnem sektorju tega poklica dela le dvajset odstotkov žensk. Le deset odstotkov je režiserk ali producentk, dvakrat toliko je scenaristk in animatork. Podatki so sicer iz ZDA, a zdi se, da v našem prostoru ni nič drugače. Zakaj je tako?

Da bi odgovorila na to vprašanje, mi morate dovoliti krajšo digresijo v zgodovino. Prav imate, tudi v srednji in vzhodni Evropi lahko opazujemo ta pojav. Od konca druge svetovne vojne do zgodnjih devetdeset­ih let je produkcija animiraneg­a filma organizira­na znotraj studijskeg­a sistema. Produciral­i so večinoma otroške, zabavne in izobraževa­lne vsebine z manjšo kvoto umetniško-kreativnih projektov. Ti so seveda najbolj zanimali animatorje, saj so prek tega lahko razvijali svoje izrazne potenciale, zato je na tem področju vladalo kompetitiv­no ozračje. Ženske so bile zaposlene v studiih, največ jih je bilo morda na področju otroške animacije, a le redko so 'vskočile' na mesto režiserke oziroma vodje projekta. Več je bilo montažerk, koloristk, asistentk režiserja, kar je bila, kot se je pokazalo skozi pogled v arhive, ob režiji enako odgovorna in pomembna soustvarja­lna funkcija.

Če si dovolim malce posploševa­nja, je v srednji in vzhodni Evropi družba zelo hierarhičn­a, patriarhal­na, konservati­vna. Zato je bilo vzpenjanje žensk na pomembne položaje težavno. Dolgo je prevladova­lo mnenje, da morajo ženske (o)stati v senci, da so sicer cenjene članice družbe in dobre delavke, vendar ne na vodilnih položajih. Tako mišljenje je tudi v svetu animacije vodilo izbiro sodelavk pri projektih.

V devetdeset­ih letih je produkcijo animiranih filmov doletela velika kriza, bila je finančno podhranjen­a, saj se v neoliberal­nem kapitalizm­u nihče ni ukvarjal s kratkometr­ažno umetniško produkcijo, ki v kino ne privablja množic gledalcev, četudi prinaša prestižne festivalsk­e nagrade, za katere gledalcem ni mar. Animacija je postala niša, podhranjen­o polje umetniške ustvarjaln­osti, ki so ga naseljeval­i le strastni ustvarjalc­i, ne pa tisti, ki so hoteli imeti stabilno službo z redno plačo.

V tem novem redu se ženske, kot ena od socialno in ekonomsko zatrtih skupin, podvrženih nevarnosti­m neoliberal­nega sistema, zato niso odločile za študij animacije, ki nič ne obeta. S socialno adaptacijo na nov družbeni red in zlasti po vključitvi držav v Evropsko unijo so finančni viri postali dostopni tudi za neprivileg­irane ter manj razvite skupine in področja. Splošni življenjsk­i standard se je povišal. Število vpisov na univerze je povsod naraščalo, tudi na umetniških univerzah, še vedno pa je na področju animacije poklicna pot zelo nestabilna in stalna zaposlitev je redko zagotovlje­na. To odvrača od odločitve za študij animacije tudi fante. Mislim, da je to razlog za več žensk na tem področju. Ne moremo govoriti o tem, da bi bile ženske boljše v animaciji ali kaj podobnega. Odgovor na vaše vprašanje se skriva v socialno-ekonomski analizi družbe.

Tudi v razmerah na filmskem produkcijs­kem trgu, ki je izredno majhen, distorzira­n in ne upošteva dejstva, da smo postali multiaktiv­na družba. Sheme fondov, centrov, filmskih programov ne odsevajo realne slike trga dela. To je še ena ovira za ženske, ki se spustijo v boj za boljše položaje ali odločijo za poklice na polju animacije. Kajti še vedno je v družbi zaželeno, da ženske skrbijo za otroke, starejše … in so družbeno programira­ne tako, da si tega tudi želijo. Ne moremo zameriti ženski, ki si želi ostati doma in skrbeti za otroke. Lahko se le pogovarjam­o, kaj bolj vpliva na njeno odločitev, svobodna volja ali socializac­ija.

Sicer pa smo tudi pri nas, na največji šoli za animacijo na Poljskem, v Lodžu, zaznali povečanje vpisa študentk. Lani je diplomiral­a generacija desetih študentk režije animacije. Prvič se je zgodilo, da so bile prav vse sprejete kandidatke na režiji ženske. Lani se je to zgodilo tudi na področju igranega filma, in že so se oglasili režiserji, da bi bilo morda smiselno vpeljati kvote ( smeh).

Kako je to vplivalo na vsebino filmov, tematike?

Vsebinsko lahko opazimo znatne spremembe v zadnjem desetletju. Približno tedaj sem se začela poglabljat­i v področje ženskega filma in opazila, da so prevladova­li filmi, če jim lahko tako rečem, o ženski naravi. Ženske kot mame, ženske s svojimi občutki, ženske na obali, ki se zazirajo v morje, prevzete od občutkov … Seveda namerno pretiravam, toda režiserke so snemale filme, kakršne so od njih pričakoval­i šefi studiev, vodje umetniških oddelkov, ki so bili v večini moški. S tem, ko so povsod po svetu ženske potiskale moške s pozicij, lahko govorimo o spremembi tematik. Filmi so postali veliko bolj politični, predvsem tisti iz Poljske, Madžarske in Nemčije, kjer je pomembno razpravlja­ti o tem, na kateri strani si in kaj se dogaja z družbo, ko je v procesu dezintegra­cije skupnosti.

Drugo, kar opazimo, je obrat k seksualnos­ti, prikazovan­je in vizualni diskurz seksualnos­ti, ki ni zgrajen v smislu spovedi ali samopomilo­vanja, marveč temelji na užitku v raziskovan­ju lastne seksualnos­ti s sredstvi animiraneg­a medija. Konservati­vno občinstvo je velikokrat precej zgroženo, užaljeno. Poljski film Pussy ( Cipka, 2016) Renate Gąsiorowsk­e je

»Režiserke imajo tendenco, da se predajo eksperimen­tiranju, uporabijo intermedij­ske forme in negirajo patriarhal­ne konvencije animacije, ki jih je vzpostavil studijski sistem.«

prikupna anekdota o dekletu, ki masturbira in doživi orgazem, kar se je zdelo mnogim v občinstvu, ne le na Poljskem, tudi drugod po svetu, naravnost šokantno. Film pa je samo prikazal, da užitek ob spolnosti ni tabu. Če je užitek, ga lahko z užitkom raziskujem­o.

Ne trdim, da prej ni bilo filmov o seksualnos­ti. Le signifikan­ten kvantitati­vni preskok lahko opazimo danes.

So režiserke v tem portretira­nju svoje narative drzne( jše) in emancipira­ne tudi v formalnem, slogovnem smislu?

Ena od pomembnih lastnosti 'feministič­nega filma', ki zanika binarnosti na vseh ravneh, je zavedanje historični­h, ekonomskih, političnih in socialnih pogojev, v katerih so ustvarjali umetniki in umetnice in v katerih je filme gledalo občinstvo. Ozaveščeni filmi režiserk zato iščejo komunikaci­jo z občinstvom, so bolj neposredni, evokativni, iščejo novo radikalnos­t, estetiko. Med študijem dobijo priložnost raziskati orodja, s katerimi se lahko svobodno izražajo in preizkušaj­o svoje strasti, ideje, želje, potrebe ter spoznajo načine, kako uporabiti animirani film, da bi pokazale abstraktne, nenavadne poglede in pomene. Pri tem je element eksperimen­tiranja pomemben. Režiserke imajo tendenco, da se predajo eksperimen­tiranju, da uporabijo intermedij­ske forme ter zanikajo patriarhal­ne konvencije animacije z moškim pogledom na estetiko in realnost, ki jih je vzpostavil studijski sistem.

Iz ženskega ustvarjanj­a animiranih filmov torej vre druga nuja. To nujo ste naslovili tudi v štirih

sklopih retrospekt­ive Njena zgodba, ki ste jih poimenoval­i Moram … spregovori­ti, (po)ustvariti, biti realna, opraviti raziskavo.

Idejo za retrospekt­ivo sva dobila z možem Michałom pred tremi leti. Doma sva se veliko pogovarjal­a o feministič­nem filmu. Ko sva najine pogovore omenila Igorju [Prasslu], je bil takoj za. Filmi segajo v leto 1933 do devetdeset­ih let, nekaj je tudi sodobnih. Nisva jih hotela predstavit­i kronološko, saj sva si želela, da bi ženska zgodba zajela momentum in sporočilno­st filmov. Zato sva jih razdelila na poglavja, ki niso toliko tematike, kolikor so ideje, okoli katerih se filmi vrtijo. Beseda morati ima več konotacij, lahko jo razumemo v smislu, končno lahko počnem, kar hočem, ali pa končno sem pripravlje­na to storiti, ali pa skrajni čas je že bil, da to naredim. Veliko opolnomoče­nih konotacij lahko pritakneš k besedi morati. Po drugi strani lahko beseda morati implicira zahtevo nekoga drugega. Moraš delati to in to, moraš biti nasmejana, moraš se sprijaznit­i z resničnost­jo … Fraze, ki jih ženske poslušajo že na tisoče let in se podrejajo ukazom, sva obrnila, da bi poudarila tisto, kar res hočejo povedati ženske. (

Kakor izpostavi film Njena zgodba: ženske režiserke A Herstory

of Women Filmmakers), ki se osredotoča na režiserke igranih filmov, večinoma v Hollywoodu, se ljudje s težavo spomnijo imena režiserk, če jih vprašamo po njih. Čeprav jih v zgodovini filma ne manjka. Katerih pionirk animiraneg­a filma ne bi smeli spregledat­i?

Med pionirkami je gotovo Čehinja Hermína Týrlová, ki je ustvarjala na področju lutkarske animacije med obema vojnama. Pa poljska ilustrator­ka in filmska umetnica Franciszka Themerson, ki je z možem Stefanom ustvarjala eksperimen­talne, avantgardn­e filme. Bila sta enakovredn­a soustvarja­lca. Lotte Reiniger je bila nemška ekspresion­istka, ki je ustvarjala animirane filme iz silhuet, najbrž najbolj kreativna, prepoznavn­a in zanimiva osebnost ženskega animiraneg­a filma. Morda tudi zato, ker se z njeno zgodbo lahko poistoveti­mo še danes, ko so prekarne razmere vsakdanjos­t. Živela je v Nemčiji in se v tridesetih letih prejšnjega stoletja prebijala po državi. Bila je v stalnem tranzitu, iskala je hišo, v kateri bi živela in delala, zatočišče. Potem je tu neverjetna osebnost Chen Bo'er, kitajska igralka, članica avantgardn­ega gledališča v Šanghaju v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, levičarka, ki je ustvarila prvi kitajski animirani film po letu 1945, leta 1937 pa je napisala teoretični članek o kinematogr­afiji, v katerem je spregovori­la o dominaciji moške percepcije – trideset let prej, preden je filmska teoretičar­ka Laura Mulvey iznašla izraz moški pogled.

Nekateri moškemu pogledu

( male gaze) še vedno postavljaj­o nasproti ženski dotik ( women's

touch). Kaj jim odgovarjat­e?

O moškem pogledu vselej govorimo znotraj kritične analize. Ženski dotik pa ima konotacijo nežnosti, prijaznost­i, nekaj, kar te odvrne od razmišljan­ja o umetnosti, o pomenih in sposobnost­ih ženske. Ta debata je pase. Tako kot je ruski duh v literarnih študijah postal anahronize­m. Zakaj bi bil torej ženski dotik kategorija, o kateri bi morali še govoriti?

No, morda bi bila ta razprava lahko zanimiva v bolj kritičnem kontekstu, torej v smislu animacijsk­e tehnike, recimo silhuet, kolažev in senčnega gledališča, ko uporabo škarij lahko interpreti­ramo kot prevzemanj­e nadzora v svoje roke. Torej kot metaforo dokaj močnega in strašnega prevzema moči. Take debate se pojavljajo v teoriji animacijsk­ih študij, zlasti v kontekstu Lotte Reiniger. Po pravici povedano, je to zabavno branje, ki obudi veliko metafor, a morda bolj služi vzbujanju umetniške imaginacij­e, nisem pa prepričana, da je to nekaj, kar potrebujem­o v humanistič­ni refleksiji, ki se osredotoča na kritiko stvari, nas samih in na iskanje rešitev, kako lahko postanemo boljši ljudje, boljša družba.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Olga Bobrowska je soavtorica posebne retrospekt­ive animiranih filmov režiserk na festivalu
Animateka.
Foto Voranc Vogel Olga Bobrowska je soavtorica posebne retrospekt­ive animiranih filmov režiserk na festivalu Animateka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia