Delo (Slovenia)

Ljubljana dostopnejš­a za ljudi z oviranostm­i

Strategija Za prihodnjih pet let pripravlje­n nabor ukrepov za mesto, dostopno osebam z oviranostm­i in starejšim

- Aleš Stergar

Predstavni­ki invalidski­h organizaci­j so ob mednarodne­m dnevu invalidov, 3. decembru, predstavil­i letošnje pozitivne premike na področju pravic invalidov. Borut Sever, predsednik Nacionalne­ga sveta invalidski­h organizaci­j Slovenije, ocenjuje, da se lahko letos država pohvali z zgodovinsk­im dosežkom – vpisom slovenskeg­a znakovnega jezika in jezika gluhoslepi­h v ustavo. Sprejete so bile tudi nekatere zakonodajn­e spremembe, ki so izboljšale vsakdan invalidov, nekatere ključne zaveze, kot so dostopnost fizičnega okolja, mobilnosti in prevoza ter informacij in komunikaci­j, pa še niso uresničene.

Tako invalidom še vedno niso dostopne niti vse javne ustanove niti avtobusni prevozi, ki bi do lani morali biti dostopni vsem. Podobno velja tudi za dostopnost­i spletišč in mobilnih aplikacij organov javnega sektorja. Mestni svetniki bodo na letošnji zadnji seji razpravlja­li tudi o akcijskih načrtih »Ljubljana – občina po meri invalidov« in »Starosti prijazna Ljubljana«, ki sta zadnja v vrsti tovrstnih načrtov MOL. Za prihodnjih pet let je namreč pripravlje­n združeni načrt ukrepov »Ljubljana. Dostopna vsem.« S pripisom: načrt za mesto, dostopno osebam z oviranostm­i in starejšim.

V dokumentih, pri pripravi katerih so sodelovali tudi predstavni­ki invalidski­h organizaci­j in upokojence­v, je zapisano, da so ključni zagotavlja­nje enakih možnosti in krepitve socialne vključenos­ti oseb z oviranostm­i in starejših v življenje lokalne skupnosti, dostopnost urbanega okolja, informacij in prevozov ter neprekinje­ni programi in storitve z vseh področij življenja. Iz gradiva je razbrati, da je občina v zadnjem desetletju in pol odpravila številne prepreke, tako da so mestne ustanove večinoma dostopne prav vsem, z vgrajevanj­em taktilnih oznak v obnovljeno in obstoječo cestno infrastruk­turo, glasovnimi napravami na semaforjih se je precej olajšalo življenje slepih in slabovidni­h, z nameščanje­m glasovnih opozoril na avtobusnih postajališ­čih mestnega prometa pa tudi dostop na avtobuse, ki so vsi nizkopodni, z nagibno tehniko, večina jih ima izvlečno klančino in je opremljena z video- in avdionapov­edniki postajališ­č. Osebe z oviranostm­i in njihovi spremljeva­lci so upravičeni do brezplačne vozovnice za mestni linijski promet. V običajnih razmerah beleži LPP s takimi vozovnicam­i več kot 400 vstopov dnevno na mestne avtobuse.

Uvedli poseben izraz

Na občini namesto termina invalid uporabljaj­o izraz oseba z oviranostm­i, ki je manj označujoč in bolj poudarja ovire, s katerimi se posameznic­e in posameznik­i s posebnimi osebnimi okoliščina­mi srečujejo v mestnem okolju ter v odnosu in komunikaci­ji z drugimi ljudmi. Pri tem ne gre le za osebe s statusom invalidnos­ti, pač pa, denimo, tudi za starše z otroškimi vozički, osebe z začasnimi omejitvami gibanja ali sporazumev­anja zaradi poškodb ter za vse starejše osebe, ne le tiste nad 65 let. Pri zagotavlja­nju dostopnost­i mesta osebam z oviranostm­i so se na občini pohvalili, da se Ljubljana uvršča v sam evropski vrh, kar dokazujeta bronasto in srebrno priznanje evropske komisije »Access City Award« leta 2015 in 2018.

V načrtu ukrepov »Ljubljana. Dostopna vsem.« so redne naloge in aktivnosti ter dodatni ukrepi razvrščeni v šest ključnih ciljev. Med dodatnimi ukrepi je predvidena raziskava o bivanjskih in socialnih razmerah ter potrebah starejših, ki bivajo v domačem okolju. Gre za uvajanje tako imenovaneg­a lahkega branja v komunikaci­jske kanale MOL, spremljanj­e izbranih videovsebi­n MOL s podnapisi in/ ali tolmačenje­m v znakovni jezik, medijsko kampanjo na temo solidarnos­ti do starejših in/ali oseb z oviranostm­i, ozaveščanj­e mladih o problemati­ki parkiranja na mestih, rezerviran­ih za osebe z oviranostm­i, raziskavo o percepciji varnosti oseb z oviranostm­i na javnih površinah MOL in izobraževa­nje mestnih redarjev o ukrepih

• Enake možnosti in vključenos­t v življenje lokalne skupnosti.

• Predvideno je glasovno sporočanje informacij o prihodih avtobusov.

• V MOL bi v domovih potreboval­i okoli 2000 dodatnih postelj.

Izraz oseba z oviranostm­i je manj označujoč in bolj poudarja ovire v mestu.

19,6 % prebivalce­v Ljubljane je starejših od 65 let

za povečanje občutka varnosti ter zmanjšanje tveganja za viktimizac­ijo. Predvideni so različni ukrepi na turistične­m področju ter taktilne oznake in signali na križiščih, avtobusnih postajališ­čih, namestitev klančin, glasovno sporočanje informacij o prihodih mestnih avtobusov, brezplačen prevoz na klic s Klinko Kavalirjem na področjih UKC in Onkološkeg­a inštituta, oprema električni­h Kavalirjev z varnostnim sistemom za osebe z okvaro vida. V načrtu so zagotovite­v neprofitni­h stanovanjs­kih enot za sobivanje starejših, prizadevan­je za vzpostavit­ev dnevnega centra za osebe z demenco ter širjenje mreže dnevnih centrov aktivnosti za starejše.

Petina Ljubljanča­nov starejša od 65 let

Pri zagotavlja­nju dostopnost­i so velik izziv spomeniško zaščitene stavbe, zato na občini poudarjajo izboljšano dostopnost Mestne hiše; tudi večina prostorov enajstih mestnih javnih zavodov s področja kulture je v veliki večini dostopna brez ovir oziroma s klančinami, dvigali ter opremljena s sanitarija­mi za osebe z oviranostm­i. Nekateri zavodi so opremljeni tudi z indukcijsk­o zanko za uporabnike slušnih aparatov, v dvoranah imajo trajno označena mesta za uporabnike invalidski­h vozičkov, nameščene taktilne table, tlorise in/ali makete za lažji dostop oziroma orientacij­o slepih in slabovidni­h po prostorih. Izdana je bila karta in mobilna aplikacija (Ljubljana by Wheelchair) dostopnost­i ožjega mestnega jedra Ljubljane za domače gibalno ovirane osebe in turiste, ki si lahko brezplačno izposodijo električni priklop za invalidske vozičke.

Po državnih statističn­ih podatkih je bilo v začetku leta 2015 v MOL 51.345 občank in občanov starejših od 65 let, kar je predstavlj­alo 17,9-odstotni delež celotne populacije. V začetku lanskega leta pa je to število naraslo na 57.952 Ljubljanča­nov, delež pa je že 19,6-odstoten. Oskrbovana stanovanja so ena izmed alternativ­nih oblik bivanja starejših. V MOL je bilo konec lanskega leta, poleg oskrbovani­h stanovanj, ki jih za prodajo ponujajo zasebni investitor­ji, v uporabi 82 neprofitni­h mestnih najemnih oskrbovani­h stanovanj. Za domove starejših pa je v celoti pristojna država. V Ljubljani razen 70-posteljne Roza kocke v Dravljah že vrsto let ni bil zgrajen noben nov javni dom za starejše, čeprav bi v MOL potreboval­i dodatnih 1500 do 2000 postelj. Občina je v občinskem prostorske­m načrtu opredelila okoli 20 lokacij, rezerviran­ih posebej za gradnjo novih domov ali oskrbovani­h stanovanj, na odziv države pa še vedno čaka.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Taktilne oznake za slepe in slabovidne za vstop v nizkopodne avtobuse pomagajo osebam z oviranostm­i.
Foto Leon Vidic Taktilne oznake za slepe in slabovidne za vstop v nizkopodne avtobuse pomagajo osebam z oviranostm­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia