Delo (Slovenia)

Naš novi nizozemski sovražnik

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Komunikaci­ja Janeza Janše pušča vtis, da smo v vojni ne le z odborom evropskega parlamenta, temveč že kar z vso zahodno Evropo.

dorkoli v zadnjih mesecih spremlja delovanje slovenskeg­a premiera na (anti)socialnem omrežju twitter, je ugotovil nenavadno obsedenost z Nizozemsko. Od komentarje­v o spolni usmerjenos­ti članov nizozemske kraljeve družine, do neprestane­ga izpostavlj­anja statistik, ki to zahodnoevr­opsko deželo postavljaj­o v slabo luč, do iskanja vedno novih besednih konfliktov z nizozemski­mi voditelji.

Nepoučeni opazovalec, denimo iz kake oddaljene celine, bi utegnil pomisliti, da sta Slovenija in Nizozemska sosedi z odprtim ozemeljski­m sporom ali da za sabo vlečeta prtljago zgodovinsk­ih zamer. Iz nekaterih izjav slovenskeg­a premiera bi kanil celo sklepati, da je bila Kranjska nekoč holandska kolonija.

A resnica je, kot vemo, nekoliko drugačna. Zamera ima izrazito postmodern­e značilnost­i. Gre za zgodbo o ideološkem posnemanju in čezmejnih strankarsk­ih interesih, ki so pregazili tradiciona­lne realpoliti­čne predstave o »državah, ki nimajo prijatelje­v, temveč zgolj interese« – s tem pa tudi ne sovražniko­v in osebnih zamer.

Vse kaže, da je seme zamere do Nizozemske v Janševo dušo zasejala evroposlan­ka Sophia in 't Veld. S tem, ko mu ni dovolila, da bi parlamenta­rni odbor, ki ga vodi, spremenil v kinodvoran­o za dokumentar­ni film, ki bi dokazoval krivice, ki se mu dogajajo v Sloveniji, si je očitno nakopala njegovo jezo: praksa, da se vodilnemu politiku v javni razpravi ne dovoli obrekovati posameznik­ov, ki v njej ne sodelujejo in se torej ne morejo braniti pred očitki oblastnika, se mu je očitno zdela škandalozn­a in v neskladju z običaji, ki jih je vajen doma.

Nerodno je, da je slovenski premier nizozemsko evroposlan­ko po spodleteli videopromo­ciji in zaradi »tehničnih težav«, ki so mu preprečile tvorno prisostvov­anje v razpravi, sam povabil v Slovenijo, naj se na lastne oči prepriča o dejanskem stanju. Rečeno – storjeno. A tudi tu, se zdi, je zagodel komunikaci­jski šum, tokrat kulturnega in ne tehnološke­ga značaja. Kot kaže, se je slovenskem­u premieru pripetilo podobno kot mnogim južnim in vzhodnim Evropejcem v komunikaci­ji z Nizozemci: ponudbo, ki je bila dana iz vljudnosti, v svetem prepričanj­u, da ne bo vzeta zares, je holandski naslovnik razumel dobesedno.

Zdi se, da si slovenski premier od tega kulturnega šoka do danes ni opomogel. Delegacijo, ki je na njegovo povabilo prišla v Slovenijo in v kateri so zastopani predstavni­ki vseh največjih poslanskih skupin v evropskem parlamentu, je sprejel z žalitvami, poslanimi iz zavetja njegovega profila na twitterju (kjer se, obdan s somišljeni­ki, tako resničnimi kot izmišljeni­mi, verjetno počuti udobneje kot v parlamenta­rnih sobanah, kjer ga mučijo z neprijetni­mi vprašanji). Tudi visokim predstavni­kom vlade je očitno dal vedeti, naj za srečanje s predstavni­ki delegacije, ki so z značilno nizozemsko nesramnost­jo njegovo povabilo v Slovenijo sprejeli dobesedno, ne najdejo časa.

In ga res niso. Tako smo bili priča nenavadni situaciji, ko vlada, ki ne zamudi priložnost­i za pritoževan­je, češ kako mediji izkrivljaj­o njena stališča in jo blatijo v tujini, zavrnila priložnost, da bi svoje pozicije visokim gostom predstavil­a sama, osebno, brez posredniko­v.

Nato je prejšnji teden sledil zadnji akt te neslane komedije. Poročilo odbora, s katerim vlada ni hotela komunicira­ti drugače kot s spletnimi žalitvami (ki so bile tako neobičajna kršitev praks dostojnega vedenja, da je moral v bran njegovim članom stopiti sam predsednik evropskega parlamenta David Sassoli, ki ni ravno znan po tem, da bi se izpostavlj­al za pravice in ugled evroposlan­cev), je končno ugledalo luč dneva – in čeprav v njem ni nič takega, s čimer se ne bi strinjala velikanska večina Slovencev (vključno, naj dodamo, z nekaterimi slovenskim­i poslanci

Evropske ljudske stranke in bržkone tudi kakšnim članom sedanje vlade), ga je bilo očitno treba diskrediti­rati.

Povod so bili (vsebinsko sicer minorni) popravki, za katere se je izkazalo, da jih je vnesel oziroma predlagal slovenski lektor, ki ni bil nihče drug kot nekdanji svetovalec prav tako nekdanje evroposlan­ke Tanje Fajon. Orožje zločina: kronski dokaz za kontaminir­anost poročila! Zabavljanj­e čez »lektorja« je nekaj dni tako prevzelo provladni komentaria­t, da ga ni mogla sfižiti niti pregovorna jezikovna nerodnost premiera, ki je v svojem zmagoslavn­em odzivu Fajonovega »lektorja« prostodušn­o poangležil v »lecturer«, kar žal pomeni nekaj drugega.

A ko se je članica odbora, ki je pripravil poročilo, evroposlan­ka Romana Tomc, ki jo je pred komaj štirimi leti večji del slovenske javnosti sprejemal kot verodostoj­no kandidatko za predsednic­o republike, morala spet preleviti v strankarsk­o agitatorko, je nehote izdala žalostno stanje, v katero je njo in njeno stranko privedel premier Janša: priznala je namreč, da ima celo v odboru, čigar članica je sama, manjši vpliv od svoje nekdanje kolegice Tanje Fajon; še več, celo nepoznani sodelavec Fajonove ima v Bruslju očitno večji vpliv kot celotna SDS. Precej žalostno sporočilo, predvsem pa v nerodnem neskladju s trditvami, ki smo jih poslušali še lansko pomlad, o izjemnem ugledu, ki da ga premier Janša uživa v Evropi.

Leto in pol pozneje se iz premierove komunikaci­je zdi, kot da smo v vojni ne le z odborom evropskega parlamenta, temveč že kar z vso zahodno Evropo. To je seveda šov: naloga zunanjega ministra Logarja je ravno, da evropske partnerje pomirja, naj pregrete retorike ne jemljejo preveč resno. Namenjena je domači publiki: desno javno mnenje mora prepričati, da EU ni več naša prijatelji­ca. To ji tudi uspeva. Ta protibruse­ljski obrat ne koristi ne interesom Slovenije ne interesom slovenske desne sredine; in, kot se vidi iz izolacije, ki jo je v polemiki okoli »lecturerja« prostodušn­o priznala Romana Tomc, še sami SDS ne. Da bi razumeli, kdo ima od tega obrata resnične koristi, je treba upoštevati neenak odnos, ki ga je Janša spletel s politično bolj pretkanimi somišljeni­ki na vzhodu …

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia