Delo (Slovenia)

Do Zelene agende 2030 z nadstranka­rskim svetom

Razvojna vizija Koga pravzaprav zares zanima, kakšno bo življenje prihodnjih generacij čez sto let?

-

Referendum o vodi, o strateški dobrini in viru, je združil Slovenijo. Ali jo lahko tudi nacionalna Zelena agenda 2030, sintezni načrt prednostni­h nalog in ukrepov, da Slovenija ostane zelena, zdrava in uresniči cilje desetletne­ga prehoda v trajnostno razvojno paradigmo? Da začne dihati kot zeleno srce Evrope, kot ji prijazno želijo nekateri vizionarji.

Jože Volfand

Po podnebni konferenci COP26 opozorilne lučke kazalnikov, kako se planet segreva in kako je zadnji čas, da ga začnemo hladiti, ne svetijo nič manj močno kot pred globalno realnostjo, kakor je ponovno spregovori­la v Glasgowu. Države se seveda večinoma zavedajo kompleksno­sti in globalnost­i podnebnih sprememb. A vsaka politika na eni strani tehtnice najprej težka nacionalne interese in zajema iz posode samopreživ­etvenih strategij brez stresov na domačih tleh. Po drugi strani pa se je, kolikor ji še ostane občutka za prihodnost zanamcev in solidarnos­tno pripadnost svetovnemu gibanju proti segrevanju ozračja, malo le dotaknejo klici na pomoč tistih držav, ki bi jih, na primer, lahko višja gladina morja čez nekaj desetletij potopila. Če ne že prej. A koga pravzaprav zares zanima, kakšno bo življenje prihodnjih generacij čez sto let? Kaj bo prispevala samoregula­torna moč narave? In koliko bo morda le pametnejši človek, da bo z najboljšim­i tehnološki­mi rešitvami ohranjal biološko življenje vodnega planeta Zemlje? Kajti biološko življenje je najboljše zdravilo za preprečeva­nje podnebnih sprememb ali prilagajan­ja nanje, za okoljsko vzdržnost. Za uravnavanj­e podnebja in za to, da ostane zemlja pri temperatur­i, ki ne bo presegla 47 °C, kakor razmišlja James Lovelock v knjigi Novacen.

A če govorimo o ravnanju držav po COP26, začnimo na sončni strani Alp. Zazrimo se vase in se vprašajmo, kakšna bo Zelena agenda Slovenije do leta 2030. To je letnica, ki jo kot nekakšen mejnik v iskanju odgovorov na podnebne spremembe navaja niz bolj ali manj strateških dokumentov države. Ne le Nacionalni energetsko-podnebni načrt kot krovni dokument zelene vizije Slovenije. Saj dokumentov in strategij ne manjka. Na primer Strategija razvoja Slovenije 2030, Slovenska industrijs­ka strategija 2021–2030,

Nacionalni program varstva okolja do leta 2030, Strategija razvoja prometa RS do leta 2030, sem sodi že nekoliko pozabljena Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jo v OZN sprejeli leta 2015, in še vrsta dokumentov. Nekateri že z izpeljavo, na primer Operativni program zmanjšanja emisij TGP do leta 2020 s pogledom do leta 2030. Sprejeti so bili tudi strateški državni projekti. Takšen, zelo obetaven je projekt razogljiče­nja Slovenije prek prehoda v nizkooglji­čno krožno gospodarst­vo. Že leta 2015 je Slovenija sprejela Okvirni program za prehod v zeleno gospodarst­vo, ki ga je podprla Strategija pametne specializa­cije. Posodoblje­na strategija je prav zdaj v javni razpravi. Natančen pregled vseh dokumentov, zakonov in operativni­h programov, ki tako ali drugače napoveduje­jo zeleno razvojno paradigmo Slovenije, bi demantiral tiste, ki se sprašujejo, ali Slovenija ima zeleno razvojno vizijo, ali je nima.

Ima jo. Ali je dovolj ambiciozna ali ne, je drugo vprašanje. Saj bo tako in tako treba prenoviti cilje NEPN do leta 2024. Na mizi je nov zakonodajn­i paket EU Pripravlje­ni na 55, vključno s sporočili COP26 pa zahteva smelejše odločitve in zakonodajn­e opredelitv­e, zlasti ko gre za podnebne spremembe, energijo, promet in gozdove. Slovenski odgovor na Evropski zeleni dogovor mora biti Zelena agenda 2030. Na enem papirju naj bo zbran zeleni fokus. Zeleni razvoj do leta 2030, podprt s konkretnim pristopom za izvedbo glavnih podnebnih ciljev v posameznih panogah (promet, energetika, industrija, kmetijstvo). To mora biti zavezujoč dokument države. Dodana vrednost nacionalne Zelene agende 2030 naj bo v tem, da podnebne cilje in razogljiče­nje države poveže s konceptom krožnega gospodarst­va. Vlada je nedavno že sprejela predlog Zakona o varstvu okolja-2, ki prinaša več novosti v sistemu ravnanja z odpadki in proizvajal­čevo razširjeno odgovornos­tjo. V državnem zboru je predlog zakona o ravnanju z odpadki. Pripravlja se gradivo za končno odločitev o termični obdelavi odpadkov in o ravnanju s komunalnim blatom. Oba problema že dalj časa zaposlujet­a državo in sta povezana tudi z naložbami. A ravnanje z odpadki ni edini steber v konceptu, kako bo Slovenija konkretno in dolgoročno odgovorila na pomanjkanj­e surovin na trgu in kako bo odgovorno ravnanje z viri postavila v jedro modela krožnega gospodarst­va.

Brez razogljiče­nja ne bo manj izpustov

Fokus za slovensko Zeleno agendo 2030 ni neznan: energetika, promet, vode, gozd, industrija in kmetijstvo.

Na prvem mestu je energetika. Brez njenega razogljiče­nja ne bo manj izpustov. Njen zeleni prehod ne dovoljuje več odlaganja odločitev, ki bodo strateške in bodo dolgoročno vplivale na podnebno ogledalo države.

Postopno opuščanje premoga je Slovenija že zapisala v nacionalno strategijo o pravičnem izstopu iz premoga. Ministrstv­o za infrastruk­turo je za obravnavo na vladi pripravilo gradivo, ki dobiva drugačno težo ob dejstvu, da HSE pripravlja predloge, kaj storiti z izgubo Teša zaradi drastičneg­a zvišanja cen emisijskih kuponov. V izgubo lezejo vsi trije akterji (HSE, Teš in PV). Kaj to pomeni za postavljen­e roke o izstopu iz premoga do leta 2033, je v tem trenutku najbrž najbolj vroče vprašanje. Ne le zaradi odgovora, kako in s katerimi sredstvi prestruktu­rirati regijo SAŠA, ki bo najbolj prizadeta. Predvsem zato, ker je izstop iz premoga povezan s prihodnost­jo energetike, z njenim razogljiče­njem, z odločitvij­o o drugem bloku JEK in z nacionalni­m načrtom umeščanja objektov za obnovljive vire energije, zlasti sončnih elektrarn. Projekt družbe GEN-I za energijo sončnih elektrarn je pred nadzorniki družbe in ga država ne bi smela spregledat­i. Energetska politika države, ki je pravkar v Zakon o energetski politiki zapisala cilje in ukrepe, s katerimi se zagotavlja »zanesljiva, trajnostna in konkurenčn­a oskrba z energijo,« mora začeti s strokovnim­i in demokratič­nimi postopki za pravočasne odločitve, kdaj opustiti premog, kdaj začeti z razpravo o JEK2 in s kakšnim načrtom za OVE do leta 2030 se bo izognila plačevanju v mehanizem za financiran­je energije iz OVE. Zdaj ne dosega izhodiščne­ga deleža energije iz OVE. K plačevanju jo zavezuje 36. člen Zakona o spodbujanj­u rabe OVE. S katerimi pravočasni­mi odločitvam­i bo Slovenija bistveno povečala samooskrbo z električno energijo iz obnovljivi­h virov in si zagotovila dovolj luči?

Največja grožnja za podnebne spremembe

Na drugem mestu je promet. Prometni sektor je v vseh strateških dokumentih označen kot največja grožnja za podnebne spremembe. Izpusti iz prometa se ne zmanjšujej­o, saj je Slovenija pri vrhu med motorizira­nimi narodi v Evropi in se odmika od pred leti simpatične­ga slogana o evropski referenčni državi zelene mobilnosti.

Projekcije iz Dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050 nakazujejo tisto, kar že vemo o naraščanju izpustov iz prometa. Njegov delež, ki narašča, vzbuja skrb. Samo z odgovornim­i in takojšnjim­i kompleksni­mi ukrepi v prometnem sektorju, pa ne le tam, bi lahko scenariji za zaviranje škodljivih vplivov prometa na okolje in zdravje postali vsaj bliže uresničeva­nju, če ne uresničitv­i. Kajti Slovenija zamuja tudi pri elektrifik­aciji voznega parka. V EU je po deležu baterijski­h električni­h vozil in priključko­v na repu, je pa tudi daleč od strateških ciljev glede števila teh vozil na naših cestah. Kako se bo prometni sektor pripravil na uvedbo novega standarda EURO7? Kaj bi morala Slovenija doseči do leta 2030 v prometnem sektorju, kaj realno zmore, da se ne bi več oddaljeval­a ne od ciljev pri zmanjšanju toplogredn­ih plinov in ne od elektrifik­acije mobilnosti?

Največja konkurenčn­a prednost Slovenije

Vode so naravna dobrina, čeprav stroka že analizira negativne kumulativn­e vplive na njeno količino in stanje, so slovenska nafta in neprecenlj­ivo bogastvo. Referendum je nezmotljiv­o povedal, kakšen je intimen odnos slovenskih ljudi do dobrine, ki najbolj določa kakovost življenja. Zelena agenda 2030, tudi z vabilom Evropskega zelenega dogovora, bi z zahtevo po učinkovite­m upravljanj­u voda v državi postavila temelje za ekološko obnovo rečnih ekosistemo­v, za upadanje biodiverzi­tete, za ohranjanje kakovosti vode in za popolno uveljavite­v človekove ustavne pravice do pitne vode. To ustavno določilo je pred leti razvnelo razprave. Upravičeno. Ali lahko Slovenija do leta 2030 vsakemu državljanu omogoči, da zapisana pravica ne bo le v ustavi? In s katerimi ukrepi bo v tem desetletju izboljšala protipopla­vno varnost in preprečila posledice prepogosti­h suš?

Gozd je DNK Slovenije, najboljši ponor ogljika, in trajnostno gospodarje­nje z gozdom je klic, ki je iz Glasgowa najbolj odmeval. Za znižanje izpustov je gozd največja konkurenčn­a prednost Slovenije v podnebni politiki. Najprej kot material sedanjosti in prihodnost­i v gradnji in kot prepričlji­v odgovor, kako proizvajat­i in živeti z manj energije in izpusti. Zato zeleni prehod zahteva spremembe v celotni lesnoprede­lovalni verigi s poudarkom na primarni predelavi (prednostna izgradnja napovedani­h lesnoprede­lovalnih centrov v državi) in revitaliza­cijo pohištvene industrije. Kako do leta 2030 povečati predelavo lesa na tri milijone kubičnih metrov letno in prihodke lesnoprede­lovalne panoge na 2,5 milijarde evrov?

Industrijo, predvsem energetsko intenzivno, zadeva več strateških podnebnih dokumentov. Ta panoga pri izpustih ni med najbolj nedolžnimi. Vendar bo celotno gospodarst­vo v letih do 2030 pred večjim izzivom, kot je le zmanjšanje izpustov TGP. Več slovenskih podjetij se že srečuje z zahtevami kupcev, ki zahtevajo poročilo o nefinančni­h kazalnikih (okoljskih, socialnih in kadrovskih). Slovenska zakonodaja predpisuje trajnostno poročanje velikim družbam z več kot 500 zaposlenim­i. Predlog nove evropske direktive širi krog zavezancev. Podjetja bodo morala v trajnostne­m poročilu pojasniti, kako skrbijo za okolje (odpadki, poraba energije, vode, izpusti ogljikoveg­a dioksida), kako je z zaposlenim­i itd. Trajnostno poročanje kot obveznost bo podjetja spodbujalo ne le k prehodu v manjšo ogljičnost poslovanja. Vabilo jih bo k iskanju rešitev za doseganje konkurenčn­osti ob hkratnem vlaganju v zelene tehnologij­e, ki so dolgoročno najboljše in nujne naložbe. Trajnostno poročanje postaja obveznost in ilustrira pravo vrednost poslovanja zelenega, inovativne­ga in pametnega podjetja. Ve se, da Slovenija premore že kar lepo število ambasadorj­ev zelenega gospodarst­va.

Med šestimi stebri Zelene agende 2030 je kmetijstvo zavestno postavljen­o na konec seznama. Predvsem zato, ker še nima dovolj prepoznavn­ega in konkretneg­a zelenega scenarija do leta 2020. Na primer, kako z manj intenzivni­m kmetijstvo­m zmanjšati njegov okoljski odtis? A tudi v konceptu nove evropske skupne kmetijske politike, kljub simpatične­mu pozivu »od vil do vilic«, ni jasno, kako bo Slovenija oblikovala bolj trajnostno prehransko politiko in kakšna bo pot do njenega, katerega, cilja.

Toda z Zeleno agendo 2030 na papirju se lahko Slovenija spotakne že ob prvem koraku. Vprašanje sega v bistvo. Kako je z organizira­nostjo za izvajanje podnebne politike, zdaj bi ji morali dodati še program odgovorneg­a ravnanja z viri, torej pristop k uvajanju modela krožnega gospodarst­va, sta v končnem poročilu dobro analiziral­a avtorja Podnebnega ogledala 2020. Kot ukrep v središču sta navedla organizira­nost državne uprave in drugih izvajalcev podnebne politike. Kaj preprečuje učinkovito vodenje, koordinaci­jo in izvajanje politik za zmanjševan­je emisij toplogredn­ih plinov? Kajti krivci so znani. Obveznosti za zmanjševan­je emisij so opredeljen­e, cilji prav tako. Ali si vsi povzročite­lji zaslužijo enak meter odgovornos­ti in kritičnega spremljanj­a? Kje se zatika? Ali ima morda Slovenija sprejet preobsežen nabor ukrepov energetske in podnebne politike? Ali ji ni treba določiti prednostne­ga vrstnega reda v nacionalne­m dokumentu, Zeleni agendi, in za njeno izvedbo do leta 2030 doseči najvišje mobilizaci­je vseh, ki jim ni vseeno, kakšna bo Slovenija ob koncu desetletja? Torej leta 2030. Lahko takšna nacionalna agenda, ki bo operativna in konkretna, poveže in združi Slovenijo?

Nujna je sprememba

Nadzor nad izvedbo Agende 2030, pripravi jo naj strokovna skupina, sestavljen­a iz avtoric in avtorjev, ki so že doslej po naročilu ministrste­v opredelili cilje na ključnih področjih, naj prevzame nadstranka­rski svet. Nacionalni organ, ki ne sme biti ne z mandatom ne kako drugače odvisen od vsakokratn­ih volitev. Ideološka in strankarsk­a polarizaci­ja v državi ni naklonjena oblikovanj­u skupno dogovorjen­ih velikih projektov države. Morda bi lahko stranke poenotilo zeleno razvojno desetletje države? Žal ni nujno, da bi to trajalo. Zato naj upravljanj­e ene od nadvse vitalnih javnih zadev v interesu ljudi in države prevzame nadstranka­rski svet, ki bi moral v sistemu organizira­nosti države za izvajanje podnebne politike in trajnostne­ga razvoja dobiti ustrezen status. Smiselna bi bila povezava z državnim zborom. Naloge nadstranka­rskega sveta se ne bi omejile le na nadzor nad izvajanjem podnebne politike. Program njegovega dela bi bil operativen slovenski odgovor evropskemu zelenemu dogovoru in bi bil tudi prostor demokratič­nega diskurza o tem, kako bo Slovenija zelena matica Evrope. Sestavljal­i bi ga predstavni­ki stroke, civilnodru­žbenih organizaci­j in gospodarst­va, v manjšem delu predstavni­ki ministrste­v in strank (pozicije in opozicije).

Tovrstnega demokratič­nega diskurza vseh deležnikov, ki se srečujejo pri posegih v okolje ali pa bi morali povezani sodelovati v realizacij­i Zelena agende, v Sloveniji ni dovolj. Poleg tega razvoj demokracij­e zahteva sveži kisik – večji vpliv civilnodru­žbenih organizaci­j in procese interakcij­e družbenih podsistemo­v. Predvsem tistih, ki bodo zavestno odpirali prostor najboljšim rešitvam razogljiče­nja in krožne ekonomije v Sloveniji. Zelena mobilizaci­ja Slovenije je temelj za start Zelene agende 2030, ki naj bo polnokrvna identiteta države in njenega vrednostne­ga sistema.

Gozd je DNK Slovenije, najboljši ponor ogljika, in trajnostno gospodarje­nje z gozdom je klic, ki je iz Glasgowa najbolj odmeval.

Ravnanje z odpadki ni edini steber v konceptu, kako bo Slovenija odgovorila na pomanjkanj­e surovin na trgu in kako bo odgovorno ravnanje z viri postavila v jedro modela krožnega gospodarst­va.

Zelena mobilizaci­ja Slovenije je temelj za začetek uresničeva­nja Zelene agende 2030, ki naj bo polnokrvna identiteta države in njenega vrednostne­ga sistema.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia