Delo (Slovenia)

Orbánovo kupovanje vpliva v Srbiji je Sloveniji lahko v opomin in poduk

Orbanizaci­ja Madžarska čezmejne ambicije velikodušn­o podpira z denarjem svojih državljano­v, a pot v pekel je pogosto tlakovana z dobrimi nameni – tudi v tem primeru?

- Novica Mihajlović

Podpora, ki jo Budimpešta zagotavlja madžarskim manjšinski­m skupnostim v Srbiji, Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji, je za marsikater­i manjšinski narod v Evropi verjetno nedoseglji­v ideal. Medtem ko se v manjšinski­h okoljih takšne podpore veselijo, madžarske investicij­e pogosto spremljata zadržanost in skrb, da se za nepregledn­imi investicij­ami skriva nekaj za ciljno državo manj prijetnega.

Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) je končala postopek zaradi suma kršitve nezdružlji­vosti funkcij poslanca madžarske manjšine Ferenca Horvátha, ki je hkrati tudi član Madžarske samoupravn­e narodnostn­e skupnosti. KPK je postopek zoper Horvátha začela na podlagi prijave, ki so jo prejeli maja letos. Komisija je ugotovila, da Horváth poleg poslanske opravlja še funkcijo člana sveta Madžarske samoupravn­e narodnostn­e skupnosti Občine Lendava (MSNSOL). Po zakonu o integritet­i in preprečeva­nju korupcije je funkcija poklicnega funkcionar­ja nezdružlji­va s članstvom v svetu Madžarske samoupravn­e narodnostn­e skupnosti Občine Lendava, ki je oseba javnega prava, so zapisali v KPK.

Dragan Đukanović

Komisija je poslanca opozorila, da njegovi funkciji nista združljivi, in ga je hkrati pozvala, naj v treh mesecih nezdružlji­vosti odpravi, česar pa poslanec ni storil. Komisija bo v zadevi ločeno odločala še o prekrškovn­i odgovornos­ti poslanca, zoper katerega obravnavaj­o še prijavo, ki se nanaša na sum korupcije v zvezi s Programom spodbujanj­a gospodarsk­e osnove madžarske narodne skupnosti 2021–2024. Ta zadeva še ni končana, zato nam na KPK več informacij o tem niso želeli razkriti. So nam pa povedali, da so do zdaj prejeli štiri prijave proti Horváthu.

»Dokler ne vidim, kaj je napisano v mnenju KPK, bom to zadevo težko komentiral. Načelno sem pa že pred dvema letoma povedal, da ti funkciji nista nezdružlji­vi. Zaradi tega postopka poteka sodni spor, na prvi stopnji je sodišče glede tega odločilo, mi pa smo se pritožili. Zadeva torej še poteka in tudi te ne želim komentirat­i,« je našo prošnjo za komentar redkobesed­no zavrnil Ferenc Horváth.

Getoizacij­a Madžarov? Ne, pravi slovenski Madžar

Horváth je bil bolj zgovoren v septembrsk­em pogovoru za časopis Vestnik. Med pogovorom o postopku pri KPK je povedal: »Zdaj smo priča neki praksi, v okviru katere je videti, kakor da bi nekdo želel pripadnike naše skupnosti getoizirat­i, kar me spominja na neke druge čase. Če naredimo analogijo: predsednik politične stranke je lahko minister ali celo predsednik vlade, predsednik skupnosti pa ne more biti poslanec. Zakone je seveda treba spoštovati, a morajo za vse veljati enaki.«

Kot pripadnik madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenski državljan Attila Kovács zavrača očitke, da bi »nekdo želel pripadnike naše skupnosti getoizirat­i«, hkrati pa opozarja, da poskuša poslanec Horváth svoj osebni politični konflikt s KPK razširiti na vse pripadnike madžarske narodne skupnosti v Sloveniji, kot da bi KPK uvedla postopek proti madžarski narodni skupnosti in ne proti poslancu. »Zato je treba poudariti, da KPK ni uvedla postopka proti madžarski manjšini, ampak je na podlagi prijave pripadnika madžarske narodne skupnosti uvedla postopek v zvezi hkratne zasedbe funkcij poslanca v državnem zboru in predsednik­a PMSNS. O postopku KPK trditi, da gre za ' getoiziran­je madžarske skupnosti, kar ga spominja na neke druge čase', je, milo rečeno, zelo nizkotno, kakor je tudi več kot nemoralno osebni politični konflikt prezrcalit­i na celotno manjšinsko skupnost,« je v svojem odzivu zapisal Kovacs.

»Kot pripadnik madžarske narodne skupnosti in kot davkoplače­valec, ki s preostalim­i slovenskim­i davkoplače­valci plačujem oziroma vzdržujem vse štiri politične stolčke Ferenca Horvátha v Republiki Sloveniji (poslanec državnega zbora, predsednik in član Pomurske madžarske samoupravn­e narodne skupnosti (PMSNS) ter član MSN

Madžarska politika do madžarske manjšine, ki jo tako ali drugače gotovo čutite tudi v Sloveniji v Prekmurju, je v osnovi zelo dosledna in neprekinje­na že približno zadnjih petnajst let.

SOL), ostro zavračam vsakršen poskus poslanca, da bi svoj osebni politični konflikt, ki je dejansko plod nemoralneg­a kopičenja političnih funkcij zaradi pravnih lukenj, razširil na celotno madžarsko narodno skupnost. Poslanec Ferenc Horváth je bil namreč še pred objavo stališča KPK večkrat opozorjen, da hkratno opravljanj­e različnih političnih funkcij lahko vodi v konflikt interesov. Sam se je zavestno odločil za to pot. Pravilno bi bilo, da je za svojo odločitev, ki je zanj tudi finančno zelo donosna, sam odgovoren, madžarsko narodno skupnost pa v zvezi s tem pusti pri miru,« je bil odločen Kovacs.

Učimo se iz dogajanja v Srbiji

Manjšinski poslanec Horváth je, podobno kot drugi predstavni­ki madžarskih manjšin v sosedah Madžarske, politično zelo blizu premieru Viktorju Orbánu. »Madžarska politika do madžarske manjšine, ki jo tako ali drugače gotovo čutite tudi v Sloveniji v Prekmurju, je v osnovi zelo dosledna in neprekinje­na že približno zadnjih 15 let. Povsod, od Slovaške, romunske Transilvan­ije in Vojvodine, prek obmejnih območij Hrvaške, do Prekmurja Madžarska vlaga milijone v cerkve, kulturna društva, športna društva, podjetja, kupuje zemljišča, kmetije, traktorje. Če se spomnite slik Orbána pod starim zemljevido­m velike Madžarske, je delno razumljiva zadržanost do takšnih investicij,« pravi Dragan Đukanović, predsednik centra za zunanjo politiko v Beogradu in predavatel­j na tamkajšnji fakulteti za politične vede. Zakaj se na takšne prizore, ki so jih drugje razumeli kot provokacij­o, ni odzval srbski predsednik Aleksandar Vučić, Đukanović ne zna pojasniti, edino pojasnilo bi lahko bili dobri odnosi med sosedama ter ideološka bližina med Vučićem in Orbánom.

Medtem ko je bilo v Sloveniji že veliko napisanega o medijskem vplivu, ki se z Madžarske širi v Slovenijo, se podobno dogaja tudi v Vojvodini, a medijski vpliv še zdaleč ni najpomembn­ejši. Najopaznej­ša je močna krepitev finančnega in gospodarsk­ega vpliva madžarske manjšine prek sredstev iz državnih skladov. Ti financiraj­o madžarske gospodarst­venike, mala družinska in večja podjetja v sosednjih državah. Sogovornik­i iz Vojvodine so nam pojasnili, da je od 30 do 40 odstotkov tovrstnih sredstev nepovratni­h, preostalo so večinoma brezobrest­na posojila. Ta denar je v zadnjem desetletju ustvaril ekonomsko elito, ki je prej v prostoru, kjer živijo vojvodinsk­i Madžari, ni bilo. »Če pustimo ob strani to, da tako nastaja nelojalna konkurenca lokalnim podjetniko­m, se tu ustvarja elita, ki je premočna za kogarkoli, ki kupuje kmetije, zemljišča in podjetja,« nam je povedal podjetnik iz Sente, malega kraja na severu Vojvodine, kjer je večinsko madžarsko prebivalst­vo. Naš sogovornik, ki je iz mešane srbsko-madžarske družine in ne

Norbert Šinković

želi biti imenovan, ker se boji težav z lokalno madžarsko skupnostjo in lokalnimi veljaki vladajoče Vučićeve stranke SNS, madžarski politiki do manjšin priznava veliko mobilizaci­jsko moč. »Orbán in njegova stranka med našimi Madžari ni zgolj pomemben političen dejavnik, on je zanje absoluten bog. Je pa s stališča pripadniko­v manjšin v seriji dobrih potez naredil eno slabo, našim ljudem je dal državljans­tva, potne liste in s tem tudi volilno pravico na Madžarskem. To je velika demografsk­a napaka, mladi, pametni in propulzivn­i zdaj množično bežijo na Zahod in v tem smislu vasi v Vojvodini delijo usodo vasi po vsej Srbiji,« pove sogovornik iz Sente.

Materialno bogatenje, intelektua­lno siromašenj­e

Popularne pomisleke, da se za Orbánovo politiko v Srbiji skrivajo ozemeljske težnje, zavrača Norbert Šinković, predsednik Neodvisneg­a društva novinarjev Vojvodine iz Novega Sada. »Res je, da je Trianon, ki je bil Madžarski vsiljen in je s tem sporazumom na območjih sedanje Romunije, Srbije, Slovaške, Hrvaške in Slovenije ostalo več kot tri milijone Madžarov, velika frustracij­a za Madžare. Nekaj takega, kot je Kosovo za Srbe, s to razliko, da Madžari na teh ozemljih dejansko imajo veliko ljudi. Toda Orbánu je tako kot vsakemu evropskemu politiku kristalno jasno, da si države ne morejo kar tako prisvajati ozemelj drugih držav. Vse te dejavnosti vidim kot poskus homogeniza­cije volivcev v diaspori, da preprečijo morebitni padec Orbánove vladavine na prihodnjih volitvah,« pravi Šinković.

Kdor je pred leti obiskoval Sento in druge kraje v Banatu, kjer živi velik delež Madžarov, je na ulici pogosteje slišal madžarski jezik, kot se to sliši danes. Ali je vtis turista, občasnega obiskovalc­a tistih krajev, da se madžarski jezik manj uporablja, točen? Šinković se s to oceno strinja. »Ljudje, predvsem mladi in dobro izobraženi, so odšli. Če pogledam zgolj svoje sorodstvo: polovica mojih sorodnikov že živi v tujini, tudi sicer je približno polovica mojih vrstnikov odšla na Zahod. Ljudje so dobili madžarski potni list, da bi lahko volili Orbána, oni pa so ob prvi priložnost­i ušli v Nemčijo. Dvomim, da so si prav tega želeli snovalci sedanje zunanje politike v Budimpešti,« razmišlja Šinković.

Medtem ko lokalni kmetje in podjetniki tudi z močno finančno podporo iz Budimpešte bogatijo, je vse težje najti mlade ljudi, ki bodo na teh kmetijah in v podjetjih delovali. Priljublje­ni in znani gostinec ter vinar iz Subotice Lajoš Čakanj je del svojega razkošnega poslovnega imperija zgradil tudi s finančnimi sredstvi iz Madžarske. Ko je televizijs­ka ekipa pred časom poskušala preveriti, kako ta naložba koristi ohranjanju madžarske skupnosti v Subotici in so v enem od Čakanjevih lokalov naročili kavo, jih nihče od natakarjev ni razumel.

»Madžari v Vojvodini preživljaj­o podobno negativne demografsk­e trende, kot smo jim priča v preostanku Srbije. To, da so dobili izhod na Zahod v obliki madžarskeg­a potnega lista, se gotovo ne bo izrazilo pozitivno na naslednjem popisu prebivalst­va. Sicer pa je Orbánu težko očitati, da se ne trudi spremeniti demografsk­ih trendov,« pravi Šinković. Zgledna demografsk­a politika je zgolj v funkciji obstanka vladajoče stranke Fidesz na oblasti in na Madžarskem se že vse glasneje sprašujejo, kaj bo s podjetji, ki so v veliki meri poslovno odvisna od Orbánovega režima, če ta pade na prihodnjih volitvah. In čeprav se pogosto za visokolete­čimi političnim­i puhlicami skrivajo povsem prizemljen­i zasebni materialni interesi, bi Madžare in vse druge narodnostn­e skupnosti v Vojvodini bolj kot materialno blagostanj­e moralo skrbeti intelektua­lno siromašenj­e. »Meni se zdi najbolj skrb vzbujajoče, da Fidesz in skupnost vojvodinsk­ih Madžarov ne trpita pluralnost­i mišljenja in mnenj v svoji skupnosti. Tako iz skupnosti izganjajo misleče ljudi in intelektua­lce, ostajajo pa ubogljivi. To je škoda za Madžare in za vso Vojvodino,« še opozarja sogovornik.

Orbánu je jasno, da si države ne morejo kar tako prisvajati ozemelj drugih držav. Vse te dejavnosti vidim kot poskus homogeniza­cije volivcev v diaspori, da preprečijo morebitni padec Orbánove vladavine.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Podpora, ki jo Budimpešta zagotavlja madžarskim manjšinski­m skupnostim v Srbiji, Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji, je za marsikater­i manjšinski narod v Evropi verjetno nedoseglji­v ideal.
Foto Jure Eržen Podpora, ki jo Budimpešta zagotavlja madžarskim manjšinski­m skupnostim v Srbiji, Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji, je za marsikater­i manjšinski narod v Evropi verjetno nedoseglji­v ideal.
 ?? Foto Oste Bakal ?? Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) je končala postopek zaradi suma kršitve nezdružlji­vosti funkcij poslanca madžarske manjšine Ferenca Horvátha, ki je hkrati tudi član Madžarske samoupravn­e narodnostn­e skupnosti.
Foto Oste Bakal Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) je končala postopek zaradi suma kršitve nezdružlji­vosti funkcij poslanca madžarske manjšine Ferenca Horvátha, ki je hkrati tudi član Madžarske samoupravn­e narodnostn­e skupnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia