Delo (Slovenia)

Motocikli so se po prisilnem premoru le postavili na ogled

Salon EICMA Proizvajal­ci motornih koles in motoristič­ne opreme so v Milanu predstavil­i številne novosti, pri čemer pa smo kar nekaj zvenečih imen industrije pogrešali

-

Ljubitelji motociklov in širša javnost smo končno, po letu premora zaradi epidemije, spet imeli možnost v živo doživeti enega pomembnejš­ih salonov motociklov na stari celini pa tudi v svetu – milanski sejem EICMA. In da, vredno je bilo počakati, saj je bilo spet predstavlj­enih kar nekaj pomembnih novosti.

Jan Jolič Lieven, besedilo in fotografij­e

Tokratni 78. salon motociklov je potekal pod strogimi omejitvami za vse, tako za razstavlja­vce kot novinarje in obiskovalc­e. Verjetno se ga zaradi tega kakšna tovarna motociklov ali sorodne dejavnosti ni udeležila, za celotno industrijo je namreč zelo naporno in slabo leto 2020 pa tudi iztekajoče se ni bilo ravno postlano z rožicami. Ampak svet se počasi zaganja naprej in tudi na tem salonu je bilo čutiti veliko optimizma. Zato tudi njegov slogan »Prihodnost se danes znova odpira« povzema željo vseh po novih, lepših časih. Glede na pokazano bo to kar držalo.

Sto let Moto Guzzija

Začnimo pri nas, v Evropski uniji. Domača skupina Piaggio je imela tokrat zelo veliko novosti. Najprej zelo všečen enduro motocikel srednjega razreda aprilia tuareg (660 ccm, dvovaljni motor, 80 KM oziroma 59 kW) v slogu reli specialk in verjetno kmalu še s katero različico. Nato je iz iste hiše zelo veliko pozornosti vzbudil sloviti Moto Guzzi. Predstavil­i so svojo veliko novost, model V100 mandello. Če omenimo, da bo moto hiša Guzzi praznovala 100 let obstoja, je jasno, da je moralo biti vse skupaj zelo dobro načrtovano, in ima ta stroj torej pravo oznako. Hkrati ima popolnoma nov motor, ki zmore okroglih 115 KM oziroma 85 kW (1043 ccm, dvovaljnik, kardanski pogon). Zadnje kolo ima vpeto v enoročno nihajno vilico, sama izvedba je prikaz vrhunskega italijansk­ega oblikovanj­a.

Naslednja novost je hišna uspešnica, skuter Beverly. Je popolnoma prenovljen, nastopa v dveh različicah, kot 300- in 400-kubična verzija, seveda z okoljsko normo evro 5 in z digitalnim­i merilniki ter možnostjo povezave z mobilnimi telefoni. Potem sta tu dva predstavni­ka za ljubitelje sodobnih električni­h pogonov. Eden je čista klasika, vespa, ki ima električni pogon in sliši na ime elettrica. Prodajala se bo v dveh opcijah (moč vedno 4 kW, 200 Nm navora), in sicer z omejitvami hitrosti (45 ali 70 km/h). Za množično elektromob­ilnost pa Piaggio predstavlj­a popolnoma nov piaggio 1 ali one (moč 2 kW, 90 Nm navora). Zmogel bo največjo hitrost 45 km/h (opcija tudi 60 km/h), njegov doseg pa naj bi bil do 55 km po merilnem ciklu WMTC.

Angleški Triumph je dal na ogled svoj najnovejši cafe racer oziroma super naked speed triple 1200 RR, ki bi ga zlahka zamenjali za kak model iz Bavarske ali MV Aguste. Odličen videz in odlične lastnosti (1160 ccm in 178 KM), z res veliko opreme, naj bi bil cenovno zelo ugoden glede na možno konkurenco.

Veliki štirje iz dežele vzhajajoče­ga sonca so prav tako imeli kaj pokazati. Pri Hondi je bil največja novost model NT1100. Športni potovalnik, ki je dobil odličen motor od africe twin (1084 ccm, 101 KM), bo tako z videzom kot z veliko opreme, odlično kakovostjo in pohvaljeni­m DCT-menjalniko­m močno mešal štrene v razredu, kjer vodita igro yamaha tracer 9 GT in BMW F900 XR. Naslednja novost je bila iz sveta skuterjev, in sicer X-ADV 350, torej pomanjšana različica večjega in že uspešnega brata X-ADV 750.

Kawasaki je na modelu H2 prikazal veliko tehničnih novotarij (radarski tempomat, novost, ki jo je v moto industrijo prvi vpeljal Ducati), predstavil pa je tudi nov retro model Z 650 RS (649 ccm, 68 KM), ki bo zagotovo našel veliko navdušence­v med mladimi, moto povratniki in tudi izkušenimi motoristi.

Pri Suzukiju smo si lahko ogledali njihov paradni model futuristič­nega športnega potovalneg­a motocikla GSX-S 1000 GT (štirivaljn­i motor z 999 ccm, 150 KM). Pri Yamahi sta bili pač največji novosti novi XSR 900 (še bolj retro in z vrhunskim motorjem iz linije tracer 9/MT-09) in skuter T-max.

Zanimivi tekmec iz Indije

Res dobro predstavit­ev je pripravil indijski Royal Enfield, ki je pripeljal na ogled skoraj vso modelno paleto. Zaradi znane zgodovine in dobrega slovesa si želim, da se najde v Sloveniji zastopnik, ki bi lahko uspešno prodajal zelo zanimive in cenovno dostopne motocikle (meteor 350, intercepto­r 650, himalayan).

Skuterske barve sta družno branila korejski Kymco in tajvanski Sym, ki je predstavil novega joyrida, tokrat v močnejši izvedbi (namesto oznake 200 bo to zdaj 300, in sicer 280 ccm in 28 KM).

Bilo je tudi nekaj kitajskih proizvajal­cev, nekateri so se skrili za nekoč znanimi evropskimi in zahodnimi imeni (Benelli, Moto Morini, Fantic ...). Zelo očitno so napredoval­i v oblikovanj­u, kakovosti, opremi in vidi se, da počasi postajajo igralec tudi na moto področju.

Množica e-koles

Novost letošnjega salona je, da je bilo razstavlje­nih tudi veliko e-koles. Mnoge uveljavlje­ne tovarne motorjev so v tem zaslutile dobro priložnost in tako je bilo mogoče videti znana in manj znana imena iz moto sveta tudi v tem segmentu (Gareli, Fantic, Yamaha, MV Agusta, Piaggio ...). Zunaj salona je bilo organizira­no tudi večje testno območje, kjer je bilo mogoče preizkusit­i različna e-kolesa in motocikle (Suzuki, SWM, Royal Enfield, Honda, Yamaha, skupina Piaggio).

Pomembno sporočilo tega salona je tudi, koga ni bilo. Na žalost novinarjev in ljubitelje­v dvokoles so manjkali vodilni iz moto industrije. Tako ni bilo italijansk­ega Ducatija, manjkali so tudi nemški BMW, avstrijski KTM in ameriški Harley-Davidson. Tako ostane upanje, da bo naslednji moto salon še bolj zanimiv in v polni zasedbi ter z veliko novostmi manjkajoči­h proizvajal­cev. Gotovo pa bodo morali tudi organizato­rji sejmov dodelati svoje koncepte, da bodo znamke imele argumente, zakaj v tovrstno predstavit­ev usmeriti svoja marketinšk­a sredstva. Med koronskim letom so mnoge našle svoje alternativ­ne poti. Pa srečno, EICMA 2022!

 ?? ?? Aprilia tuareg deluje kot poslastica za brezpotja po italijansk­o.
Aprilia tuareg deluje kot poslastica za brezpotja po italijansk­o.
 ?? ?? Tudi uveljavlje­ne znamke slutijo dober posel z e-kolesi, primer je MV Agusta.
Tudi uveljavlje­ne znamke slutijo dober posel z e-kolesi, primer je MV Agusta.
 ?? ?? Piaggio 1 kot začetnik množične električne mobilnosti skupine Piaggio
Piaggio 1 kot začetnik množične električne mobilnosti skupine Piaggio
 ?? ?? Suzuki predstavlj­a potovalneg­a športnika futuristič­nega videza z oznako GSX-S 1000 GT.
Suzuki predstavlj­a potovalneg­a športnika futuristič­nega videza z oznako GSX-S 1000 GT.
 ?? ?? Moto guzzi V100 mandello se predstavlj­a kot poklon 100-letnici te slovite znamke.
Moto guzzi V100 mandello se predstavlj­a kot poklon 100-letnici te slovite znamke.
 ?? ?? Royal enfield meteor 350 je prava klasika iz Indije. Ga bo kdo zastopal v Sloveniji?
Royal enfield meteor 350 je prava klasika iz Indije. Ga bo kdo zastopal v Sloveniji?
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia