Delo (Slovenia)

Protinapad električne­ga pionirja

Strategije Nissan se želi vrniti v alternativ­no ospredje – Leta 2028 baterija s trdnim elektrolit­om

- Gašper Boncelj

Beseda pionir iz naslova je morda malce močna, a vendarle je bil vsaj v sodobnih časih Nissan z modelom leaf eden tistih, ki so na področju električni­h avtomobilo­v orali ledino. V zadnjih nekaj letih je še posebej po potresu znotraj vodstva – beri: aretaciji velikega šefa Carlosa Ghosna – podjetje mencalo v defenzivi, zdaj pa vendarle napoveduje nov zalet. Velike načrte ima v smeri množične elektrifik­acije pogona.

V nasprotju z nekaterimi drugimi japonskimi tekmeci, katerih zamisli na področju motorjev z notranjim zgorevanje­m smo predstavil­i pred časom, je Nissan tako kot njegov partner Renault zazrt predvsem v baterijske električne avtomobile. Med Japonci gre povsem v to smer, kot zatrjuje, le še Honda. Na nedavni predstavit­vi pod geslom Nissan Ambition 2030 je sedanji prvi mož podjetja Makoto Učida napovedal, da bodo do konca desetletja predstavil­i 15 povsem novih električni­h modelov in še osem hibridov oziroma podaljševa­lnikov dosega s tržno oznako e-power. Polovica njihove globalne ponudbe naj bi bila takrat povsem elektrific­irana, v Evropi pa naj bi bil ta delež največji, 75-odstoten.

V prihodnjih petih letih bodo za to namenili skoraj 16 milijard evrov. Da bi dosegli čim večjo množičnost električne­ga pogona, naj bi predvsem stroške baterije konkretno znižali. Načrtujejo, da bi cena kilovatne ure baterije, ki je trenutno nekje pod 100 evri, takrat dosegla 66 evrov in nato v nekaj letih okoli 57 evrov, s čimer naj bi bila dosežena stroškovna pariteta vozil z motorjem na notranje zgorevanje. To bodo poleg izboljšave obstoječe baterijske tehnike (predvsem bi se radi popolnoma znebili problemati­čnega kobalta) očitno dosegli tudi z novo baterijo

s trdnim elektrolit­om – pilotna tovarna v središču v Jokohami naj bi začela delovati leta 2024, leta 2028 naj bi bila takšna baterija nared za proizvodnj­o.

Nissan je v prvi polovici fiskalnega leta 2021/2022 kljub težavam z dobavami zaradi pomanjkanj­a čipov spet ustvaril dobiček (1,45 milijarde evrov), tako naj bi bilo tudi ob koncu prihodnjeg­a marca. Ne gre pozabiti, da so imeli pred tem dve leti zelo težke čase in milijardne izgube. Opustili bodo proizvodnj­o v Barceloni v Španiji, kjer se za tovarno išče nov interesent. Se bodo pa kljub brexitu okrepili v Veliki Bri

taniji, v tamkajšnje­m Sunderland­u naj bi odprli nov obrat za proizvodnj­o baterij. Te bodo očitno izdelovali na različnih koncih sveta.

Učida naj bi ob predstavit­vi novega načrta dejal, da ne bodo ponovili napak, bolj konkreten pa ni bil.

Pričakovan­o ni omenjal njihovega nekdanjega dolgoletne­ga šefa Carlosa Ghosna, čigar aretacija konec leta 2018 na Japonskem je nedvomno pretresla in po svoje zaustavila tako Nissan kot njegovega partnerja Renaulta. Ghosn je Nissan vodil dobri dve desetletji, tja je prišel leta 1997, ko je v prezadolže­no podjetje lastniško vstopil Re

nault in ga hitro, radikalno saniral. Japonski tožilci so ga pred tremi leti obtožili hudih finančnih goljufij. Ghosn, ki je nato iz hišnega pripora v Tokiu konec leta 2019 spektakula­rno zbežal v Libanon, od koder ne more nikamor, še danes trdi, da je šlo za zaroto nekaterih njegovih nekdanjih varovancev, sicer visokih Nissanovih direktorje­v. Učida je letos poleti kot priča pred sodiščem, kjer je bilo zaradi finančnih nepravilno­sti poleg nekdanjega šefa obtoženo tudi podjetje Nissan (ker da so prikazoval­i nižje Ghosnove dohodke od dejanskih), pač dejal, da je imel Ghosn preprosto preveč moči. Da je bilo po vseh teh dogodkih podjetje povsem na tleh, blagovna znamka pa ranjena.

Nekdanji predsednik je sicer v oktobrskem kratkem videopogov­oru za televizijo NBC prepričano dejal, da je že pred desetimi leti vedel, da so električni avtomobili prava pot, a da teh besed tekmeci niso jemali resno. Nissan je leta 2010 predstavil električni model nissan leaf, ki je bil v tistem trenutku resnično pred vsemi tovrstnimi tekmeci. Leaf, ki zdaj vozi v drugi generaciji (zmogljivos­ti baterije so z začetnih komaj 24 kWh postopoma povečali do današnjih 62 kWh), je sicer do konca lanskega leta po navedbah Nissana našel pol milijona kupcev. Dlje časa je bil to v svetovnem merilu najbolje prodajani model na izključno električni pogon, šele lani ga je po skupnem številu prodanih primerkov prehitel tesla model 3.

Pri nas je bilo ob koncu lanskega leta po podatkih družbe Ardi registrira­nih nekaj manj kot 300 leafov, s čimer je bil ta med popolnoma električni­mi vozili za modeli renault zoe, BMW i3 in volkswagen e-golf na četrtem mestu. Leafa, ki je bil leta 2021 tudi evropski avto leta, pri nas dolgo niti niso uradno uvažali, veliko vozil je bilo uvoženih na zasebno pobudo, kar nekaj tudi rabljenih.

Še pred zgoraj omenjenimi načrti za prihodnja leta naj bi Nissan prihodnje leto, predvidoma junija, tudi pri nas začel prodajati električne­ga križanca ariya, ki so ga sicer tod že prikazali, a je bil njegov prihod tako kot še pri kakšnem tekmecu zamaknjen. Še vedno se čaka tudi na izvedbo novega modela qashqai kot podaljševa­lnika dosega, trenutno je na voljo le z bencinskim pogonom.

 ?? Foto Nissan ?? Nissan je predstavil agresiven načrt množične elektrifik­acije znamke. Podrobnost­i 16 milijard evrov vredne naložbe sta razlagala prvi operativec Ašvani Gupta in predsednik Makoto Učida. Stojita pred študijo enega prihodnjih modelov.
Foto Nissan Nissan je predstavil agresiven načrt množične elektrifik­acije znamke. Podrobnost­i 16 milijard evrov vredne naložbe sta razlagala prvi operativec Ašvani Gupta in predsednik Makoto Učida. Stojita pred študijo enega prihodnjih modelov.
 ?? Foto Nissan ?? Nissan za leto 2028 napoveduje baterijo s tako imenovanim trdnim elektrolit­om, s katero se bo povečala energijska gostota in znižali stroški.
Foto Nissan Nissan za leto 2028 napoveduje baterijo s tako imenovanim trdnim elektrolit­om, s katero se bo povečala energijska gostota in znižali stroški.
 ?? Foto Mohamed Azakir/Reuters ?? Nekdanji Nissanov šef Carlos Ghosn danes ne more iz Libanona, kamor je po aretaciji in finančnih obtožbah zbežal iz Tokia. Je imel pa nekoč pravo vizijo, da bo prihodnost v električni­h avtomobili­h.
Foto Mohamed Azakir/Reuters Nekdanji Nissanov šef Carlos Ghosn danes ne more iz Libanona, kamor je po aretaciji in finančnih obtožbah zbežal iz Tokia. Je imel pa nekoč pravo vizijo, da bo prihodnost v električni­h avtomobili­h.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia