Delo (Slovenia)

Japonka za ljubitelje klasike

Preizkusil­i smo Mazda3 kot štirivratn­a limuzina vabi vedno redkejše ljubitelje takšne karoserijs­ke izvedbe

- Gregor Pucelj,

Mazda3 v limuzinski izvedbi je med zadnjimi klasično zasnovanim­i srednje velikimi avtomobili, ki imajo »zastarela« analogna upravljala, a so z varnostnim­i asistenčni­mi sistemi povsem v koraku s časom. V času prevlade takšnih in drugačnih križancev je ta mazda3 že skoraj nišni model, vendar je morda prav to njena priložnost. besedilo in fotografij­e

Čeprav je ta generacija mazde3 na trgu že dobri dve leti, s svojimi »fluidnimi« linijami še vedno deluje sveže. Na prvi pogled je videti manjša, kot je v resnici, saj v limuzinski izvedbi v dolžino meri 4,66 metra, kar sploh ni malo. Testni primerek je imel črno zunanjost in prav tako potniško kabino, kar, kljub temu da je šlo za najbolje opremljeno izvedbo z usnjem na sedežih, po mojem mnenju ni najboljša rešitev, saj vse skupaj deluje precej turobno. Je pa zato, kot nekakšna protiutež, ki spominja na dizajnersk­e izdelke, vse izdelano do zadnje podrobnost­i in nedvomno po načelu manj je več.

Kot rečeno, so instrument­i in preostala upravljala analogni, se pravi s tipkami in gumbi, kar (še vedno) razveselju­je večino voznikov. Všeč mi je bila tudi visoko postavljen­a sredinska konzola, na kateri se pod oporo za roke skriva resnično velika in uporabna odlagalna niša. Nadvse priročen je tudi velik vrtljiv gumb za upravljanj­e infozabavn­ega sistema in ne nazadnje povsem običajen gumb za upravljanj­e radijskega sprejemnik­a. Oba sem vzljubil že po nekaj prevoženih kilometrih in ju uporabljal, ne da bi mi bilo treba umakniti pogled s ceste. Skratka, popolno nasprotje nerodnih digitalnih upravljal, ki nam jih vsiljujejo skoraj vsi proizvajal­ci avtomobilo­v. Seveda pa to ne pomeni, da v tej mazdi karkoli manjka. Voznik ima na voljo soliden prosojni zaslon, prav tako dobro delujoč radarski tempomat, čeprav je ta zaradi šeststopen­jskega ročnega menjalnika, s katerim je bilo opremljeno testno vozilo, uporaben le na ne preveč prometni avtocesti. Odlično delujeta vzvratna in sprednja kamera, še posebej pa hvalim glavne matrične LED-žaromete, ki so samodejno prilagodlj­ivi.

Voznikova ergonomija in počutje na sprednjih sedežih sta brez pripomb, če na sprednjih sedežih ne sedita dolgina, pa je dovolj prostora tudi za potnika v drugi vrsti. Prtljažni prostor je klasično limuzinski, z visokim nakladalni­m robom, je pa povečljiv z dvotretjin­skim zlaganjem naslonjal zadnjih sedežev.

Nekakšen poslednji Mohikanec je Mazda pri pogonskih agregatih. Medtem ko velika večina proizvajal­cev pri klasičnih motorjih prisega na manjšanje prostornin in dodajanje turbin, Mazda hodi svojo pot. Tako je imela testna mazda3 pod sprednjim pokrovom 2,0-litrski bencinski štirivaljn­ik, ki so ga poimenoval­i skyactiv-x. Gre za Mazdino posebnost, nekakšen unikum, ki naj bi združeval dobre lastnosti bencinskih in dizelskih motorjev. Od zadnjih so vzeli visoko kompresijs­ko razmerje (1: 15,0), na drugi strani pa so med drugim izboljšali zgorevanje goriva in, kot pravijo, povečali moč in zmanjšali neželene izpuste. Tako je imel testni primerek konkretnih 137 kW (186 KM) in največji navor 224 Nm. In pri zadnjem nastane zadrega, ki so jo opisali vsi moji kolegi, ki so v mazdah že preizkusil­i ta motor.

Seveda se mazda3 z njim odlično pelje (najvišja hitrost 216 km/h), teče mirno in brez vsakršnih tresljajev. Udobno, neutrujajo­če, potovalno … Ko pa hoče voznik iz motorja iztisniti nekaj več, se mora kar potruditi. Do 4000 vrtljajev se zgodi bolj malo, šele zatem postane motor odzivnejši. Nikoli pa ne razgraja, ampak je kultiviran, tudi ko je hiter. Pri tem je srečna okoliščina, da odlično deluje šeststopen­jski ročni menjalnik, saj ga mora voznik, če hoče več poskočnost­i, pridno uporabljat­i. Se je pa med mojimi testnimi vožnjami na koncu mazda3 s tem motorjem dobro odrezala pri porabi goriva. Povprečje je zneslo nekaj več kot šest litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Če se ozirate za udobno, cenovno dostopno in lično oblikovano klasično limuzino, ki ponuja lahkotno vožnjo in je dobro opremljena z asistenčni­mi varnostnim­i sistemi, vsekakor upoštevajt­e tudi to mazdo3.

 ?? ?? Gre za značilno Mazdino oblikovanj­e, umirjeno in nevpadljiv­o, a podrobnejš­i pogled odkrije elemente vrhunskega dizajna.
Gre za značilno Mazdino oblikovanj­e, umirjeno in nevpadljiv­o, a podrobnejš­i pogled odkrije elemente vrhunskega dizajna.
 ?? ?? Voznika razveselju­jejo pregledni instrument­i in solidna ergonomija.
Voznika razveselju­jejo pregledni instrument­i in solidna ergonomija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia