Delo (Slovenia)

V izolskih Livadah je zrasla največja lesena stavba v Sloveniji

Raziskoval­ni inštitut InnoRenew CoE V novih prostorih bodo proučevali obnovljive materiale in zdravo bivanjsko okolje

- Nataša Čepar Raziskoval­ni inštitut InnoRenew CoE

»V izolski lokalni prostor smo postavili največjo leseno stavbo v Sloveniji, pri tem smo morali biti precej inovativni, da ne deluje invazivno. To smo dosegli s kombinacij­o istrskega kamna, ki večinoma prekriva lesene površine,« pojasnjuje arhitektka Eva Prelovšek Niemelä. Ona in njen mož Arne Niemelä sta ob sodelovanj­u znanstveni­kov z raziskoval­nega inštituta InnoRenew CoE zasnovala novogradnj­o v izolskih Livadah.

To območje je bilo v preteklost­i namenjeno kampusu Univerze na Primorskem, vendar so zgradili le en stolpič, pa še ta po požaru pred štirimi leti ni v uporabi. Po partnerstv­u, ki so ga sklenili univerza, zavod za gradbeništ­vo, zavod za varstvo kulturne dediščine in nemški Inštitut za lesarstvo Fraunhofer, je nastal projekt raziskoval­nega inštituta InnoRenew CoE, katerega direktoric­a je postala njegova idejna vodja – Andreja Kutnar, sicer sestra dvojčica rektorice Univerze na Primorskem Klavdije Kutnar.

Projekt je vreden 45 milijonov evrov, od tega je 15 milijonov evrov prispeval fond evropske komisije, 30 milijonov evrov pa slovensko ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport, ki je sredstva črpalo iz kohezijski­h skladov. »Novogradnj­a raziskoval­nega inštituta InnoRenew CoE je ovrednoten­a na 11 milijonov evrov, raziskoval­na oprema na 10 milijonov evrov, notranja oprema na 600.000 evrov, preostalo pa je namenjeno infrastruk­turi sodelujoči­h projektnih partnerjev,« je povedala Prelovšek Niemelä, ki je obenem raziskoval­ka na InnoRenew CoE.

V arhitektur­nem biroju Dekleva-Gregorič, kjer so leta 2007 za Univerzo na Primorskem na tem mestu projektira­li kampus, pa še danes opozarjajo, da je bila gradnja zasebnega raziskoval­nega inštituta brez javnega natečaja sporna. V zvezi s tem so sprožili celo sodne postopke, a za zdaj neuspešno, obrnili so se tudi na evropski urad za boj proti goljufijam, kjer pa na epilog še čakajo.

Les v okolju, kjer ni tradiciona­len

Ob vstopu v prostor nas objamejo prostrane lesene površine. Središčni del predstavlj­a masivno leseno stopnišče, ki se vije vse do stropa, kjer so številna strešna okna, ki se odpirajo s pomočjo avtomatike in zagotavlja­jo naravno kroženje zraka. »V razmerah, ko se poskuša čim bolj razogljiči­ti stavbni fond, je to odličen primer, da lesena gradnja lahko najde svoje mesto tudi v okoljih, kjer tradiciona­lno ni doma,« meni arhitektka. Les je na zunanjem delu zgradbe kot senčilo – lamele pred okni -- v spodnjem delu pa so ga uporabili za latnike – ogrodja za trto ali druge plezalne rastline, kjer bodo lahko imeli sestanke na prostem.

Eva Prelovšek Niemelä

Stavba, ki je grajena po načelih sodobne trajnostne gradnje, zavzema 8200 kvadratnih metrov površin. Zgornja tri nadstropja so v celoti lesena, les so uporabili tudi v stenskih in talnih oblogah ter stavbnem pohištvu. Lesena zgradba bo obenem sama po sebi raziskoval­ni objekt, saj bodo proučevali, kako se ta material obnaša v obmorskem okolju. V nižjih delih stavbe so na strehah prostorne terase s travnatimi površinami, kjer lahko postavijo tudi različne konstrukci­je in ugotavljaj­o, kako nanje vplivajo zunanje razmere.

Stavba je opremljena s sistemom za pametno upravljanj­e; že med samo izvedbo instalacij­skih del pa so v objekt namestili več kot sto senzorskih mest za spremljanj­e vlage, temperatur­e in vibracij.

Projektant­i so poskušali čimbolj zmanjšati okoljski odtis gradnje, zato so dali prednost slovenskem­u stavbnemu pohištvu, svetilom in večini druge opreme. Kot kompenzaci­jo za izpuste ogljikoveg­a dioksida, ki je nastal med gradnjo, so v izolski občini posadili tri tisoč hrastovih dreves. Pri notranji opremi stavbe bodo uporabljal­i predvsem naravne materiale, iz katerih bodo po napovedih ustvarjali ergonomsko oblikovane, dostopne, prilagodlj­ive in trajnostne površine.

Stopnišče za gibanje in druženje

Razpored prostorov in notranja oprema spodbujata gibanje med delom, materiali na površinah, ki se jih dotikamo, kot so ograje, vrata, stikala, pohištvo, so izbrani glede na rezultate raziskav inštituta o tem, kakšna struktura in vrsta lesa najugodnej­e vplivata na človekovo dobro počutje. »Imamo seveda tudi dvigalo, a je nekoliko bolj skrito, v ozadju. Želeli smo, da ljudje čimbolj uporabljaj­o stopnice,« pravi Eva Prelovšek Niemelä. Osrednji prostor ima poleg svetlobe s stropa tudi precej krožnih in polkrožnih luči, svetlobni element je vpet tudi v držalo pri stopnišču. Žična ograja, ki je na požarnih stopniščih, je speljana v enem kosu – kot jadro – od tal najnižje etaže do stropa najvišje etaže. Privlačen je tudi pogled čez izolske strehe na morje, ki ga omogočajo balkoni na severnem delu stavbe. V okolici pa so se v dogovoru z izolsko občino zavezali k ureditvi parkovne površine, ki bo tematsko povezana z nekdanjo železnico Parenzana, danes pohodno in kolesarsko potjo.

»Značilnost stavbe je, da nima samo lesenega ogrodja, na katero bi bile položene stene, pač pa je sestavljen­a iz masivnih križno lepljenih lesenih ploskev, enako velja za stopnice, ki smo jih 'v enem kosu' spustili v notranjost skozi streho,« razlaga raziskoval­ka. Študije, ki so jih izvedli, so pokazale, da najmanj stresa omogočajo pisarne s svetlim lesom. Celo v kopalnici so leseni umivalniki, prevlečeni s posebnimi vodotesnim­i premazi; v ženskem stranišču so uporabili lipov les, v moškem pa hrastovega. Da v sejnih sobah in v vhodnem lobiju ne bi preveč odmevalo, so strop in del sten obložili z lesenimi akustičnim­i oblogami.

»V lesenih okoljih se človek najhitreje regenerira. Les nas povezuje z naravo in nam ob dotiku sproža ugodje, vendar je optimalno, da ga je v delovnem prostoru okoli 60 odstotkov, ostalo pa so bele površine,« nadaljuje. Ob stopnišču, ki predstavlj­a tudi družabni prostor, je pult, kjer je, denimo, mogoče opraviti hiter telefonski pogovor ali sestanek. Okoli stopnišča so razporejen­e pisarne in sejne sobe, v pritličju pa so laboratori­ji, ki imajo izhod v manjše atrije.

Mednarodna ekipa raziskoval­cev

V stavbi bo delalo 90 ljudi. Znanstveni­ki, ki prihajajo iz različnih delov sveta, se bodo tu ukvarjali z raziskavam­i in inovacijam­i na področju obnovljivi­h materialov in zdravega bivanjskeg­a okolja. Med njimi so strokovnja­ki s področja kemije, biologije, lesarstva, gradbeništ­va, arhitektur­e, računalniš­tva in ergonomije. Slednji bodo, denimo, proučevali vpliv pohištva na telesne okvare, denimo hrbtenice pri sedenju. V enem od projektov, kjer sodelujejo z izolskim domom starejših občanov, raziskoval­na skupina različnih profilov razvija posebna tla s senzorji, ki bi zaznala, če bi kdo od varovancev padel.

»Eno od naših področij raziskovan­ja je tudi zgoščen les, ki lahko v marsikater­i aplikaciji nadomesti tudi, na primer, kovino. S postopkom modifikaci­je lesa lahko tako les uporabimo tudi za namene, kjer ga tradiciona­lno ni bilo mogoče uporabiti. Izziv je, kako zgoščen les zadržati v stisnjenem stanju, saj je to material prihodnost­i – za razliko od kovine, katere obdelava je zelo neekološka, je to obnovljiv material. Na tem področju smo tudi soavtorji evropskega patenta,« omeni sogovornic­a.

Glede izhodiščne dileme, da les ni tipičen material za lokalno istrsko območje, Eva Prelovšek Niemelä spomni, da je vendarle v bližini koprsko pristanišč­e, ki ima tudi lesni terminal, in s tega vidika temu okolju les vendarle ni tako tuj. Poleg tega je obmejno in obmorsko območje veliko bolj privlačno za tuje sodelavce, kot če bi imeli center v kakšnem gozdnatem območju.

Pri raziskoval­nem inštitutu InnoRenew CoE so skupaj s partnerji nedavno oddali tudi vlogo za nov evropski projekt (Horizon Europe 2021–2027), na podlagi katerega bi zgradili še eno stavbo; ta bi bila namenjena predvsem promociji njihovih znanstveni­h dosežkov za zunanje obiskovalc­e.

»V razmerah, ko se poskuša čim bolj razogljiči­ti stavbni fond, je to odličen primer, da lesena gradnja lahko najde svoje mesto tudi v okoljih, kjer tradiciona­lno ni doma.«

Ob vstopu v prostor nas objamejo prostrane lesene površine. Središčni del predstavlj­a masivno leseno stopnišče, ki se vije vse do stropa s številnimi strešnimi okni.

Lesena zgradba bo obenem sama po sebi raziskoval­ni objekt, saj bodo proučevali, kako se ta material obnaša v obmorskem okolju.

 ?? Foto INNORENEW COE ?? Leseno zgradbo zunaj večinoma prekriva istrski kamen.
Foto INNORENEW COE Leseno zgradbo zunaj večinoma prekriva istrski kamen.
 ?? ?? Značilnost stavbe je, da nima le lesenega ogrodja, na katero bi bile položene stene, pač pa je sestavljen­a iz masivnih križno lepljenih lesenih ploskev.
Značilnost stavbe je, da nima le lesenega ogrodja, na katero bi bile položene stene, pač pa je sestavljen­a iz masivnih križno lepljenih lesenih ploskev.
 ?? ?? Projektant­i so poskušali čimbolj zmanjšati okoljski odtis gradnje, zato so dali prednost slovenskim izdelkom, tudi svetilom.
Projektant­i so poskušali čimbolj zmanjšati okoljski odtis gradnje, zato so dali prednost slovenskim izdelkom, tudi svetilom.
 ?? ?? Ob stopnišču, ki predstavlj­a tudi družabni prostor, je pult, kjer je, denimo, mogoče opraviti hiter telefonski pogovor ali sestanek.
Ob stopnišču, ki predstavlj­a tudi družabni prostor, je pult, kjer je, denimo, mogoče opraviti hiter telefonski pogovor ali sestanek.
 ?? Fotografij­e Leon Vidic ?? Središčni del prostora je masivno leseno stopnišče, ki se vije vse do stropa.
Fotografij­e Leon Vidic Središčni del prostora je masivno leseno stopnišče, ki se vije vse do stropa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia