Delo (Slovenia)

Malysz še brani vodstvo in upa na presenečen­je za rojstni dan

Smučarski skoki Cene Prevc v Visli najboljši na treningu, šesti v kvalifikac­ijah Poljski zvezdniki na domači napravi iščejo izhod iz krize

- Miha Šimnovec

Slovenski smučarski skakalci so včeraj v Visli bolj ali manj zanesljivo preskočili sivo (lasersko) črto, ki je označevala potrebno daljavo za uvrstitev na jutrišnjo posamično tekmo svetovnega pokala, naš najboljši kvalifikan­t pa je bil tokrat Cene Prevc. S šestim dosežkom je vnovič potrdil zelo dobro pripravlje­nost na začetku olimpijske zime.

Srednji od bratov Prevc se je hitro spoprijate­ljil z veliko skakalnico Adama Malysza (HS-134). Potem ko je imel v uvodni seriji za uradni trening 11. oceno (119,5 m), je v drugi s 129 metri skočil na vrh semaforja rezultatov. V kvalifikac­ijah je bil tri metre krajši, od njega pa so bili boljši le Avstrijec Jan Hörl (129 m), ki je s prvim mestom v svoj žep pospravil 3000 švicarskih frankov, Nemca Karl Geiger (z največjo daljavo dneva 134 m) in Pius Paschke (128 m), Norvežan Marius Lindvik (132 m) in Rus Jevgenij Klimov (129 m), ki je edino zmago pred tremi leti slavil prav v Visli.

Enako daleč kot Ceneta je odneslo tudi Lovra Kosa, ki je bil enajsti, štiri mesta za njim pa je pristal junak prejšnjega konca tedna Anže Lanišek (123 m). Najizkušen­ejši slovenski reprezenta­nt Peter Prevc (121,5 m) je bil osemnajsti, sedem mest pred svojim najmlajšim bratom Domnom Prevcem (126 m), medtem ko je Timi Zajc (114,5 m) v precej močnem vetru v hrbet izvlekel 46. mesto.

Glavni trener naše vrste Robert Hrgota je že pred odhodom na Poljsko sam pri sebi določil četverico za današnjo ekipno preizkušnj­o (16.30), na kateri bodo naše barve branili Cene Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek, odločitve pa po kvalifikac­ijah ni spreminjal.

Vse več kritik na račun glavnega trenerja Doležala

Če so slovenski reprezenta­nti sijajno začeli olimpijsko zimo 2021/22, pa Poljakom, v katere bodo ta konec tedna v Visli najbolj uprte oči številnih domačih ljubitelje­v skokov, na uvodnih preizkušnj­ah nikakor ni šlo po željah. Tudi po kva

lifikacija­h niso imeli prav veliko razlogov za veselje, saj je bil Kamil Stoch kot najvišje uvrščeni domači matador deseti. V skupnem seštevku za svetovni pokal, v katerem vodi Nemec Karl Geiger, je ta čas Stoch kot najboljši poljski skakalec uvrščen šele na 13. mesto. Pred njim so, denimo, kar trije Slovenci; ob Anžetu Lanišku (2.) še Cene Prevc (7.) in Timi Zajc (9.).

Izbrancem češkega trenerja Michala Doležala, ki je vodenje poljske reprezenta­nce prevzel spomladi 2019, nič kaj spodbudno ne kaže niti v pokalu narodov, v katerem po štirih tekmah z vsega 133 točkami zasedajo šele 7. mesto. Pred

Stochom, Dawidom Kubackim, Piotrom Zylo & Co., ki so nazadnje tako slabo skočili v zimo 2015/16 pod vodstvom takratnega selektorja Lukasza Kruczka, so celo šestouvršč­eni Švicarji (6.)! Na vrhu so Nemci (711), na odličnem drugem mestu pa Slovenci (555).

Na Poljskem, kjer so skoki med najbolj priljublje­nimi športnimi panogami, so kritike na račun vodstva reprezenta­nce čedalje glasnejše. Športni direktor Adam Malysz za zdaj (še) brani strokovno ekipo. »Vedno z velikim veseljem pridem k fantom, toda v tem trenutku njihovih skokov ni ravno užitek gledati. Nekaj preprosto ne deluje. Še zaključne priprave so kazale, da je vse v najlepšem redu, toda nato se jim je v Nižnem Tagilu vse podrlo. Trenerji že trdo garajo, da bi jih vrnili v formo. Ker ne manjka veliko, sem optimist. Zdaj morajo narediti majhen korak naprej. Če jim bo to uspelo, se bomo že kmalu spet veselili lepih dosežkov,« je prepričan poljski šampion, ki je prav včeraj dopolnil 44 let.

In kaj bi bilo najlepše (športno) presenečen­je za njegov rojstni dan? »Da bi se naši fantje, ki delujejo nekoliko utrujeni, spet z nasmehom odpravili na vrh zaletišča in pokazali, česa so v resnici sposobni,« je odvrnil Malysz.

Vedno z velikim veseljem pridem k fantom, toda v tem trenutku njihovih skokov ni ravno užitek gledati. Nekaj preprosto ne deluje.

Adam Malysz

 ?? ?? Poljskemu šampionu Kamilu Stochu na začetku olimpijske zime ne gre po načrtih in željah.
Poljskemu šampionu Kamilu Stochu na začetku olimpijske zime ne gre po načrtih in željah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia