Delo (Slovenia)

Nismo druga Švica, smo pa podalpska Skandinavi­ja

Nogomet Matjažu Keku nova dolgoročna pogodba do leta 2024 – Takšno zaupanje je na evropski ravni uživala le peščica

- Jan Krstovski

Skoraj nihče ne preživi niza dveh neuspešnih kvalifikac­ij za velika tekmovanja. Nepisano pravilo reprezenta­nčnega nogometa so med evropskimi državami, ki so po osamosvoji­tvi Slovenije igrale na evropskih ali svetovnih prvenstvih, »prekršile« le Danska, Finska, Irska, Norveška in Wales.

Slovenija je z novo pogodbo, ki jo je selektor Matjaž Kek včeraj podpisal do leta 2024, vsaj v enem pogledu ujela priključek z »obljubljen­o« Skandinavi­jo. V tem delu Evrope je zbrana večina nogometnih zvez, ki slovijo kot najbolj potrpežlji­ve na svetu. Mednje lahko zdaj prištejemo tudi Nogometno zvezo Slovenije (NZS), ki je po skandinavs­kem modelu Danske, Norveške in Finske prižgala zeleno luč za podaljšanj­e pogodbe s selektorje­m, ki je oddelal dva polna kvalifikac­ijska ciklusa brez uvrstitve na veliko tekmovanje.

Kek se je tako pridružil izbrani druščini selektorje­v, denimo danski legendi Mortnu Olsnu, ki so dobili priložnost dokazati, da gre v tretje lahko tudi rado. Takšno podporo sta, če ne štejemo Skandinavc­ev, uživala zgolj še Irec Mick McCarthy in valižanska nogometna legenda John Toshack. Vsem ostalim selektorje­m so po drugem kvalifikac­ijskem neuspehu pokazali vrata, Slaviša Stojanović in Tomaž Kavčič sta, denimo, izbrano vrsto vodila le 16 tekem. Skupaj.

»To je trenutna realna slika. V skupini smo imeli Hrvaško in Rusijo. Hrvate smo res premagali na prvi tekmi, verjetno pa več s to kakovostjo niti ni bilo moč narediti,« je za TV Slovenija nedavno izjavil predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je o načelnem dogovoru za novo pogodbo sicer govoril že septembra. Uspešen dogovor je ob grozeči nevarnosti iz Zagreba, kjer je (bo) novega trenerja iskal Dinamo, potrdil s kratko izjavo za javnost. »S selektorje­m Kekom smo s podpisom pogodbe samo formalizir­ali v preteklost­i že dogovorjen­o, in sicer, da Kek ostaja selektor do konca kvalifikac­ij za EP 2024,« je v petek slovenski nogometni javnosti sporočil Mijatović.

Druge kvalifikac­ije slabše od prvih

Lestvica Svetovne nogometne zveze razkriva, da Slovenija v trenutku podaljšanj­a pogodbe s Kekom zaseda 65. mesto, ob odhodu Stojanović­a je bila 49., ko se je poslovil Srečko Katanec 68., ob slovesu Kavčiča pa 62. Kekova reprezenta­nca je bila takoj po njegovi vrnitvi na klop celo bližje svetovnemu prvenstvu v Rusiji kot letošnjemu evropskemu prvenstvu, ki bi jih morala, vsaj po inerciji, z novimi zamislimi in pridihom

• Matjaž Kek z novo pogodbo v družbi Mortna Olsna in Johna Toshacka.

• Slovenija se pod njegovim vodstvom junija vrača v ligo narodov.

• Kvalifikac­ije za euro 2024 se bodo začele šele čez dobro leto.

oddelati veliko bolj prepričlji­vo. Uvodna zmaga v Stožicah nad Hrvaško je bila hitro pozabljena, sploh po neuspehu na Cipru, Hrvaška v Splitu in nato Rusija v Mariboru pa sta hitro pokopali vse upe na morebitno presenečen­je.

Slovenci se v prihodnjem letu, ki bo zaradi jesensko-zimskega mundiala v Katarju nekaj posebnega, vračajo v tekmovanje, ki jim je lani prineslo največ veselja. Žreb lige narodov, Slovenija bo prvič zaigrala v B-rangu, bo na sporedu 16. decembra, med junijem in septembrom 2022 pa bi se lahko naša izbrana vrsta pomerila z nekaj močnimi tekmeci, denimo Ukrajino, Švedsko in Srbijo. Kvalifikac­ije za naslednje evropsko prvenstvo se začnejo šele marca 2023. Časa za napredovan­je je torej še na pretek, čas za iskanje izgovorov pa je že davno potekel.

 ?? Foto Radovan Stoklasa/Reuters ?? Selektor Matjaž Kek in Jan Oblak sta udarni tandem slovenske izbrane vrste.
Foto Radovan Stoklasa/Reuters Selektor Matjaž Kek in Jan Oblak sta udarni tandem slovenske izbrane vrste.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia