Delo (Slovenia)

Jeklena tatica pogledov, višja od Big Bena

Jadrnica A Stotriinšt­iridesetme­trska futuristič­na megajahta bo v našem morju predvidoma do sredine meseca

- Nataša Čepar

Ena največjih jadrnic na svetu, 143-metrska megajahta A, ki je v lasti ruskega milijarder­ja Andreja Melničenka, bo v Koprskem zalivu zasidrana predvidoma do sredine meseca, so povedali na upravi za pomorstvo. Plovilo kroži po Jadranskem morju, septembra so ga videli na Hrvaškem, pred tednom dni pa pred Trstom. Informacij­e o tem, kdo je na plovilu in zakaj so se zasidrali v Kopru, so strogo nadzorovan­e.

Ogromna in neobičajna jahta je v Koprskem zalivu vzbudila precej pozornosti; nekateri jo občudujejo, drugim se zdi njena futuristič­na podoba neposrečen­a. Zelo odmevna je bila tudi fotografij­a, ki jo je koprska policijska uprava objavila na družbenem omrežju – njihovo plovilo ob boku megajahte deluje kot palček. Zraven so hudomušno pripisali, da so poskrbeli, da se tudi eden najbogatej­ših ljudi na svetu v slovenskem morju počuti varno.

Po dostopnih podatkih je na jadrnici, ki je bila posebej izdelana za ruskega lastnika in je bila splovljena leta 2017, deset kabin. Sprejme lahko do dvajset ljudi, za njih pa skrbi do 54 članov posadke. Pluje s hitrostjo 16 vozlov, najvišja dosežena hitrost pa znaša 21 vozlov. Jahta je izdelana večinoma iz jekla, vsebuje pa tudi ogljikova vlakna in nekatere druge materiale, da zmanjšajo njeno težo.

Jadrnica A naj bi bila ovrednoten­a na 425 milijonov evrov, njeni jambori pa segajo 100 metrov visoko, kar je više od londonskeg­a Big Bena, poroča spletna strokovna publikacij­a Boat Internatio­nal. Ko razpre vsa jadra, se veter upre v površino polovice nogometneg­a igrišča. Pogled na plovilo od zgoraj razkrije ogromen zunanji bazen, dno pa skriva podvodni observator­ij. Pri londonskem podjetju Eurasia Advisory, ki zastopa Melničenka, so nam povedali, da je ruski milijarder jadrnico kupil predvsem kot naložbo v razvoj nove tehnologij­e izdelave plovil.

Melničenko­va žena Aleksandra je nekdanja srbska pevka in manekenka, ki se je z ruskim mogotcem poročila leta 2005, s čimer je postala najbogatej­ša Srbkinja. Jadrnico A je tako večkrat mogoče videti v Jadranskem morju, sicer pa je ustvarjena tudi za zahtevno plovbo po oceanih.

Melničenko skrbno varuje svojo zasebnost, tako da informacij o tem, kdo je trenutno na krovu jadrnice A in zakaj je privezana pred Koprom, ne sme razkriti ne posadka ne nihče drug, ki ima z njimi stike. Pri Eurasia Advisoryju so poudarili, da lastnik ne želi publicitet­e.

Jadrnica A je bila izdelana po naročilu v nemški ladjedelni­ci Nobiskrug, oblikoval pa jo je francoski arhitekt Philippe Starck. »Gre za ekstravaga­ntnega dizajnerja, ki je za Melničenka pred dvanajstim­i leti zasnoval tudi motorno jahto A – ta spominja na podmornico –, prav tako je naredil načrte za jahto Steva Jobsa, ki pa je umrl, preden je bila izdelana,« pove portoroški strokovnja­k za plovila Matjaž Murko. Zakaj se jadrnica imenuje A, nam uradno ni uspelo izvedeti, Murko pa špekulira, da zato, ker je tako vselej prva vpisana v register plovil.

Andrej Melničenko je obogatel z bančništvo­m, danes pa je najbolj znan kot lastnik proizvajal­ca gnojil EuroChem in družbe za dobavo tako imenovaneg­a čistega premoga SUEK. Njegovo premoženje je po Forbesovih navedbah ocenjeno na skoraj 23 milijard evrov.

 ?? Foto Jaka Jeraša ?? Jadrnico A je oblikoval francoski arhitekt Philippe Starck.
Foto Jaka Jeraša Jadrnico A je oblikoval francoski arhitekt Philippe Starck.
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Pogled na plovilo od zgoraj razkrije ogromen zunanji bazen, dno pa skriva podvodni observator­ij.
Foto Shuttersto­ck Pogled na plovilo od zgoraj razkrije ogromen zunanji bazen, dno pa skriva podvodni observator­ij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia