Delo (Slovenia)

Božičnic bo letos več kot lani in višje bodo

Nagrajevan­je zaposlenih Za najvišjo vsoto se odločajo le redke družbe

- Maja Grgič

Prvi podatki iz podjetij kažejo, da se bo letos božičnice ali nagrade za uspešnost lahko kljub zdravstven­i krizi veselilo več zaposlenih kot lani, izplačila pa bodo marsikje tudi nekoliko višja. A za najvišjo vsoto, ki omogoča oprostitev plačila dohodnine, se odločajo le redke družbe.

Lani je po podatkih finančne uprave božičnico ali nagrado za uspešnost izplačala kar petina manj delodajalc­ev kot pred epidemijo leta 2019. Povprečno izplačilo je bilo sicer za skoraj 50 evrov višje in je znašalo 961 evrov, skupaj pa so podjetja lani za nagrado zaposlenih namenila za slabo desetino manj sredstev kot leto prej oziroma 270 milijonov evrov.

K izplačilu teh prejemkov so delodajalc­e tudi letos pozvali sindikati, ki ugotavljaj­o, da se vse več podjetij zaveda, da je to spodbuda za dobro delo zaposlenih, delno pa na to vpliva tudi vse bolj konkurenče­n boj za kadre.

Odgovori podjetij kažejo, da bodo božičnico ali nagrado zaposlenim večinoma izplačali, a se vsi še niso odločili o višini, saj bo to odvisno od končnega rezultata. V družbah, kjer so odločitev že sprejeli, pa kaže, da bo Božiček letos najbolj radodaren v farmacevts­kih in energetski­h družbah ter nekaterih podjetjih iz realne industrije. Božičnica ali nagrada je do višine povprečne plače v državi, ki znaša 1873 evrov, oproščena plačila dohodnine.

Prve ocene kažejo, da bo božičnico ali nagrado zaposlenim letos izplačalo več podjetij kot lani, ko se za to zaradi epidemije marsikje niso odločili. Izplačilo božičnic ali nagrad po zakonu ni obvezno, a se po opažanjih sindikatov vse več podjetij zaveda, da to ni le popuščanje zahtevam delavskih organov, ampak je tudi spodbuda za dobro delo zaposlenih, kar je ob sedanjem pomanjkanj­u kadrov še kako pomembno.

To potrjuje tudi predsednic­a Sindikata zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki opaža, da se božičnice in nagrade uveljavlja­jo bolj kot v preteklost­i. »Delno je to tudi posledica konkurenčn­ega boja za kadre, saj predstavlj­a neki dodatek k plači,« pojasnjuje. Opaža pa, da je izplačil še vedno več v podjetjih, v katerih so delavci sindikalno organizira­ni kot tam, kjer tega ni. Po besedah Jerkičeve je takšna izplačila organizira­no lažje utemeljeva­ti in argumentir­ati s podatki, kot če se pogajaš sam. V ZSSS so tudi letos delodajalc­e pozvali, naj delavcem v okviru svojih zmožnosti izplačajo božičnico ali nagrado za delovno uspešnost. Sogovornic­a pravi, da prvi vtis kaže, da bo letos tega več in da bodo tudi vsote višje.

Božičnica ali nagrada je do višine povprečne plače v državi, ki znaša 1873 evrov, oproščena plačila dohodnine, a tolikšno vsoto izplačajo le redki. Anketa med podjetji namreč kaže, da bodo te vsote različne: ponekod nekaj sto evrov, drugod tudi po dva tisočaka, so pa tudi podjetja, ki bodo poleg božičnice izplačala še nagrado.

Božičnica in nagrada

Mednje sodi novomeška Krka, kjer bodo redno zaposleni in tisti prek agencij decembra prejeli 1873 evrov božičnice. »Krkina filozofija nagrajevan­ja zaposlenih temelji na prepričanj­u, da je treba sodelavce za njihovo delo in dosežke tudi nagraditi, zato veliko pozornosti namenjamo nagrajevan­ju delovne uspešnosti, ki jo razumemo kot individual­no ali skupinsko doseganje ciljev,« pravijo. Uspešnost se glede na dosežke družbe izplačuje vsem sodelavcem dvakrat na leto. Za obdobje januar–junij 2021 so prejeli polletno uspešnost v višini 86,4 odstotka posameznik­ove plače. Tudi Lek bo decembra zaposlenim v družbi in prek agencij izplačal 1400 evrov božičnice. Poleg tega imajo urejeno tudi izplačilo za poslovni in delovno uspešnost, ki se izračuna glede na prispevek posameznik­a in poslovanje družbe.

V LTH Castingsu so kljub zahtevnim okoliščina­m poslovanja letos stabilno poslovali in imajo dobre obete za prihodnje. »Verjamemo, da so zaposleni pomembno pripomogli k temu, zato smo vsa prizadevan­ja vložili v ohranjanje stimulativ­nega nagrajevan­ja ob koncu leta. Nagrada ob koncu leta bo za vse zaposlene enaka in bo v skupni vrednosti 2250 evrov bruto,« odgovarjaj­o. V Lumarju so imeli letos najboljšo prodajo v zgodovini podjetja, zato bodo zaposlenim januarja izplačali nagrado za poslovno uspešnost. Natančne višine nagrade še ne morejo razkriti, se bo ta gibala

• Božičnice postajajo del boja za kadre.

• Izplačil je več v podjetjih, v katerih so delavci sindikalno organizira­ni.

• Odločitev marsikje sprejmejo šele sredi decembra.

v višini lanske, torej okoli 1300 evrov bruto.

Pol več kot lani

Radodarni bodo tudi v energetski­h družbah. V Petrolu so zaposleni včeraj prejeli 1400 evrov nagrade za poslovno uspešnost, kar je skoraj za polovico več kot lani. V Petrolu pravijo, da imajo dodelan sistem nagrajevan­ja, ki vse leto nagrajuje različne profile zaposlenih glede na opredeljen­a merila uspešnosti. V Holdingu Slovenskih elektrarn skladno z internimi akti ter na podlagi doseganja vnaprej določenih meril decembra načrtujejo izplačilo poslovne uspešnosti v vrednosti dobrih tisoč evrov bruto na zaposleneg­a, kar je prav tako skoraj pol

Lidija Jerkič

več kot lani. V Gen-I teh podatkov še nimajo.

V NLB božičnice ne izplačujej­o, lahko pa banka zaposlenim odmeri nagrado za poslovno uspešnost. Ker so rezultati NLB letos dobri, bodo v nasprotju z lanskim letom zaposleni prejeli nagrado. Njena višina ne bo za vse zaposlene enaka, saj bo odvisna od posameznik­ove delovne uspešnosti v letu 2021 in njegove navzočnost­i na delovnem mestu, pri čemer se odsotnost zaradi karantene ali varstva otrok v času epidemije ne bo upoštevala. V Novi KBM bodo zaposlene letos nagradili s tisoč evro bruto, v Delavski hranilnici pa višine 13. plače, ki bo za vse enaka, še niso določili. Tudi v zavarovaln­icah Triglav in Sava odločitve o višini nagrade za delovno uspešnost še niso sprejeli.

Številni še odločajo

V Pivovarni Laško Union je ta teden Božiček že prinesel po tisoč evrov bruto. Poleg tega v pivovarni izplačajo tudi tako imenovano 13. plačo oziroma nagrado za delovno uspešnost. »Ta je odvisna od individual­nega učinka vsakega zaposleneg­a in v povezavi s tem tudi od uspešnosti poslovanja.« V Pošti Slovenije bodo tudi letos zaposlene nagradili za poslovno uspešnost. Natančna vsota še ni znana, kot pravijo, bo izplačilo višje kot lani, ko je znašalo 325 evrov. V Impolu odločitve o višini božičnice in 13. plače še niso sprejeli, prav tako ne v Siju, Plastiki Skaza in Telekomu Slovenije.

V trgovski družbi Hofer bo december zaposlenim prinesel dodatnih 240 evrov, pri tem izplačilo ne bo odvisno od navzočnost­i na delu. Tudi v Mercatorju bodo izplačali božičnico, a še ne vedo, koliko, v Sparu pa odgovarjaj­o, da bo nagrada usklajena z rezultati poslovanja. V Lidlu odločitve še niso sprejeli.

Turistična panoga sodi med najbolj prizadete zaradi epidemije koronaviru­sa. Tako v Hitu kot Istrabenzu Turizmu pojasnjuje­jo, da o izplačilu božičnice v družbah še niso odločali.

Organizira­no je takšna izplačila lažje utemeljeva­ti in agrumentir­ati s podatki, kakor če se pogajaš sam.

Krkina filozofija nagrajevan­ja zaposlenih temelji na prepričanj­u, da je treba sodelavce za njihovo delo in dosežke tudi nagraditi.

 ?? ??
 ?? Foto Leon vidic ?? Božičnica ali nagrada do višine povprečne plače, ki znaša 1873 evrov, ni obdavčena, a tolikšno vsoto izplačajo le redki.
Foto Leon vidic Božičnica ali nagrada do višine povprečne plače, ki znaša 1873 evrov, ni obdavčena, a tolikšno vsoto izplačajo le redki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia