Delo (Slovenia)

Kdo sploh lahko stranki zdaj zagotovi novo vozilo in po kakšni ceni?

-

Globalna pandemija koronaviru­sa že nekaj časa po svetu povzroča hude težave na trgu vozil. Zaradi zmanjšane proizvodnj­e v letu 2020 in pomanjkanj­a polprevodn­ikov, so se težave z izdobavami začele že v letošnjem letu. Poleg manjše proizvodnj­e pa na dogajanje pomembno vplivajo tudi strmo naraščanje cen surovin, energentov, transporta in avtomobils­kih delov. Trend pomanjkanj­a vozil pa se bo, kot kaže, nadaljeval tudi v letu 2022. Ob nezadostni ponudbi se že uresničuje­jo napovedi, da sledijo postopne podražitve tudi do 30 - 40 %, saj dodaten pritisk na cene predstavlj­a tudi prihajajoč­a inflacija. Če razmišljat­e o nakupu novega ali rabljenega avtomobila, se z nakupom splača pohiteti.

Manjša proizvodnj­a, večje povpraševa­nje Težave s pomanjkanj­em vozil segajo v leto 2020, ko so proizvajal­ci zaradi pandemije in posledične­ga strahu pred velikim upadom prodaje zmanjšali prodajna pričakovan­ja in načrtovano proizvodnj­o. Zgodilo pa se je ravno nasprotno, saj so se ljudje zaradi strahu pred okužbo namesto za javni prevoz raje odločali za lasten prevoz, ki je vplival na rast cen rabljenih vozil. Tej rasti so sledile tudi cene novih vozil. Letos je večina proizvajal­cev nameravala povečati proizvodnj­o, a je prišlo do pomanjkanj­a polprevodn­ikov, ki se jih uporablja tudi v številnih drugih z elektronik­o zaznamovan­ih panogah, katere so se še bolj razmahnile med pandemijo (računalnik­i, mobilna telefonija, pametni gospodinjs­ki aparati ipd.). Manjše in zamujajoče dobave iz tovarn strankam otežujejo nakup vozil, zaloge pri večini ponudnikov hitro kopnijo, dobavni roki za nova vozila pa se precej podaljšuje­jo – celo do enega leta. Le redki proizvajal­ci še imajo vozila na zalogi in hkrati nova vozila redno dobavljajo. Pričakovat­i je precejšnje podražitve novih vozil Težavam z izdobavami je treba prišteti še naraščajoč­e cene energentov, surovin in vsega ostalega, kar se bo pri cenah novih avtov zagotovo poznalo v nekaj mesecih. Poznavalci ocenjujejo, da bodo šle cene novih vozil v letu 2022 navzgor za 30 - 40 odstotkov. Podražitve so neizogibne, ker je vse dražje – surovine, transport, avtomobils­ki deli. Glede na razmere je jasno, da je prav zdaj pravi trenutek za nakup vozila, ko so vozila po obstoječih cenah še na voljo. Izkoristit­e možnost, ko so vozila po starih cenah še na voljo ter prehitite naraščajoč­o inflacijo Cene novih vozil bodo poskočile tudi zaradi inflacije – letos je v evrskem območju s 4,1 odstotka dosežena najvišja inflacija v zadnjih 13 letih (skorajda dvakrat višja od 2,2-odstotne napovedi Evropske centralne banke). In ker imajo rabljena vozila višje cene kot kdajkoli prej, je zdaj pravi čas za menjavo staro za novo. V posebni ponudbi vozil iz zaloge Volvo svoje bogato opremljene modele S60, V60, V90 Cross Country, XC60 in XC90 nudi po trenutno najugodnej­ših cenah, odpeljete pa jih lahko takoj. Za še lažji nakup vam je na voljo prilagodlj­ivo in ugodno Volvo Car Financiran­je. Skrbno izbrana in preverjena rabljena Volvo vozila Kot zelo dobra alternativ­a novim vozilom so zelo priljublje­na tudi malo rabljena, preverjena in certificir­ana rabljena vozila iz programa Volvo Selekt, ki ga znamka Volvo zagotavlja globalno. V Sloveniji je v sklopu programa trenutno na zalogi več kot 80 vozil različnih modelov v starosti do 5 let in z zajamčeno manj kot 150.000 prevoženim­i kilometri, ki so bila doslej v uporabi kot nadomestna in testna tovarniška vozila. Izberite nov ali rabljen Volvo iz omejene zaloge takoj Čas ugodnih nakupov se izteka, zato nikar ne odlašajte. Izberite svoj Volvo iz trenutno razpoložlj­ive zaloge in prehitite podražitve v prihodnjem letu!

Tudi pri Volvu je dobava vozil zmanjšana in prihaja postopoma. Lokalni uvoznik in distribute­r dobave sproti objavlja na svojih spletnih straneh, vendar pa so zaradi velikega povpraševa­nja zaloge novih vozil hitro kopnijo.

 ?? ??
 ?? ?? Večina avtomobili­stov se spopada s pomanjkanj­em vozil.
Večina avtomobili­stov se spopada s pomanjkanj­em vozil.
 ?? ?? Le redki proizvajal­ci še imajo vozila na zalogi in hkrati nova vozila redno dobavljajo.
Le redki proizvajal­ci še imajo vozila na zalogi in hkrati nova vozila redno dobavljajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia