Delo (Slovenia)

Podjetniki pomoč vračajo tudi s krediti

Protikoron­ski ukrepi Največ državne pomoči za čakanje na delo so vrnili Mahle, Pošta Slovenije in Eta Cerkno

- Nejc Gole

Proti koncu leta številni obrtniki in podjetja ob računanju letnih prihodkov ugotavljaj­o, da morajo vrniti državno pomoč, ki so jo prejeli iz protikoron­skih paketov. Poslovali so namreč bolje, kot so pričakoval­i, ko so za pomoč zaprosili. Nekateri bi se zato lahko znašli v težavah, meni Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetnišk­e zbornice Slovenije.

Največ pomoči za čakanje na delo so vrnili velika proizvodna podjetja, trgovci in Pošta Slovenije, denar pa vračajo tudi manjši podjetniki in samozaposl­eni, ki so prejeli nekaj tisočakov mesečnega temeljnega dohodka. Če imajo denar na strani, to ne bo težava, v stiski bi se lahko znašli, če so pomoč porabili. »Nekatere je to presenetil­o in denarja nimajo. To je velik problem, saj morajo vzeti kredit. Banke želijo zavarovanj­a, pri čemer lahko nastane težava,« pravi Meh in vlado poziva k oprostitvi vrnitve pomoči.

Vendar so pogoji za pomoč znani od začetka, poudarja ekonomist Matej Lahovnik, ki je vodil vladno posvetoval­no skupino za protikoron­ske pakete: »Mnogi podjetniki zato niso koristili pomoči, ker so vedeli, da bodo poslovali bolje od kriterijev. Če bi zdaj kar vse podjetnike, ki niso izpolnili pogojev za pomoč, oprostili vrnitve pomoči, bi to bilo nekorektno do vseh drugih, ki se zanjo niso prijavili. Predvsem pa je bil namen pomagati tistim, ki jih je zdravstven­a kriza najbolj prizadela. Tudi iskalni svet opozarja, da morajo biti pomoči usmerjene ciljno, ne pa vsem počez, saj gre za denar davkoplače­valcev in se morajo kriteriji spoštovati.«

Podjetja so doslej vrnila 36,8 milijona evrov pomoči, ki so jo prejela za čakanje na delo. Največ proizvodna podjetja Mahle, Eta Cerkno in Adria Mobil, trgovine, kot sta Merkur in Primark, ter Pošta Slovenije.

Država je za nadomestil­a za čakanje na delo po podatkih Fiskalnega sveta namenila 596 milijonov evrov, za subvencion­iranje skrajšaneg­a delovnega časa 75 milijonov evrov, za temeljni dohodek in prispevke samozaposl­enim 440 milijonov evrov in 312 milijonov evrov za povračilo iksnih stroškov. Za državne pomoči iz teh ukrepov so podjetja morala izpolnjeva­ti kriterij padca prihodkov. Ker so nekateri cenzus presegli, zdaj vračajo pomoč. Skupaj so je doslej vrnili več kot 85 milijonov evrov.

Po podatkih zavoda za zaposlovan­je je 6215 podjetij od lanskega junija do 17. novembra letos vsaj delno vrnilo 36,8 milijona evrov pomoči, že ugotovljen, a še neplačan dolg pa je še šest milijonov evrov višji.

Največ so vrnili iz šempetrske družbe Mahle Electric Drives, in sicer 1,8 milijona evrov. »Pomoč smo vrnili, ker nismo v celoti izpolnjeva­li kriterijev, ki jih je vlada določila v protikoron­skem paketu,« so pojasnili v podjetju.

Pošta Slovenije je v proračun vrnila 617.000 evrov. Državna družba je lani spomladi zaradi negotovih razmer uvedla čakanje na delo, jesenska epidemija in z njo povezani ukrepi pa so vplivali na enormno povečano oddajo paketnih pošiljk. Zato je Pošta pokrila padec prihodkov na drugih segmentih poslovanja in ni izkazovala več kot desetodsto­tnega upada prihodkov, kar je pomenilo, da je morala pomoč vrniti.

Tudi Eta Cerkno je koristila pomoč že lani, ko je bilo podjetje šest tednov zaprto in zaposleni na čakanju na delo, nato pa se je poslovanje bistveno popravilo. Lani so dosegli več kot 90 odstotkov prihodkov glede na leto prej, zato so pomoč vrnili.

Letos jeseni znova slabše razmere

Med večjimi vračitelji pomoči so tudi trgovci Merkur, Primark in Bauhaus, predvsem pa industrijs­ka podjetja Kovinoplas­tika Lož, Starkom, Adria Dom, Gorenje, Polycom, Adria Mobil. Lani spomladi so bila namreč številna podjetja zaprta, nato pa se je poslovanje industrije odbilo navzgor, naročila so bila visoka in številna podjetja so tožila zaradi premajhnih zmogljivos­ti.

Tako je bilo do letošnje jeseni, ko so odjemi izdelkov in naročila predvsem pri dobavitelj­ih avtomobils­ke industrije zaradi težav v dobavnih verigah znova padli. Nekatera podjetja so znova ustavila proizvodnj­o, med njimi, denimo, Revoz in Adria Mobil, ki je proizvodnj­o avtodomov in vanov prekinila zaradi izpada dobave baznih vozil.

Zato Gospodarsk­a zbornica Slovenije in Obrtno-podjetnišk­a zbornica predlagata vnovično uvedbo ukrepa čakanja na delo in skrajšaneg­a delovnega časa do konca leta. Prizadevat­a si, da bi ti določili vnesli v deseti protikoron­ski paket, ki je v poslanski obravnavi.

»Za številne obrtnike in podjetnike je namreč trenutna situacija velik izziv, saj po eni strani ni dovolj naročil, da bi vsem delavcem omogočili delo, in so zato prisiljeni v odpuščanje. Po drugi strani pa se zavedajo, da je dober kader težko dobiti in da bodo delavce spet potreboval­i, ko se bo situacija izboljšala,« pravijo na OZS.

Težje gospodarsk­e razmere sicer niso opazno vplivale na trg dela, število brezposeln­ih se je namreč tudi novembra zmanjšalo, in to za 1,9 odstotka glede na oktober ter za 22 odstotkov glede na november lani, kažejo podatki zavoda za zaposlovan­je.

Kupili hrano in pijačo, zaprli stojnico

Na OZS predlagajo tudi ponovno uvedbo nekaterih drugih protikoron­skih ukrepov, kot so delno povračilo nekritih iksnih stroškov, povračilo mesečnega temeljnega dohodka, podaljšanj­e moratorije­v kreditov.

Na Zbornici zahtevajo za gostince in tudi druge dejavnosti znova tudi kritje upada prometa. Gostinci pomoč zahtevajo tudi po odločitvi vlade prejšnji konec tedna, da morajo zapreti gostinsko ponudbo na decembrski­h sejmih, čeprav so že nakupili zaloge. Vlada je strežbo hrane in pijače, razen kostanja, na stojnicah prepovedal­a v petek popoldne, tako da so sejme v mestih v soboto prilagodil­i novim ukrepom.

• Vrnili 36,8 milijona evrov pomoči za čakanje na delo.

• Nekatera podjetja so znova zaustavila proizvodnj­o.

• GZS in OZS za dopolnila v PKP10.

Oprostitev plačila pomoči za vse, ki niso izpolnili pogojev zanjo, bi bila diskrimina­torna do podjetniko­v, ki pomoči niso koristili, ker so pravilno ocenili razmere na trgu. Nevračanje pomoči bi bilo sporno tudi za računsko sodišče, ker gre za javna sredstva in za nazaj ne smemo spreminjat­i pogojev. Če bi te popravljal­i, bi po novih kriterijih vsi izpolnjeva­li pogoje.

Ob začetku zdravstven­e krize podjetniki niso vedeli, kako bodo poslovali, zaposlene so poslali na čakanje in niso predvideli, da bodo lahko poslovali bolje in tako morali vračati sredstva. Želimo, da podjetjem ne bi bilo treba vračati pomoči. Denar naj se porazdeli zaposlenim, ki si tudi zaslužijo nagrado. Državno pomoč bomo državi tako ali tako vrnili s prispevki in davki, saj so podjetja ostala živa.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Največkrat morajo denar po besedah Branka Meha vračati obrtniki iz dejavnosti, ki so bile zaprte, kot so frizerji.
Foto Voranc Vogel Največkrat morajo denar po besedah Branka Meha vračati obrtniki iz dejavnosti, ki so bile zaprte, kot so frizerji.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Pošta je lani spomladi zaradi negotovih razmer uvedla čakanje na delo, jesenska epidemija in z njo povezani ukrepi pa so vplivali na enormno povečano oddajo paketnih pošiljk.
Foto Voranc Vogel Pošta je lani spomladi zaradi negotovih razmer uvedla čakanje na delo, jesenska epidemija in z njo povezani ukrepi pa so vplivali na enormno povečano oddajo paketnih pošiljk.
 ?? ??
 ?? Matej Lahovnik vodja posvetoval­ne skupine ??
Matej Lahovnik vodja posvetoval­ne skupine
 ?? Branko Meh predsednik OZS ??
Branko Meh predsednik OZS

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia