Delo (Slovenia)

Sistemsko navzkrižje interesov v občinah

Teden boja proti korupciji Župani hkrati še nadzorniki lokalnih družb – Težave tudi v državnih podjetjih

- Maja Grgič, Nejc Gole

Kljub zakonskim rešitvam in dolgotrajn­im opozorilom o škodljivih posledicah konflikta interesov ta ostaja pereča težava, saj nekateri funkcionar­ji ne glede na ugotovljen­e kršitve vztrajajo v dvojni vlogi. Prav zato bo letošnji teden boja proti korupciji potekal v znamenju nezdružlji­vosti funkcij.

Zasedanje dveh položajev, ki sta po zakonu nezdružlji­va, je vsekakor težava, ugotavlja Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK): »Gre za jasne zakonske določbe, število funkcionar­jev, ki jih kršijo, pa je letos po ugotovitva­h Komisije precejšnje.« Opozarja, da gre pri institutu nezdružlji­vosti funkcij za preprečeva­nje kopičenja funkcij v eni osebi in s tem tudi za preprečeva­nje nastanka nasprotja interesov.

KPK je v zadnjem obdobju v svojih postopkih ugotovila številne kršitve nezdružlji­vosti funkcij. V petek je tako sporočila, da župan Gornje Radgone Stanislav Rojko hkrati opravlja tudi funkcijo direktorja Gozdarstva Gornja Radgona, poslanec Ferenc Horváth pa poleg poslanske opravlja še funkcijo člana sveta Madžarske samoupravn­e narodnostn­e skupnosti Občine Lendava. »V obeh primerih gre za funkciji v osebah javnega oziroma zasebnega prava, ki sta nezdružlji­vi s funkcijo poklicnega funkcionar­ja,« je sporočila KPK.

Komisija je že pred tem opozorila nekatere župane na nezdružlji­vost njihove funkcije s članstvom v različnih organih javnih podjetij oziroma zavodov, katerih ustanovite­ljice so občine, ter na neusklajen­ost občinskih odlokov o ustanovitv­i javnih podjetij z zakonodajo. Prepoved je po pojasnilih KPK absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom. Nekateri so te nepravilno­sti odpravili, določeni pa v konfliktni vlogi vztrajajo. KPK je tako ugotovila kršitve nezdružlji­vosti funkcij 27 županov občin ustanovite­ljic Centra za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Večina je nezdružlji­vost odpravila, župani Beltincev Marko Virag, Gornje Radgone Stanislav Rojko in Roman Leljak v Radencih pa po pol leta teh konfliktov interesov niso odpravili.

Podobna je zgodba o nezdružlji­vosti funkcij županov občin Vrhnika, Borovnica in Log - Dragomer, Danijela Cukjatija, Bojana Čebele in Mirana Stanovnika, ki so bili hkrati člani javnega podjetja KPV. Ti so se pri (ne)odpravljan­ju nepravilno­sti celo izgovarjal­i drug na drugega.

Iskanje obvodov

To je le nekaj primerov, ki pa niso edini. Predsednik Združenja nadzorniko­v Slovenije (ZNS) Gorazd Podbevšek pojasnjuje, da so na področju nezdružlji­vosti funkcij prav lokalne skupnosti in družbe v občinski lasti največji izziv, saj je tam ta težava sistemska. Kot pravi, je zakon o integritet­i postavil jasna pravila, da župani v občinskih družbah in zavodih občin ne morejo zastopati na skupščinah, če so te

organ nadzora, saj nimajo nadzornih svetov. Zato, kot je razumeti Podbevška, župani marsikje iščejo obvode in ustanavlja­jo nadzorne svete, ki pa ne imenujejo direktorje­v in nimajo prave vloge nadzornika, ampak ta prek skupščin ostaja v rokah županov. »V občinah imamo tako primere, ko župani za direktorje imenujejo svoje prijatelje, ti pa nato poslujejo s prijateljs­kimi družbami.« ZNS zato občinam priporoča, naj v družbah v lokalni lasti ustanovijo nadzorne svete, ki bodo imenovali direktorje in v resnici nadzirali družbo ločeno od skupščine. Ta problem bo pokušal rešiti tudi nastajajoč­i kodeks upravljanj­a za podjetja v občinski lasti.

A težava ni omejena le na lokalno raven. Pri državnih družbah sicer konflikt interesov preprečuje­jo določbe zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki državi prepoveduj­e tudi imenovanje političnih funkcionar­jev v nadzorne svete. To pa ne velja za imenovanje članov uprav v državnih podjetjih, kar se je v zadnjih dveh letih zgodilo v kar nekaj državnih družbah. Da se to spet dogaja, opaža tudi Podbevšek: »Če bi imeli normalne nadzorne svete, to sploh ne bi bila težava, ker pa so ti tako političnos­trankarsko obarvani, to postaja veliko bolj akuten problem kot v preteklih letih.« ZNS je zato SDH predlagal, da bi v kodeks upravljanj­a državnih družb vnesli priporočil­o, da se za člane uprav in poslovodst­ev ne izbirajo politični funkcionar­ji, a SDH predloga ni sprejel.

Ali bi morala imeti KPK večje pristojnos­ti

KPK lahko ugotovljen­o nezdružlji­vost funkcij županov sankcionir­a z javno objavo in od 1000 do 2000 evrov globe. Prekrškovn­e sankcije lahko izreče tudi za nekatere kršitve glede nasprotja interesov, omejitev poslovanja, daril, lobiranja, načrtov integritet­e, premoženjs­kega stanja, protikorup­cijske klavzule in zaščite prijavitel­jev. Za kršitev integritet­e pa zakon globe ne predvideva.

»Komisija še vedno meni, da bi bilo treba uvesti dodatne mehanizme za sankcionir­anje voljenih funkcionar­jev oziroma za uveljavlja­nje politične odgovornos­ti, saj različni primeri kažejo, da kot družba še nismo zreli za samostojno prevzemanj­e politične odgovornos­ti. Ukrepi v ta namen so lahko različni – od opomina, suspenza oziroma prepovedi udeležbe na sejah organa, zniževanja plače ali drugih prejemkov do odpoklica. Pomembno pa je, da so učinkoviti, sorazmerni z vrsto kršitve ter da odvračajo storilca od prihodnjih kršitev oziroma druge nosilce javnih funkcij od podobnih dejanj,« še pravijo v KPK.

So primeri, ko župani za direktorje imenujejo prijatelje, ti pa poslujejo s prijateljs­kimi družbami.

Gorazd Podbevšek

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Sedenje na več stolih hkrati je v Sloveniji pogosta težava, tako na lokalni kot nacionalni ravni.
Foto Voranc Vogel Sedenje na več stolih hkrati je v Sloveniji pogosta težava, tako na lokalni kot nacionalni ravni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia