Delo (Slovenia)

Standardi pri nosilcih moči padajo

- Maja Grgič

V Transparen­cy Internatio­nal Slovenia opažajo pomanjkanj­e napredka v boju proti korupciji pri nas. O tem smo se pogovarjal­i s Sebastijan­om Peterko iz TI Slovenia.

Kakšno je pri nas stanje na področju nezdružlji­vosti funkcij in ali obstoječa zakonodaja prinaša napredek ali ne?

Menimo, da je največja ovira tako imenovana subsidiarn­ost zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije, torej da drugi zakoni, ki to vprašanje urejajo, prevladajo nad krovnim zakonom. Ti zakoni so večkrat ohlapnejši, pomanjklji­vi, pogosto ne predvideva­jo zadostnih sankcij.

So korupcijsk­a tveganja in konlikt interesov pri nas v zadnjem obdobju za družbo postali bolj sprejemlji­vi kot v preteklost­i? Marsikje so očitni, a se nič ne zgodi.

Glede na meritve javnega mnenja na področju korupcije ni opaziti, da bi kot družba postajali bolj tolerantni do korupcije. Nasprotno, Slovenija se v teh kategorija­h večkrat znajde pri vrhu. Se pa lahko strinjamo z opažanjem, da se zdi, da pri nosilcih moči standardi padajo. vendar nekatere nepravilno­sti ostajajo. Ima KPK po mnenju TI Slovenia dovolj pristojnos­ti, da kršitelje pripravi do odprave teh konliktov?

Strinjamo se z oceno KPK, da pri nekaterih kategorija­h izvoljenih nosilcev javnih funkcij obstaja premalo orodij za sankcionir­anje ob ugotovljen­ih kršitvah. Smo pa prepričani, da zgolj uvedba sankcij ne bo odpravila vseh anomalij in kršitev. Več je treba narediti na področju ozaveščanj­a in krepitve politične kulture, ki bi tovrstne odklone preprečeva­la.

Ali institucij­e in sistemi, ki naj bi skrbeli za preglednos­t, preprečeva­nje navzkrižja interesov in drugih korupcijsk­ih tveganj, učinkovito opravljajo svojo vlogo?

Ocenjujemo, da jo opravljajo dobro v okviru zmogljivos­ti, ki pa so precej omejene. Ne le organi, temveč tudi civilna družba in novinarji, so kadrovsko in inančno prešibki, da bi lahko ustrezno izvajali nadzor ali obsežne ozaveščeva­lne aktivnosti. Predvsem je to opazno na lokalni ravni.

 ?? ?? KPK je v preteklih dveh letih opozorila na več primerov nezdružlji­vosti funkcij,
Sabastijan Peterka: Premalo orodij je za sankcionir­anje.
KPK je v preteklih dveh letih opozorila na več primerov nezdružlji­vosti funkcij, Sabastijan Peterka: Premalo orodij je za sankcionir­anje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia