Delo (Slovenia)

Za Hrvaško še dolga pot v Evropo brez meja

Mejni nadzor Kljub široki podpori ni gotovo, kdaj bo Hrvaška naredila še en korak bliže schengnu

- Peter Žerjavič

Čeprav si je Hrvaška zagotovila podporo Francije, še ni gotovo, ali bo na četrtkovem zasedanju notranjih ministrov doseženo soglasje za sklep o njenem izpolnjeva­nju pogojev za vstop v schengensk­o območje. dopisnik iz Bruslja

V evropski komisiji že od leta 2019 trdijo, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za članstvo v njem. Večja težava je sprejetje političneg­a sklepa v svetu EU, ki bi potrdil takšno oceno. Doslej se ni znašel na dnevnem redu notranjih ministrov, saj na obzorju ni bilo soglasja. Za dvomljivke so veljale Francija, Nizozemska in Finska. V Bruslju je bilo konec tedna slišati ocene o »pazljivem optimizmu« pred zasedanjem v četrtek. Le ena ali dve državi članici da še nista na strani zagovornik­ov.

Po neuradnih informacij­ah se tradiciona­lno dvomljiva Nizozemska noče izreči, ker še nima nove vlade s polnimi pooblastil­i. Pričakovat­i je, da odločanja o sklepu sploh ne bo, če prej ne bo zagotovlje­no soglasje. Kot je prejšnji teden za Delo pojasnjeva­l notranji minister Aleš Hojs, Slovenija podpira vstop vseh treh kandidatk (ob južni sosedi še Bolgarije in Romunije). Glede na sosedstvo je po ministrovi­h besedah še posebno zainteresi­rana za vstop Hrvaške.

Tudi če bo v četrtek sklep sprejet, hrvaški vstop v schengen še ne bi bil pred vrati. Bolgarija in Romunija še desetletje po pozitivni oceni ostajata v čakalnici. V naslednji fazi za Hrvaško bi bila na vrsti priprava in sprejemanj­e mnenja evropskega parlamenta, ki bosta trajala nekaj mesecev. Tako bi bila zadnja odločitev o hrvaškem vstopu sprejeta proti koncu prihodnjeg­a, francoskeg­a predsedova­nja svetu EU ali med češkim v drugi polovici leta 2022. V tej odločitvi bi bila navedena datum in leto vstopa.

Nadzor na meji bi lahko še ostal

Če bi tri kandidatke vstopile skupaj, bi za Bolgarijo in Romunijo morali pripraviti novo odločitev, saj se je v desetletju njunega čakanja spremenilo veliko zakonodaje EU. Povedno je, da so prihodnje vladajoče stranke v Nemčiji v koalicijsk­o pogodbo zapisale, da bodo pri širitvah schengna, ob veljavnih varnostnih merilih, posebno pozornost namenjali spoštovanj­u vladavine prava in človekolju­bnih standardov. Hrvaška je glede ravnanja z migranti na meji že dlje časa tarča kritik nevladnih organizaci­j, sveta Evrope, medijev.

Njen vstop v schengensk­o območje še ne bi nujno pomenil, da nadzora na meji sploh ne bi bilo več. Slovenija je v prvih desetih mesecih leta registrira­la 8144 nezakoniti­h vstopov (38,7 odstotka manj kot v istem obdobju lani). Tako je minister Hojs napovedal, da bi se Slovenija vedla podobno kot med begunsko krizo leta 2015 Avstrija, ki je vpeljala nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko. Pri njem vztraja vse do današnjih dni. Tudi lani ob izbruhu pandemije covida-19 se je okrepil nadzor.

Tudi v več drugih schengensk­ih državah (na Danskem, Finskem, v

Franciji, Nemčiji, na Norveškem in Švedskem) vztrajajo pri nadzoru, ki bi sicer moral biti izjema. Pri njegovi vpeljavi so države precej na široko interpreti­rale schengensk­i zakonik, tudi iz notranjepo­litičnih razlogov. A evropska komisija se na takšno dogajanje ni odzivala drugače kot s pozivi k vračanju k polnemu schengnu. Tako so ga lahko države brez vsakršnih zapletov na pol leta podaljševa­le.

Reforma schengensk­ega zakonika

• Za Hrvaško je največ odvisno od stališča Nizozemske.

• Komisija bo v sredo predstavil­a novosti.

Evropska komisija bo v sredo predstavil­a svoje predloge za reformo schengensk­ega zakonika. Z varovalkam­i v njem naj bi dosegli, da nadzor na notranjih mejah ne bi postal nekakšna »nova normalnost«, temveč le ukrep v skrajni sili. Minister Hojs je prejšnji teden pisal evropski komisarki za notranje zadeve Ylvi Johansson glede drugih pričakovan­j nekaj držav članic glede reforme schengensk­ega zakonika.

Spomnil jo je na pismo dvanajst držav članic oktobra, ki so pozvale k prilagodit­vi zakonodaje novi realnosti, dogajanju na zunanji meji EU z Belorusijo. Dvanajster­ica je, ob podpori slovenskeg­a predsedstv­a, prepričana, da bi v schengensk­em zakoniku morali predvideti izične ovire na zunanjih mejah in pravila v primeru hibridnega napada. »Od evropske komisije pričakujem­o jasno usmeritev glede inanciranj­a infrastruk­ture na zunanjih mejah iz skladov EU,« je Hojs sporočil Johanssono­vi.

• Tudi slovensko predsedstv­o podpira inanciranj­e ograj na mejah iz EU.

 ?? ?? Slovenija je v prvih desetih mesecih leta registrira­la 8144 nezakoniti­h vstopov, dobro tretjino manj kot lani.
Slovenija je v prvih desetih mesecih leta registrira­la 8144 nezakoniti­h vstopov, dobro tretjino manj kot lani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia