Delo (Slovenia)

Sežiganje odpadkov je smotrno, nujen je nadzor

Prof. Hanns Moshammer S strokovnja­kom za okoljsko epidemiolo­gijo z Dunaja o termični izrabi odpadkov

- Milka Bizovičar

Odpadki so ena največjih groženj, s katerimi se srečujejo družbe in okolje. Uporabiti moramo pristop krožnih skupnosti in spremeniti dnevne navade za življenje brez ustvarjanj­a odpadkov.

Svet v prizadevan­ju za manj smeti ni pretirano uspešen. Kot navajajo v reviji Nature Reviews, se je količina odložene plastike lani najmanj podvojila v primerjavi z letom 2019. »Dolgoročno način upravljanj­a plastičnih odpadkov, kot ga poznamo danes, ne bo zdržal količinski­h pritiskov. Takoj moramo začeti plastiko vključevat­i v krožno gospodarst­vo,« navajajo.

V Avstriji približno 40 odstotkov komunalnih odpadkov uporabijo za proizvodnj­o energije, v dunajski sežigalnic­i Spittelau vsako leto predelajo 250.000 ton mešanih odpadkov in s tem oskrbujejo tretjino gospodinjs­tev v mestu s toploto, nekaj manj pa z električno energijo. S profesorje­m dr. Hannsom Moshammerj­em, vodjo oddelka za okoljsko zdravje na dunajski medicinski fakulteti, ki se z raziskavam­i usmerja predvsem na področje okoljske epidemiolo­gije, vplivov okolja na zdravje ljudi ter poklicne bolezni, smo se pogovarjal­i o vplivih termične izrabe odpadkov na okolje in zdravje.

Kakšne so najnovejše znanstvene ugotovitve o učinkih uporabe odpadkov kot alternativ­nega goriva v industriji na zdravje ljudi? Epidemiolo­ške raziskave o učinkih sežiganja odpadkov na zdravje so redke, ker je na voljo zelo malo podatkov. Na splošno so pričakovan­a tveganja razmeroma majhna. Za njihovo odkrivanje v populaciji pa potrebujet­e precej velike študije. Toda v bližini podjetij, ki odpadke uporabljaj­o kot alternativ­ni vir energije, običajno ne živi veliko ljudi, če bi območje raziskave razširili, pa bi to zmanjšalo možne vplive. Prav tako ni smiselno združevati podatke iz različnih okolij, saj se obrati med seboj razlikujej­o.

Februarja lani je bila v znanstveni reviji Public Health objavljena analiza pregleda več raziskav, ki zaključuje: »Pri starejših sežigalnic­ah, ki niso bile vedno redno vzdrževane, so se pokazale močne povezave s škodljivim­i učinki na zdravje. Pri modernejši­h sežigalnic­ah pa škodljivih učinkov na zdravje ni bilo zaznati, vendar je treba upoštevati kratek čas opazovanja. Ostati moramo previdni.« Avtorji v reviji Environmen­t Internatio­nal objavljene raziskave (2014), ki se osredotoča na vpliv na rojstva, pa sklenejo, da podatkov preprosto ni dovolj. Mislim, da ta dva primera lepo kažeta stanje na tem področju.

Torej: še vedno ne vemo veliko o vplivu izrabe odpadkov za goriva na zdravje ljudi. Zagotovo drži, da so nove tehnologij­e in orodja prinesli napredek, za poglobljen­e ocene pa je še prezgodaj. Ocenjujem sicer, da je prva omenjena študija preveč pesimistič­na in da imamo veliko razlogov za prepričanj­e, da so nove tehnologij­e boljše od starejših. Kot rečeno, splošne ocene je težko dajati, ker je vsaka naprava drugačna od druge, zagotovo pa se lahko zanašamo tudi na podatke kemijskih analiz in raziskav. Po mojem mnenju ne potrebujem­o nujno veliko več raziskav, ampak stroge zakonodajn­e omejitve in stalen nadzor emisij.

Kaj v procesu izgorevanj­a odpadkov prinaša glavna tveganja za zdravje, kakšno vlogo imajo pri tem tehnologij­e?

Organske spojine sestavljat­a predvsem ogljik (C) in vodik (H). Pri zgorevanju ti dve vrsti atomov reagirata s kisikom (O) v atmosferi in tvorita ogljikov dioksid (CO2) in vodo (H2O). CO2 je problemati­čen kot toplogredn­i plin. V teoriji preprosto gorenje organskih spojin ne bi smelo pomeniti pomembne težave. Toda v resničnem življenju je drugače. Organske spojine poleg ogljika in vodika sestavljaj­o še drugi atomi. Goriva vsebujejo kovine, žveplo, klor in drugo. Na primer, premog je zelo bogat z živim srebrom, zato kurjenje resno ogroža kakovost zraka in s tem zdravje.

Klorove primesi, ki jih zelo pogosto dodajajo organskim spojinam, da spremenijo njihove lastnosti, pri gorenju na visokih temperatur­ah razpadejo in nastajajo manj strupene snovi. Vendar pa plin, ki nastaja pri zgorevanju, še vedno vsebuje tudi klor, pri ohlajanju pa nastajajo nove, zelo strupene organoklor­ne spojine, kot so dioksini. Tehnična rešitev za to je čiščenje dimnih plinov pred fazo ohlajanja in tu govorimo o novi tehnologij­i, ki je industrija pred 20 ali 30 leti še ni uporabljal­a.

Kakršno koli zgorevanje je slabo za kakovost zraka, tehnologij­e pa lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju škodljivih posledic.

Zelo pomembna je tudi sestava materiala. Bolj ko je homogen, bolj popolno je lahko zgorevanje, vemo pa, da prav nepopolno zgorevanje lahko povzroča nastanek številnih strupenih snovi.

Vse to je dobro znano, zato je proces sežiganja ponavadi močno nadzorovan, meritve pa dajejo dobro sliko o kakovosti sežigalnic­e. Če so koncentrac­ije v skladu z mejnimi vrednostmi, smo lahko precej prepričani, da so nevarnosti za zdravje razmeroma zanemarlji­ve. A moram biti jasen: ti kazalniki so le kazalniki. Bolj kompleksno in raznoliko je gorivo, slabša je napovedna vrednost. Zato so za industrijs­ke naprave, ki za gorivo uporabljaj­o odpadke, določene strožje mejne vrednosti kot za tiste, ki uporabljaj­o olje ali plin.

V to kategorijo sodijo tudi cementarne, te v Sloveniji veljajo za najbolj sporne glede uporabe odpadkov kot alternativ­nega goriva.

Na začetku, ko so cementarne, papirnice in tako naprej začele uporabljat­i odpadke kot alternativ­no gorivo fosilnim gorivom, niso imele določenih strožjih mejnih vrednosti. Poleg tega je bil material, ki so ga uporabljal­e, veliko manj homogen, kot je zdaj. Industrija in regulatorj­i so se iz tega veliko naučili. Tako zdaj strožje mejne vrednosti veljajo za vsako napravo, ki uporablja bolj kompleksna goriva. Odpadke tudi pripravijo in homogenizi­rajo, preden jih uporabijo, s čimer zagotovijo učinkovite­jše in popolnejše zgorevanje. To je dobro za dolgoročno delovanje tehničnih delov naprav za sežiganje, zagotavlja višji izkoristek energije in vsekakor je dobro za kakovost zraka.

Odpadki se kopičijo; kakšne možnosti njihovega upravljanj­a vidite vi, kako ocenjujete možnost njihove izrabe kot alternativ­nega goriva v industriji?

Naše gospodarst­vo ni niti trajnostno niti učinkovito. Za eno od strateških potez upravljanj­a odpadkov se morda lahko šteje postavljan­je zelo strogih mejnih vrednosti za sežiganje odpadkov, kar oteži njihovo odstranjev­anje. Tudi s tem naj bi ustvarili pritisk na industrijo, da bi izdelke oblikovala tako, da bi jih bilo mogoče popraviti, ponovno uporabiti, reciklirat­i, in predvsem da bi podaljšala njihovo življenjsk­o dobo.

Razprave o odpadkih so vedno čustvene. Ne poznam metode uničevanja, ki bi bila popolnoma neškodljiv­a za zdravje in okolje. Preprosto odlaganje je morda najhujše.

Torej da, uporaba odpadkov za gorivo je upravičena in pogosto tudi razumna možnost. Za to pa potrebujem­o zaupanje, ki ga je mogoče pridobiti samo s transparen­tnostjo. Podatki monitoring­a bi morali biti prosto dostopni malodane v realnem času. Potrebujem­o tudi stroge mejne vrednosti in predvsem zelo strog nadzor kakovosti goriva, pridobljen­ega iz odpadkov.

Kakršno koli zgorevanje je slabo za kakovost zraka, tehnologij­e pa lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju škodljivih posledic.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Ne potrebujem­o nujno veliko več raziskav o učinkih sežiganja odpadkov na zdravje, ampak stroge zakonodajn­e omejitve in stalen nadzor emisij, poudarja Hanns Moshammer.
Foto osebni arhiv Ne potrebujem­o nujno veliko več raziskav o učinkih sežiganja odpadkov na zdravje, ampak stroge zakonodajn­e omejitve in stalen nadzor emisij, poudarja Hanns Moshammer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia