Delo (Slovenia)

Klofuta iz Avstrije

- Dejan Vodovnik

Novica o sklepih saborskega odbora je bila skrita nekje na spodnjih straneh hrvaškega časopisja, le kanček več pozornosti pa je bila na Hrvaškem deležna novica iz Avstrije. Namreč: hrvaški križev pot oziroma Pliberk je na Hrvaškem že dolgo poligon za umazane ideološke in zgodovinsk­e obračune. Vrsto let so se na spominsko slovesnost na Pliberško polje zgrinjale kolone Hrvatov.

Pliberk je postal metafora in simbol vseh težav, povezanih s hrvaškimi (in drugimi) žrtvami, ki so bile po vojni ubite na Pliberški poljani in v bližini. Zgodovina pa – kot pišejo viri, čeprav dokončnih ocen ni – uči, da je bilo okoli 15. maja 1945, ko je britanski general Patrick Scott ukazal izročitev vseh kvizlinški­h vojakov Jugoslovan­ski armadi, domnevno ubitih približno 50.000 ljudi. V hrvaški izseljensk­i literaturi je vse skupaj označeno kot križev pot. In brez kakršnih koli zadržkov je ob tem treba zapisati, da je bil Pliberk vseskozi pravcati poligon za umazane ideološke in zgodovinsk­e obračune, politični marketinga­rji pa so v teh dneh nabirali politične točke in simpatije ljudi, ki ne morejo živeti za prihodnost, ampak se raje ozirajo v preteklost. Na Hrvaškem še posebej.

Te dni pa so Hrvaška in vsi, ki so ob dogajanju na Pliberškem polju nabirali desnosredi­nske politične točke, prejeli avstrijsko klofuto. Avstrijsko notranje ministrstv­o je namreč že pred časom ustanovilo strokovno komisijo za presojo legitimnos­ti vsakoletne­ga zborovanja ustašev, podporniko­v hrvaškega nacionalis­tičnega gibanja.

Skupina zgodovinar­jev, pravnikov, predstavni­kov Katoliške cerkve, notranjega ministrstv­a in dežele Koroške je zdaj odločila, da vladi predlaga prepoved letnega zborovanja. Ob tem so v priporočil­u zapisali, da poveličeva­nje fašistične­ga režima prepoveduj­e avstrijska ustava.

Tudi takrat še avstrijski notranji minister, zdaj pa že šef avstrijske ljudske stranke in od danes, ko bo zaprisegel, novi avstrijski kancler, Karl Nehammer, je dejal, da za nacistične in fašistične simbole pri njih ni prostora: »Poveličeva­nje teroristič­nih režimov je v Avstriji nesprejeml­jivo. Preprečili bomo širjenje skrajno desnih in revizionis­tičnih svetovnih nazorov na komemoraci­jah.«

Odločitev je nemudoma pozdravil tudi koroški deželni glavar Peter Kaiser in izrazil pričakovan­je, da bo avstrijska vlada hrvaški zdaj sporočila, da zborovanje ni več mogoče, vsaj ne v obliki, kakršno je imelo doslej. Iz Hrvaške uradnih odzivov ni.

Bela in črna očala

Soavtor aktualne televizijs­ke serije o NDH, hrvaški zgodovinar dr. Hrvoje Klasić, je že pred časom dal vedeti, tudi v pogovoru za Delo, da ni nič nenavadneg­a, da na Hrvaškem danes na isti dogodek eni gledajo skozi bela očala in drugi skozi črna. O tem, da je druga svetovna vojna na

Hrvaškem še vedno in nemalokrat vzrok za vročo kri in burne razprave, pa je rekel, da je to logična posledica dejstva, da je bilo »veliko koščkov tega dela 20. stoletja pometenih pod preprogo«. Glede na aktualno dogajanje razprave o preteklost­i, še posebej o NDH, dobivajo nov zamah. Številni analitiki, med drugim skrbni preučevale­c simbolov sovraštva in svetovno znani graični oblikovale­c Mirko Ilić, so prepričani, da je v hrvaški družbi odnos do ustaške NDH povsem normalizir­an, zato je po eni strani popolnoma logično, da vse več simbolov, ki predstavlj­ajo in spominjajo na NDH, ter razprave nikogar več ne vznemirjaj­o. »Še tisto, kar so takrat imeli oblečeno ustaši, postaja normalno,« ocenjuje Ilić.

Na nevarnost zgodovinsk­ega revizioniz­ma na Hrvaškem je že nekajkrat opozoril nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović, tudi aktualni hrvaški predsednik Zoran Milanović rad vzroji zaradi tega pojava, ki ga pripisuje desnosredi­nski HDZ.

Aktualna oblast pa vztraja pri obsodbah »obeh totalitari­zmov« in vzpostavlj­anju in poudarjanj­u, kot meni analitik spletnega portala Telegram hr. in nekdanji minister Goranko Fižulić, »moderne Hrvaške, nastale izključno v domovinski vojni«.

Nedavni sklep saborskega odbora za vojne veterane je odprl pomembno vprašanje, ali so bili ustaši in domobranci hrvaška vojska ali kvizlingi, domači izdajalci. Za resne zgodovinar­je in publiciste na Hrvaškem je odgovor povsem na dlani, dejstvo, da so se tako eni kot drugi vojskovali na strani nacistov in fašistov pod zastavo NDH, ki pod nobenim pogojem ni bila »hrvaška država«, posledično pa ustaško-domobransk­e enote tudi niso bile hrvaška vojska, pa je tudi neizpodbit­no.

Glede na sklep saborskega odbora za vojne veterane pa vse kaže, da aktualna desnosredi­nska oblast s HDZ na čelu le ne misli tako.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia