Delo (Slovenia)

Dantejev Pekel v likovni umetnosti

Scuderie del Quirinale, Rim Razstava del, ki jih je navdihnila Božanska komedija Danteja Alighierij­a

-

Milan Ilić

Mineva 700 let od smrti Danteja Alighierij­a, enega največjih evropskih srednjeveš­kih pisateljev, ki je s svojo Božansko komedijo, zlasti njenim prvim delom, Peklom, navdušil ne le pisce, ampak tudi številne likovne umetnike. Ta je tudi tema razstave Pekel (Inferno, do 9. januarja 2022), ki smo si jo ogledali v palači nekdanjih Kvirinalsk­ih konjušnic v Rimu – Scuderie del Quirinale, zdaj galeriji za posebne umetniške razstave. Več kot 200 eksponatov je prišlo iz več kot 80 znanih muzejskih in zasebnih zbirk številnih držav.

V predzadnji razstavni dvorani so tri slike Zorana Mušiča, kar nas ni presenetil­o, saj vemo, da gre za avtorja, ki je preživel eno najbolj peklenskih preizkušen­j 20. stoletja. Mušič se je rodil leta 1909 v Bukovici pri Volčji Dragi v spodnji Vipavski dolini, umrl pa leta 2005 v Benetkah. Oktobra 1944 so ga aretirali gestapovci in en mesec pozneje odpeljali v koncentrac­ijsko taborišče Dachau, kjer je ostal do padca Hitlerjeve Nemčije. Mušičeva serija Nismo poslednji je nedvomno ena boljših umetniških upodobitev zemeljskeg­a pekla sodobnega časa. O truplih dachavskih taboriščni­kov na Mušičevih slikah lahko beremo tudi v uvodu kataloga razstave, ki ga je napisal Jean Clair, umetnostni zgodovinar in član Francoske akademije, ki je skupaj z zgodovinar­ko znanosti Lauro Bossi tudi kustos razstave.

Vhod skozi vrata pekla, izhod pod padajočimi zvezdami

Skupni imenovalec postavitve Pekel je umetniška evolucija ideje zla in njegove obsodbe, ki temelji na Dantejevi viziji posmrtnega življenja. Prikazane teme so različne: nastanek pekla kot luciferjev­ega kraljestva, poslednja sodba na večni obstoj v peklu, pejsaži pekla, različne manifestac­ije hudiča in skušnjave, v katere vodi ljudi, kot tudi norost, nočne more in podobno. Ni pozabljeno spreminjan­je zemeljskeg­a sveta v pekel, z vojnami, diktaturam­i in drugim nasiljem, vključno s tovarnami, ki onesnažuje­jo naravo in dušo in odtujijo ljudi od njihovega bistva.

Po vrhuncu zla 20. in 21. stoletja se razstava konča s spominom na Dantejevo idejo o odrešitvi, izhodu iz pekla. Dante konča svoj Pekel z verzi » dokler tam zgoraj skozi luknjo v jami ne uzrem neba in njega lepotije: tam sva šla ven in stala pod zvezdami «. (prevedel Andrej Capuder).

Na začetku razstave se obiskovale­c sreča z monumental­nimi, sedem metrov visokimi Vrati pekla, mavčnim odlitkom skulpture Augusta Rodina. S to in nekaterimi drugimi izjemami je razstava pravzaprav kronološka. V njenem prvem delu med drugim vidimo upodobitve pekla v razkošno izdelani, ročno napisani Božanski komediji iz 14. stoletja, pa tudi v ilustriran­i knjigi Božja država sv. Avguština, prav tako ročno napisani, po letu 1473. Demon pa je izjemna skulptura anonimnega umetnika iz 18. stoletja.

Na razstavi prevladuje­jo mojstrovin­e slikarstva, kot sta Poslednja sodba Fra Angelica iz 15. stoletja, pa tudi Skušnjave svetega Antona Puščavnika Jana Brueghe

la z začetka 17. stoletja. Skušnjave tega opata so slikali tudi številni drugi umetniki. Vidimo, kako je temo obdelal Domenico Morelli, eden najbolj znanih neapeljski­h slikarjev 19. stoletja, pa tudi Otto Dix, odličen umetnik nemške nove stvarnosti, smeri, ki bolj kot realizem poudarja temno stran človeškega obstoja.

V 19. stoletju so številni umetniki ustvarjali slike velikega formata na temo Dantejeveg­a Pekla. Vergila in Danteja v devetem krogu pekla je v značilnem teatralnem slogu naslikal Gustave Doré, eden najbolj cenjenih ilustrator­jev v zgodovini umetnosti. Danteja in Vergila v osmemu krogu Dantejeveg­a Pekla je upodobil William Adolphe Bouguereau, eden vodilnih predstavni­kov francoskeg­a akademskeg­a realizma. Še eno znano delo je Lucifer Franza von Stucka, enega od ustanovite­ljev münchenske secesije, ki človeka prikazuje kot demona. Manj temačna, celo simpatična pa je celotna scena lutkovnega neapeljske­ga gledališča Pekel ( Inferno) z lutkami iz sicilijans­kih mest Palerma in Catanie.

Napovedova­lci ekološkega pekla

Zgornje nadstropje razstave ni zanimivo le zaradi Mušičevih slik, temveč tudi zaradi drugih del na temo nacistični­h taborišč smrti, kot je velikanska slika Malo taborišče v Buchenwald­u. Leta 1945 jo je ustvaril Boris Taslitzky, francoski umetnik socialisti­čnega realizma, smeri, ki je v Sloveniji oziroma Titovi Jugoslavij­i prevladova­la od konca druge svetovne vojne do začetka 50. let 20. stoletja, ko je bila med spopadom s Stalinom formalno opuščena.

Pozornost vsekakor pritegnejo dela, ki prikazujej­o vojno in drugo nasilje, pa tudi nevarnosti, ki jih prinaša sodobna industrijs­ka družba. Takšen primer je Smrt škrlata, ki jo je izdelal francoski simbolisti­čni slikar Georges-Antoine Rochegross­e. Obdan s smogom iz tovarniški­h dimnikov človek žaluje za močno barvo oziroma tem, da trg spreminja umetnost v blago. Sivino industrijs­ke krajine je na platno prenesel tudi Pierre Paulus na sliki Dimi. Paulus je bil belgijski ekspresion­istični slikar, ki ga poznamo predvsem po rdečem petelinu, simbolu na zastavi Valonije, južne, frankofons­ke regije Belgije.

Zadnja dvorana se imenuje Spet videti zvezde. Na slikah večjega formata sta jih upodobila slovita Gerhard Richter in Anselm Kiefer. Razstava se konča prav s pogledom na pomirjajoč­i Kieferjev Padec zvezd.

Skupni imenovalec postavitve Pekel je umetniška evolucija ideje zla in njegove obsodbe, ki temelji na Dantejevi viziji posmrtnega življenja.

 ?? ?? V 19. stoletju so številni umetniki ustvarjali slike velikega formata na temo Dantejeveg­a Pekla (Pekel, slika anonimnega umetnika iz okoli 1510–1520).
V 19. stoletju so številni umetniki ustvarjali slike velikega formata na temo Dantejeveg­a Pekla (Pekel, slika anonimnega umetnika iz okoli 1510–1520).
 ?? ?? William Adolphe Bouguereau: Dante in Vergil, 1850, Muzej d'Orsay, Pariz
William Adolphe Bouguereau: Dante in Vergil, 1850, Muzej d'Orsay, Pariz

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia