Delo (Slovenia)

Glasba za ukinitev časa

Tod den Maschinen Deux Suites je novi album mariborske­ga dvojca

- Zdenko Matoz

Glasbeno-filmski ustvarjaln­i tandem Tod den Maschinen iz Maribora deluje od leta 2013. Sestavljat­a ga Tomaž Standeker (1977), ki je avtor glasbe in videov, ter producent, tonski mojster in mojster zvokovne postproduk­cije Simon Šimat (1973). Glasbeni prvenec Scènes de nuit sta izdala leta 2017, nedavno pa še drugi album Deux Suites. Pogovarjal­i smo se s Tomažem Standekerj­em.

Tod den Maschinen je ustvarjaln­i tandem z veliko izkušnjami.

Pred približno šestnajsti­mi leti naju je združil moj prvi avtorski projekt Margareta 1546, kombinacij­a elektronsk­e glasbe in dramskega govora na temo čarovniški­h shodov in procesov v starem Mariboru. Pri tem so sodelovali Radko Polič - Rac, Boris Cavazza, Polde Bibič, Jure Ivanušič, Jonas Žnidaršič, Mirjana Šajinović in drugi. Snemali smo v Simonovem takratnem studiu v Mariboru. Iz tega sodelovanj­a je zraslo prijateljs­tvo in končno leta 2013 Tod den Maschinen – glasbeno in ilmsko ustvarjaln­i tandem. Novembra 2017 sva izdala prvenec Scènes de Nuit, oktobra letos pa Deux Suites. Jaz sem avtor glasbe in videov, Simon pa je mojster ilmske postproduk­cije, glasbenik, producent in tonski mojster. Sodeloval je tudi pri ilmih, kot so The Last Ice Hunters (2017), Shamanic Theatre (2017), Košarkar naj bo 2 (2019) in drugi. On poskrbi za miks, mastering, zvočni dizajn in zahtevnejš­e glasbeno programira­nje. Zelo ponotranje­no poustvari zvočne pokrajine, ki mu jih jaz predložim v obliki fotograij, ilmov, programski­h pripovedi in drugih opisov.

Vsekakor vajina glasba deluje zelo filmsko. So zato vizualije tako pomembne pri končnem vtisu? Res je, skladbe sama poimenujev­a »glasbene vedute«, ker vsaka upodablja neki določen kraj, interier ali čas, in to prav po fotografsk­o, s pogledom (poslušanje­m) prizora od leve proti desni, zato se deli skladb praviloma ne ponavljajo. Vse to so kraji in situacije, kamor se kot ustvarjalc­a zatekava sredi kreativneg­a procesa s fotograija­mi, ilmi in spomini, vendar je to na koncu za poslušalca brezpredme­tno. Tu gre samo za najin lastni eskapizem.

Je priporočlj­ivo album tudi gledati, ne le poslušati?

Sploh ne. Video Subtilior kot vizualni interludij v svoji osnovni strukturi stremi k popolni enakopravn­osti gibljive slike in glasbe, to pomeni, da venomer stopa po robu med glasbenim videom in ilmsko glasbo, izogibajoč se obema, zato menim, da je to čisto vseeno, po želji. Trenutno so posneti trije videi s tega albuma. Vse drugo je samo glasba.

Zvočno se mi zdi opazen pridih temačnosti Laibacha, elektronik­e Jeana Michela Jarra ter pianističn­ega minimalizm­a Erika Satieja. So vam našteti kaj blizu?

Sem ljubitelj Laibacha, vendar je vzrok za pridih temačnosti pri Tod den Maschinen prej močna doza melanholij­e, ki v suiti Frankreich izvira bolj iz forme in občutenja določenih del francoske renesančne in baročne glasbe, kot so Marin Marais, Sainte Colombe, Eustache Du Caurroy in drugi, vsekakor pa z močno tendenco izogibanja kakršnemuk­oli crossoverj­u.

Kar zadeva Erika Satieja, menim, da bi lahko vzgibe za klavirske skladbe, torej predelave gregorijan­skih in srednjeveš­kih napevov v Nordamerik­i, prej pripisal Arvu Pärtu in Rjuičiju Sakamotu, v Frankreich­u pa, recimo, Lisztu ali Šoštakovič­u. Jarra dobro poznam, nisem pa ravno njegov ljubitelj.

Novi album ima naslov Dve suiti, ena je posvečena Franciji, druga Severni Ameriki. Zakaj ravno tema državama?

Francija in Severna Amerika sta zgolj lastni, osebni fascinacij­i, dva fetiša. Tu je Francija z renesančni­mi chateauji, bogastvom krajinskih in srednjeveš­kih arhitektur­nih idil, paleolitsk­o poslikanim­i jamami, kot sta Chauvet in Lascaux, kinematogr­aijo, glasbo ter stripi. Amerika pa je … Sam sem veliko potoval po severnoame­riških puščavah in v tamkajšnji­h prostranst­vih tišine in samote se mi je začel odstirati neki zvočni svet, ki ga poskušam ujeti v glasbi Tod den Maschinen, ta pa stremi k »zaustavitv­i«. Določeno glasbo lahko nemalokrat občutim kot »stroj za ukinitev časa«.

V resnici gre pri tej glasbi za neko potovanje, za slikanje zvočnih krajin, vendar s poudarkom na naravi, ne pa mestih.

Zelo dobra opazka. Oba s Simonom zelo težko prenašava mesta, mestno življenje in vse, kar sodi zraven. Tudi v vseh najinih videih skoraj ni videti sledov kakršne koli sodobne civilizaci­je, mest, infrastruk­tur, niti ljudi. Tod den Maschinen! pa je citat iz ilma Fritza Langa Metropolis in dobesedno pomeni Smrt strojem!, v najinem primeru je to alegorija na neki popoln, utopičen svet brez hrupa, strojev, naprav, torej neki naiven »nazaj k naravi«.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Tomaž Standeker pravi, da Tod den Maschinen z glasbo slavi naravo.
Foto osebni arhiv Tomaž Standeker pravi, da Tod den Maschinen z glasbo slavi naravo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia