Delo (Slovenia)

Želel dodati centimeter, vendar odbil 10 metrov

V Visli premierna zmaga Avstrijca Jana Hörla – Od Slovencev najboljša Cene Prevc in Lovro Kos

- Miha Šimnovec

Le teden dni po podvigu Anžeta Laniška v Ruki je svetovni pokal v smučarskih skokih dobil novega zmagovalca. Na včerajšnji posamični tekmi v Visli je namreč prvič vso konkurenco preskočil Jan Hörl. Premierna zmaga 23-letnega Avstrijca, ki je bil že v petkovih kvalifikac­ijah št. 1, je bila čista kot solza, saj je imel v obeh serijah (121 m in 128 m) najboljši dosežek. Od šesterice Slovencev sta se najbolje odrezala Cene Prevc in Lovro Kos s 6. oziroma 8. mestom.

Na skakalnici, poimenovan­i po domačem šampionu Adamu

Malyszu, je sicer že dišalo po krstnih stopničkah Ceneta Prevca (121 m in 116,5 m), ki je bil po uvodni seriji četrti pičle 0,6 točke za Mariusom Lindvikom (122 m in 124 m). Medtem ko je norveški vrstnik Hörla, ki je postal že peti različni zmagovalec na prav toliko preizkušnj­ah v olimpijski zimi, v inalu pridobil eno mesto, je 25-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih izgubil dve.

»Bil sem blizu, a še vedno daleč (od stopničk). Toda vesel sem sleherne uvrstitve med najboljšo trideseter­ico. Med inalnim skokom sem se dobro počutil, želel sem si dodati še kakšen centimeter, vendar pa sem na koncu odbil deset metrov. To mi je potrdil tudi trener

Robert Hrgota,« je pojasnil Cene Prevc.

Čestitke si je prislužil tudi Lovro Kos, ki je s četrtim najboljšim dosežkom druge serije (128 m) z 20. mesta poletel na osmo in se razveselil svoje najboljše uvrstitve (prej 15. mesto iz Ruke). »Ker si želim dati preveč od sebe, sem v prvih serijah še malce zakrčen. V inalu je lažje, ker že imaš točke,« je razložil 22-letnik iz Rudnika pri Moravčah in pristavil, da je bila razlika med njegovima včerajšnji­ma nastopoma na tekmi res ogromna. »V inalu sem že čez hrbtišče priletel zelo visoko. Nato sem le še užival,« je bil razkril Kos.

Anže Lanišek se je s 15. mesta povzpel na trinajsto (»Bilo je malo bolje kot na moštveni tekmi, a ne dovolj za to, kar pričakujem in si želim. Sobotna prva serija mi je vzela malce samozavest­i.«), Timi Zajc je z dvanajsteg­a zdrsnil na 16., do točk pa se je z 21. mestom dokopal tudi Peter Prevc. Njegov najmlajši brat Domen Prevc je bil že v prvi seriji prekratek, zaradi neustrezne­ga tekmovalne­ga dresa so ga naknadno še diskvalifi­cirali.

Novo avstrijsko zmagoslavj­e je dopolnil tretjeuvrš­čeni Stefan Kraft, ki je dan pred prej prispeval levji delež k moštvenemu uspehu naših severnih sosedov. Najbolj nasmejan pa je bil kajpak Hörl. »V poskusni seriji sem po dolgem času spet padel. Morda sem pa potreboval prav to,« je v smehu ugibal 23-letni član kluba iz Bischofsho­fna.

Prvič na ekipni stopnički pod vodstvom Hrgote

V soboto so se slovenski skakalci veselili prvih moštvenih stopničk po Oslu marca 2020 in prvih pod taktirko glavnega trenerja Roberta

Hrgote, ki je za krmilo reprezenta­nce poprijel decembra lani. Naši orli so se večino časa sukali med tretjim in drugim mestom, pred zadnjim Laniškovim skokom pa je Cene Prevc, ki je bil celo drugi najboljši posameznik tekme za Stefanom Kraftom, popeljal Slovenijo celo v vodstvo. A 25-letni Domžalčan, ki tudi zaradi smole z vetrom ni imel svojega najboljšeg­a dneva, ni ubranil vodilnega položaja slovenske ekipe, ki je v razburljiv­i zračni bitki zdrsnila na tretje mesto – 8,3 točke za Nemčijo in 8,6 za Avstrijo.

»Še enkrat se opravičuje­m celotni ekipi, da mi je tole ušlo. Na koncu ni bilo preprosto, morda prvi skok sploh ni bil tako slab, toda vedno si želimo, da bi nas odneslo vsaj čez kalkulacij­sko točko. V tem trenutku težko rečem, kaj je bilo narobe, zagotovo pa bi lahko kaj naredil bolje,« se je Lanišek spraševal, zakaj v soboto ni ponovil sijajnih predstav izpred tedna dni v Ruki, kjer je po drugem mestu prvič okusil tudi slast zmage. Reprezenta­nčni kolegi, v ekipi sta bila še Timi Zajc in Peter Prevc, so ga nemudoma vzeli v bran, češ da bi v takšnih razmerah težko izvlekel več.

Naslednji tekmi bosta konec tedna v Klingentha­lu.

• Jan Hörl je peti različni zmagovalec na prav toliko tekmah v sezoni.

• Ceneta Prevca je od tretjeuvrš­čenega Stefana Krafta ločilo 12 točk.

• Lovro Kos se je z 8. mestom veselil svojega najboljšeg­a dosežka

 ?? Foto Aleksandra Szmigiel/Reuters ?? Smučarski skoki
Cene Prevc je vse bližje zmagovalne­mu odru.
Foto Aleksandra Szmigiel/Reuters Smučarski skoki Cene Prevc je vse bližje zmagovalne­mu odru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia