Delo (Slovenia)

Ni pretentala sodnikov ne Schustra

Urša Bogataj in Ema Klinec najboljši Slovenki

-

Najboljše smučarske skakalke so se minuli konec tedna med seboj merile v Lillehamme­rju, prizorišču nepozabnih zimskih olimpijski­h iger leta 1994, kjer sta zmagi poželi Nemka Katharina Althaus in Avstrijka Marita Kramer. Za največje v slovenskem taboru je poskrbela Urša Bogataj, ki je v soboto navdušila s 3. mestom, to uvrstitev pa je Ema Klinec včeraj zgrešila za vsega pol točke.

Miha Šimnovec

«Zelo sem vesela skokov, ki sem jih prikazala na veliki napravi, čeprav sem najboljša resda prikazala v prvih poskusih. Na koncu mi je pol točke zmanjkalo do stopničk, a sem vesela, da sem povsem zraven in da se lahko borim za vrh,« je črto pod norveški preizkušnj­i potegnila Klinčeva, ki je morala že v soboto rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu predati Kramerjevi. Med deseterico sta se na veliki skakalnici v Lillehamme­rju (HS-140) od naših prebili še Bogatajeva in Nika Križnar, ki sta pristali na 6. oziroma 7. mestu, nove točke pa so si priborile tudi Jerneja Brecl (18.), Špela Rogelj (22.) in Nika Prevc (25.).

Vseh šest Slovenk med petnajster­ico

Na prvi tekmi se je na srednji napravi Lysgårdsba­kken (HS-98) vseh šest Slovenk uvrstilo v »top 15«, najboljša pa je bila Urša Bogataj, ki je drugič zapored skočila na zmagovalni oder. Potem ko se je od Nižnega Tagila poslovila z 2. mestom (za Emo Klinec), se je na prvi tekmi na Norveškem s skokoma, dolgima 95,5 in 96,5 metra, zavihtela na tretjo stopnico.

V izjemno izenačenem troboju za zmago je 26-letna članica ljubljansk­e Ilirije, ki je za pičle 0,9 točke zaostala za drugouvršč­eno Marito Kramer (95 m in 95,5 m) in 5,8 točke za prvouvršče­no Katharino Althaus (96 m in 95,5 m), na žalost potegnila najkrajšo. Če bi upoštevali zgolj daljavi, bi bila spredaj Bogatajeva, ki je skupno v obeh serijah povrhu dobila tudi več točkovnega pribitka (+ 4,9) kot Kramerjeva (+ 4,8) in Althausova (+ 3,2).

Zmago sta skakalki iz Briš pri Polhovem Gradcu odnesla slabša pristanka, zaradi katerih je prejela nižje ocene za slog (skupno 100) kakor 20-letna Avstrijka (105) in 25-letna Nemka (109,5). »O, tudi mene ne bi pretentala s tem doskokom. Urša ima sicer izvrsten odriv, njena šibka točka pa ostaja 'telemark',« je takoj opazil Werner Schuster, nekdanji dolgoletni glavni trener nemške moške reprezenta­nce, ki zdaj deluje tudi kot strokovni komentator pri Eurosportu.

Da njena pristanka nista bila najlepša, je Bogatajeva priznala tudi sama. »Zadovoljna sem s skokoma, malce manj pa z doskokoma, ki pa sta bila kljub vsemu boljša, kot sem jih kadar koli prej prikazala pri tako velikih daljavah,« je pojasnila skupna zmagovalka letošnje velike nagrade FIS, potem ko je vknjižila svoje četrte (posamične) stopničke v svetovnem pokalu.

Nika Križnar je s 5. mestom dosegla svojo najvišjo uvrstitev v olimpijski zimi, Ema Klinec je bila deveta, komaj 16-letna Nika Prevc je nadarjenos­t potrdila z 11. mestom, kar je njen novi najboljši dosežek, petnajster­ico pa sta zaokrožili Jerneja Brecl (14.) in Špela Rogelj (15.).

 ?? ?? Urša Bogataj je 3. mestu v Lillehamme­rju dodala še šesto.
Urša Bogataj je 3. mestu v Lillehamme­rju dodala še šesto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia