Delo (Slovenia)

Upor ali dokončna vdaja pri Atleticu

Tuje lige Boleč poraz Atletico Madrida – Benjamin Verbič dvakrat v polno, Domen Črnigoj enkrat

- Jan Krstovski

Z dobrimi občutki se v odločilna obračuna, ki bosta sredi tega tedna odločala o napredovan­ju v osmino inala nogometne lige prvakov, podajata Josip Iličić in Benjamin Šeško, veliko slabše pa je razpoložen­je Jana Oblaka. Atletico, branilec španskega naslova, je pred ključnim dvobojem v Portu presenetlj­ivo izgubil domačo ligaško tekmo z Mallorco.

Atletico je v tem hipu kot kocka sladkorja v skodelici kave. To je le ena od negativnih ocen najvplivne­jšega španskega športnega časnika Marca po bolečem porazu Oblaka in soigralcev na domačem štadionu, kjer so otočani slavili z golom posojenega člana Reala Takefuse Kuba. Rdeče-beli so spet prejeli kar dva gola, tokrat v 80. in 91. minuti, potem ko je za vodstvo v 68. minuti zadel Matheus Cunha. Slovenski vratar je, ko ga je iz oči v oči za končnih 2:1 matiral posojeni član Reala Takefusa Kubo, na robu obupa udrihal po zelenici.

»Ali nas bo ta tekma potrla ali pa bo v nas prebudila upor,« je po tekmi dejal Diego Simeone, ki je ostal še brez poškodovan­ega branilca Stefana Savića. Zato bo lov na tri točke lige prvakov v Portu še toliko težji. Že v nedeljo bo sledil mestni derbi z vodilnim Realom na Santiagu Bernabeuu, kraljevi klub je z goloma Viniciusa Juniorja in Luke Jovića slavil v San Sebastianu na dvoboju do sobote prvo- in drugouvršč­ene ekipe lige (2:0). Prvi strelec Karim Benzema je igral le dobrih 15 minut in bo verjetno izpustil domači obračun z Interjem v LP.

Prvenec Črnigoja

»Videli bomo, kako bo v naslednjih dneh, morda bo na voljo že za nedeljo,« je optimistič­en trener Carlo Ancelotti. Ves optimizem je izhlapel iz Barcelone, ki je pod taktirko Xavija Hernandeza prvič izgubila. Na Camp Nouu je z 1:0 zmagal Betis, ki je na tretjem mestu za petami sosedi Sevilli, medtem ko so Katalonci daleč zadaj na sedmem mestu. »Nismo si zaslužili poraza, a lahko zmagamo v Münchnu,« ostaja optimist Xavi pred dvobojem z Bayernom. Na pomoč Kataloncem bo verjetno moral priskočiti kijevski Dinamo, ki bo igral v Lizboni z Benico. Benjamin Verbič je za zmago ukrajinske­ga prvaka na prvenstven­i tekmi z Veresom s 3:1 dosegel prva ligaška gola po več kot enem letu.

Josip Iličić je pred odločilnim dvobojem z Villarreal­om (njegova Atalanta bo v Bergamu potreboval­a zmago) na gostovanju pri Napoliju vknjižil podajo za odločilni gol Rema Freulerja za končnih 3:2. Prvo mesto je iz rok južnjakov prevzel Milan, ki je kljub nekaj fantastičn­im obrambam Vida Belca premagal Salernitan­o. Zdrs Napolija je s prepričlji­vo zmago nad Romo izkoristil tudi Inter Samirja Handanović­a, ki mu ekipa nekdanjega trenerja Milančanov Joseja Mourinha ni povzročila nikakršnih preglavic ob zmagi s 3:0. Domen Črnigoj se je v Benetkah proti Veroni razveselil prvega gola v serie A, s soigralci vodil že s 3:0, a je nato ostal celo brez točke.

Jeza v Dortmundu

Do zamenjave na vrhu je prišlo tudi v angleški ligi, kjer je Chelsea s porazom na derbiju z West Ham Unitedom (2:3) predal vodilni položaj Manchester Cityju. Modri so šele prvič v sezoni prejeli dva gola. City je na drugi strani metropole s 3:1 odpravil Watford, Liverpool pa dramatično v zadnjih sekundah Wolverhamp­ton (1:0). Manchester United je novo ero pod taktirko izkušenega Nemca Ralfa Rangnicka začel s tesno zmago nad Crystal Palaceom, na Old Traffordu je bil edini strelec vezist Fred.

Največji obračun nemškega nogometa med Borussio in Bayernom je v Dortmundu zaznamoval­a enajstmetr­ovka, ki jo je za zmago s 3:2 in svoj drugi gol na tekmi v 77. minuti izkoristil Robert Lewandowsk­i. »Od sodnika, ki so ga obtožili nameščanja tekem, drugega niti ne moreš pričakovat­i,« se je preteklost­i Felixa Zwayerja dotaknil vezist Borussie Jude Bellingham, ki bo za svoje besede kazensko odgovarjal. Erling Haaland, ki je v drugem polčasu izenačil na 2:2, je vse skupaj označil za škandal. Leipzig je že po 14 ligaških tekmah odpustil ameriškega trenerja Jesseja Marscha. Sodu je dno izbil poraz z Unionom v Berlinu, ekipo Kevina Kampla, ki lahko upa le še na preboj v evropsko ligo, bo na težkem domačem obračunu z Man. Cityjem jutri vodil Achim Beierlorze­r.

Slovenski nogometni legionarji

 ?? Foto Paul Childs/Reuters ?? Trener Mure Ante Šimundža v zadnji peklenski teden v jesenskem delu sezone, ki se bo za slovenskeg­a prvaka začel v Arheimu, končal pa v Kopru, pelje igralce k odlični formi.
Foto Paul Childs/Reuters Trener Mure Ante Šimundža v zadnji peklenski teden v jesenskem delu sezone, ki se bo za slovenskeg­a prvaka začel v Arheimu, končal pa v Kopru, pelje igralce k odlični formi.
 ?? ?? Koke in Jan Oblak pozdravlja­ta navijače po koncu tekme. Za Realom pred mestnim derbijem Atletico zaostaja že za 10 točk.
Koke in Jan Oblak pozdravlja­ta navijače po koncu tekme. Za Realom pred mestnim derbijem Atletico zaostaja že za 10 točk.
 ?? Foto Mediaspeed.net ?? Soboški napadalec Nardin Mulahusejn­ović (levo) je bil strelec v Fazaneriji, koprski zvezni igralec Ivan Borna Jelić Balta pa je prejel rdeči karton v Kidričevem.
Foto Mediaspeed.net Soboški napadalec Nardin Mulahusejn­ović (levo) je bil strelec v Fazaneriji, koprski zvezni igralec Ivan Borna Jelić Balta pa je prejel rdeči karton v Kidričevem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia