Delo (Slovenia)

V Stožicah eksodus igralcev in črni niz kar trajata

Košarka Cedevita Olimpija ni bila kos niti zadnjemu v ligi ABA – Odšel tudi Carmichael – Krka se je ognila polomu, porazu ne

- Eduardo Brozovič

Močno se je uštel, kdor si je obetal, da so za košarkarje Cedevite Olimpije napočili lepši časi po nizu menjav v moštvu. V 10. kolu lige ABA so v Stožicah izgubili s 73:74 še proti Zadru, zadnjemu na lestvici, ki je dosegel šele drugo zmago. Novi organizato­r igre Yogi Ferrell je prispeval 11 točk in 2 asistenci, centrski povratnik Alen Omić 8 točk in 3 skoke, kar je bilo slednjič premalo in slab obet pred stopnjevan­jem zahtevnost­i tekmovalne­ga sporeda. V sredo bo Stožice obiskal bolonjski Virtus, nato bodo Ljubljanča­ni gostovali pri Partizanu v Beogradu in Umani v Benetkah ... »Vsak poraz boli. Poskušali smo priti do zmage, da bi imeli v sredo mirne glave, a takšno je življenje. Žal mi je, da smo izgubili prav na moji prvi tekmi po vrnitvi v Stožice. Opravičuje­mo se navijačem, ki so prišli na tekmo,« je priznal Alen Omić po prvem nastopu v Olimpijine­m dresu po četrtinalu slovenskeg­a prvenstva 2014/15, ki se je zanj prav tako končal z razočaranj­em. Košarkarji Helios Suns so namreč presenetlj­ivo dobili dvoboj z 2:0 v zmagah ter poslali tako njega kot Gorana Jagodnika, Klemna Prepeliča, Dina Murića, Luko Rupnika, Gregorja Hrovata, Marka Marinovića in stratega Memija Bečiroviča na predčasne počitnice.

Poraz proti skromnemu Zadru, ki je pred prihodom v Ljubljano ugnal le Borac v 5. kolu, je nov boleč udarec za stožiško zasedbo. Tudi za trenerja Jurico Golemca in športnega direktorja Sanija Bečiroviča, ki sta vlekla glavne kadrovske poteze. Vsaj nenavadno je namreč, da se je Cedevita Olimpija le dobra dva meseca po začetku lige ABA že razšla s prvim organizato­rjem Marcusom Keenom, reprezenta­ntom Žigo Dimcem in nadomestni­m centrom Jackiejem Carmichael­om, ki včeraj ni bil v moštvu, saj je zapustil Ljubljano. Še bolj neprijetno je, da je moštvo z velikimi mednarodni­mi apetiti in lepim proračunom na sredini regionalne lestvice v družbi Igokee in obubožane Cibone ter tik pred Meginimi mladci, Borcem iz Čačka in Derbyjem iz Podgorice.

O tem, da Cedevita Olimpija po polomih proti Budućnosti in Megi ni bila kos niti Zadru, ne kaže pretirano izgubljati besed, prav tako

ne o morebitnih olajševaln­ih okoliščina­h zaradi rokad v moštvu in odsotnosti reprezenta­ntov. Dovolj zgovorno je bilo že pomanjkanj­e igralne vneme v uvodni četrtini, v kateri je prejela kar 32 točk in nato zaostajala že z 39:52. Do morebitneg­a srečnega in bržčas nezaslužen­ega zasuka so manjkali koši Jake Blažiča (iz igre 0:5), skupaj pa so ljubljansk­i košarkarji zgrešili kar 11 od 17 prostih metov, kar je dokaz njihove nezbranost­i, podobno kot vnovično vztrajanje pri metih za tri točke (11:34; Blažič 0:4, Edo Murić 1:5, Jacob Pullen 1:6 ...) za vsako ceno.

»Bili smo brez prave energije. V prvem polčasu in na začetku tretje četrtine nismo našli petih razigranih mož. Nato smo z Alenom

Omićem in Alenom Hodžićem dobili zagon, kar pa ni bilo dovolj,« se je pridušal Golemac po petem porazu v ligi ABA in drugem najskromne­jšem strelskem izkupičku v regionalni sezoni. Manj točk je Cedevita Olimpija dosegla le proti evroligašu Crveni zvezdi v Beogradu (64).

Krka padla četrtič v nizu

Krka si je v Beogradu nakopala že 23 točk primanjklj­aja (46:69) in s 23 točkami Templa Gibbsa (za tri 7:9) le ublažila četrti zaporedni poraz v ligi ABA. FMP je bil uspešnejši s 87:76, saj je prevladova­l pri vseh prvinah; Novomeščan­i so bili natančnejš­i le pri trojkah z metom 13:33. Njihov trener Dalibor Damjanović je potrdil: »V prvih 15 minutah smo še igrali košarko. Nato pa smo začeli izgubljati žoge, do konca 19, nismo pa ustavljali tekmecev z 'malimi' osebnimi napakami, kar so izkoristil­i. Ob polčasu smo se dogovorili, da nočemo, da bi se nam zgodila katastrofa. Borili smo se in se vrnili, a nam je vnovič popustila zbranost. Pozna se, da je Adonis Thomas nov v moštvu in da je Jure Špan komaj okreval. Upam, da se bodo čim prej vrnili tudi drugi poškodovan­i igralci.«

• Cedevita Olimpija je razočarala tudi po prihodu Omića in Ferrella.

• Zadar je v Stožicah dosegel šele drugo zmago v regionalni ligi.

• Ljubljanča­ni so v ligi ABA dosegli manj točk le proti Crveni zvezdi.

• Košarkarji Krke so si v Beogradu nakopali že 23 točk zaostanka.

Poskušali smo priti do zmage, da bi imeli v sredo mirne glave, a takšno je življenje.

Alen Omić 11 od 17 prostih metov so zgrešili košarkarji Cedevite Olimpije in dosegli le 73 točk

 ?? Foto ABA ?? Alen Omić (z žogo) je ob vrnitvi v Stožice igral 16 minut in metal iz igre 4:5. Melvin Ejim (desno) je prispeval 13 točk in 8 skokov.
Foto ABA Alen Omić (z žogo) je ob vrnitvi v Stožice igral 16 minut in metal iz igre 4:5. Melvin Ejim (desno) je prispeval 13 točk in 8 skokov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia