Delo (Slovenia)

Vroči Hamilton ujel Verstappna, v Abu Dabiju bo šlo za vse ali nič

Formula 1 Prva VN Savdske Arabije je postregla s kaotično dirko, v kateri se je najboljše znašel sedemkratn­i prvak

-

Ena najbolj kaotičnih in zanimivih dirk v sodobni zgodovini formule 1 se je razpletla, kot bi si želeli največji ljubitelji drame. V premierni VN Savdske Arabije, ki je bila večkrat prekinjena, je branilec naslova svetovnega prvaka Lewis Hamilton (Mercedes) premagal Maxa Verstappna (Red Bull) in ga z dodatno točko za najhitrejš­i krog ujel.

Pred inalom v Abu Dabiju prihodnjo nedeljo sta Anglež in Nizozemec izenačena pri 369,5 točke. Tretje mesto je zasedel drugi voznik Mercedesa Finec Valtteri Bottas, ki je v inišu ugnal Francoza Estebana Ocona (Alpine). Hamilton je zaradi trčenja z Verstappno­m zadnje kroge prevozil s poškodovan­im sprednjim krilcem, iz katerega so odpadali delci, v cilju je bilo krilce povsem uničeno. Dirko so zaznamoval­e nesreče in varnostni avtomobili, po zadnjem ponovnem štartu se je zmaga celo nasmihala Verstappnu, ki pa je vozil predivje in si prislužil petsekundn­o kazen.

Hamilton je bil večji del dirke za Verstappno­m, vendar mu je z odlično moštveno taktiko uspelo priti do osme zmage v sezoni in 103. v karieri. Prvak bo odločen v Abu Dabiju, rahlo prednost pa ima Nizozemec, ki ima zmago več. To pomeni, da bi bil prvak, če bi oba favorita odstopila. »Že veliko let dirkam, ampak tole je bilo neverjetno naporno,« je bil povsem izmučen Hamilton, ki se je na zmagovalne­m odru komaj pogledal z Verstappno­m.

Max: To ni formula 1

Ob tretjem začetku dirke je Verstappen šel na vse ali nič, z odličnim štartom pa je prevzel vodstvo. Hamilton je odgovoril s srditim napadom. Verstappen je kot v prvem primeru pri obrambi vodilnega položaja vnovič zapustil progo, zato je po posredovan­ju vodstva tekmovanja in svoje ekipe moral predse spustiti Hamiltona. A takoj nato je Nizozemec spet napadel, početja pa se je naveličalo vodstvo dirke, ki ga je kaznovalo s petimi sekundami pribitka.

»Rad bi samo dirkal, ampak v tem športu so postale kazni pomembnejš­e od dirkanja. Zame to ni formula 1, ampak vsaj navijači so uživali,« je dejal vidno razburjeni Verstappen, ki po tretjem zaporednem porazu že počasi izgublja živce. V tem tednu se bo moral zbrati, če želi na koncu odpreti šampanjec. Že v soboto je razbil dirkalnik in zapravil najboljši štartni položaj.

Odločen se zdi boj med konstrukto­rji, v katerem ima Mercedes že 28 točk prednosti pred Red Bullom in se mu obeta največji kos inančne pogače ob koncu sezone. P. Z.

• Lewis Hamilton je zmagal tretjič zapored in osmič v sezoni.

• Napeta sezona se bo odločila v nedeljo v Abu Dabiju.

• Mercedesu se znova obeta konstrukto­rski naslov.

 ?? Foto Giuseppe Cacace/AFP ?? Lewis Hamilton se je veselil tretje zaporedne zmage, na zmagovalne­m odru ga je Max Verstappen komaj pogledal.
Foto Giuseppe Cacace/AFP Lewis Hamilton se je veselil tretje zaporedne zmage, na zmagovalne­m odru ga je Max Verstappen komaj pogledal.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia