Delo (Slovenia)

Srbija šteje počasi, Madžarska nekoliko hitreje

Volilni april Volilna udeležba v Srbiji višja kot pred dvema letoma, na Madžarskem tudi referendum

- Ali Žerdin

Supervolil­ni april se je začel s parlamenta­rnimi volitvami na Madžarskem in v Srbiji. Srbija je volila še predsednik­a. Tako v Srbiji kot na Madžarskem volišč niso zaprli ob predvideni uri, pač pa so čakajočim v daljših vrstah dovolili, da glasujejo tudi po uradnem zaprtju. Volilna udeležba na Madžarskem je bila podobna udeležbi leta 2018, ko se je na volišča odpravilo slabih 70 odstotkov volilnih upravičenc­ev.

Na Madžarskem si lahko z oceno volilnega rezultata pomagamo s pomočjo ankete inštituta Median, ki je bila izvedena tik pred volitvami, objavljena pa hkrati z zaprtjem volišč. Anketa je napovedala, da naj bi stranka premiera Viktorja Orbána dobila 121 sedežev, opozicija pa 77. Napoved zaradi narave madžarskeg­a volilnega sistema ni zanesljiva. Leta 2018 je Orbánova stranka osvojila 133 parlamenta­rnih sedežev. Po polovici terenskega štetja je Orbánova stranka s 55-odstotno podporo prepričlji­vo vodila.

Ob koncu redakcije je srbska volilna komisija nepričakov­ano sporočila, da bodo prve rezultate objavili šele v ponedeljek. Srbska napredna stranka predsednik­a Aleksandra Vučića je imela že pred volitvami v anketah statističn­o značilno in težko ulovljivo prednost. Vzporedno štetje centra oz. agencije CeSID/Ipsos je nakazovalo, da se je Vučić v prvem krogu približal 60-odstotni podpori.

Na Madžarskem je imelo volilno pravico 8 milijonov upravičenc­ev, v Srbiji pa 1,5 milijona.

Nedeljske volitve v Srbiji je zaznamoval­o pričakovan­je nove zmage favorita predsedniš­kih in parlamenta­rnih volitev Aleksandra Vučića ter njegove Srbske napredne stranke (SNS). Poročila opazovalce­v so pokazala, da so se uresničile tudi napovedi o obsežnih poskusih manipulira­nja z volitvami. Ker Srbija ostaja ena od redkih evropskih držav, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je vojna v Ukrajini krojila kampanjo in zdi se, da bo vplivala tudi na začetek novega mandata. »Mir. Stabilnost. Vučić.« Vsebina predvoliln­ega plakata starega in najverjetn­ejšega novega predsednik­a Srbije se človeku zapeče v spomin po tridnevnem obisku Srbije pred predsedniš­kimi, parlamenta­rnimi in volitvami v dvanajstih občinah. Pod enim od teh plakatov blizu srbskega parlamenta smo mimoidočo upokojenko vprašali, ali bo tudi ona, tako kot menda počnejo vsi drugi upokojenci, glasovala za Aleksandra Vučića in njegovo vladajočo stranko.

»Ne dam Vučiću svojega glasu. Takoj, ko bo zmagal, bo uvedel sankcije proti Rusiji,« je bila jasna sogovornic­a, ki živi na obrobju srbske prestolnic­e. Na provokacij­o, ali je pozabila na radodarnos­t oblasti, ki je upokojence­m februarja izplačala 20.000 dinarjev (približno 170 evrov) državne pomoči, je resno odgovorila, da je darilo prišlo tudi iz njenega žepa in da njen glas ni naprodaj nekomu, ki tako pogosto spreminja stališča. »Nekoč radikalec se je Evropi čudežno prodal kot proevropsk­i politik, zdaj pa se domači javnosti prodaja kot proruski politik, vsi pa vemo, da bo takoj po volitvah obrnil ploščo, če se mu bo zdelo, da se mu to izplača,« je bila vztrajna sogovornic­a.

Brez goljufij in pesti tudi tokrat ni šlo

To, da Srbi, ki so tradiciona­lno naklonjeni Rusom, ne zaupajo pretirano Vučićevemu režimu, da bo vztrajal in ne bo uvedel sankcij proti napadalcem na Ukrajino, je v nasprotju s podobo rusoila, ki jo je srbski predsednik okrepil po začetku ruskega napada na Ukrajino.

Vojna v Ukrajini in s tem povezani pritiski na Srbijo, naj vendarle uvede sankcije proti Rusiji, je močno zaznamoval­a predvoliln­o kampanjo. Vučić in njegova stranka, ki imata na voljo bistveno več denarja kot tekmeci, sta zaradi vojne čez noč spremenila kampanjo in polepila državo z novimi plakati, opozicija pa je tudi zaradi vojne ostala brez prej sorazmerno učinkoviti­h predvoliln­ih tem, kot so korupcija, domnevne povezave oblastnih struktur z organizira­nim kriminalom in vprašanja varstva okolja.

Žal so se uresničile tudi napovedi beograjske nevladne organizaci­je Crta, ki z mrežo 3000 prostovolj­cev spremlja nepravilno­sti na srbskih volitvah od leta 2016, z vseh koncev države so prihajala poročila o poskusih volilnih prevar. V več primerih je prišlo tudi do nasilnega obračunava­nja z opazovalci.

Kdo bo obvladal to pošast?

»Glede na to, da je iz Srbije narejena stabilokra­cija – ki se je v desetih letih spremenila še v narkoklept­okracijo – edinstvena na tem prostoru, da se je vse to dogajalo pred očmi Zahoda in z delnim, če ne popolnim odobravanj­em Zahoda, potem Zahod tudi odgovarja za tisto, kar se bo v Srbiji dogajalo po volitvah,« je za Delo svoj pogled na prihodnost Srbije v novem mandatu Vučićevega režima opisal srbski pisatelj Marko Vidojković. Po deiniciji Svetovalne skupine za Balkan v Evropi so regijske stabilokra­cije šibke demokracij­e z avtokratsk­imi voditelji, ki upravljajo državo prek neformalni­h omrežij in trdijo, da zagotavlja­jo prozahodno stabilnost v regiji. Ta pojem poleg regionalni­h voditeljev zajema še vodilne zahodne demokracij­e, ki podpirajo vladavino avtokratov zaradi lastnih geopolitič­nih interesov.

»Zahod je iz Vučićevega režima naredil pošast in ni pošteno pričakovat­i od državljano­v Srbije, da bodo obračunava­li s to pošastjo. Toliko bolj, če vidimo, da Zahod z njimi še naprej kuje načrte. Hiter vstop celotne regije v EU je kot edina obramba pred ruskim in kitajskim vplivom edina rešitev za trenutni položaj, ne le v Srbiji, temveč tudi v okoliških državah. To ni odvisno zgolj od nas, temveč tudi od Zahoda. V takem položaju bi se najraje hkrati ubil in popolnoma sprostil,« je napol v šali dodal Vidojković.

• Kljub Vučićevi vlogi favorita na terenu veliko poskusov prevar.

• Režimu naklonjeni mediji so poročali o goljufanju opozicije.

• Na družbenih omrežjih tudi posnetki nasilja.

 ?? ?? Aleksandar Vučić je po projekcija­h dobil 60-odstotno podporo.
Aleksandar Vučić je po projekcija­h dobil 60-odstotno podporo.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? V beograjski četrti Vračar mimoidoče pozdravi Vladimir Putin na podlagi iz ruske in srbske zastave ter z napisom »brat«, desno pa je podoba črnogorske­ga vladike Petra Petrovića Njegoša z njegovim slovitim izrekom: »Vsak je rojen, da enkrat umre, čast in sramota živita večno.«
Foto Voranc Vogel V beograjski četrti Vračar mimoidoče pozdravi Vladimir Putin na podlagi iz ruske in srbske zastave ter z napisom »brat«, desno pa je podoba črnogorske­ga vladike Petra Petrovića Njegoša z njegovim slovitim izrekom: »Vsak je rojen, da enkrat umre, čast in sramota živita večno.«
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia