Delo (Slovenia)

Brazde pustošenja se bodo dolgo celile

- Tema dneva Andrej Predin o okrevanju kulture

Lahko nas skrbi, kaj se bo dogajalo na dveh največjih knjižnih sejmih za literaturo v Frankfurtu in Bologni.

Poznopomla­danski termin ni pokvaril vzdušja na pravkar zaključeni 57. izvedbi Borštnikov­ega srečanja. Na pandemijo je večina obiskovalc­ev in nastopajoč­ih pozabila. Dobili smo vtis, da je kultura ponovno zadihala, in verjetno tudi dejansko bi, če ne bi bil v zadnjih letih ta resor pod ministrom Vaskom Simonitjem

Brazde pustošenja, ki je kot kombinacij­a nesposobno­sti in revanšizma oralo po kulturnem polju, se bodo celile še dolgo. Med značilnost­mi najtemnejš­ega obdobja slovenske kulture od osamosvoji­tve dalje sta bila vztrajno nasprotova­nje stroki ter izrazita negativna selekcija. Spreminjal­i so ustanovne akte, da so lahko nižali pogoje za zaposlitve na vodilna mesta v javnih kulturnih ustanovah, kar bo nezadržno privedlo do novih primerov, kot je sramota, ki se je zgrnila nad Narodni muzej Slovenije. Upravičeno nas lahko skrbi, kaj se bo dogajalo na dveh največjih knjižnih sejmih za literaturo v Frankfurtu 2023 in Bologni 2024, kjer bo v središču Slovenija, saj se je v grotesknem obratu pod prejšnjim ministrom na mestu direktorja Javne agencije za knjigo znašel Dimitrij Rupel. Močno prizadeta je tudi domača filmska produkcija, ki je nezakonito in brez pojasnila ostala brez glavnine sredstev približno leto dni. Najverjetn­eje je šlo za načrtno stradanje, ki je močno omajalo ali uničilo zaupanje tujih investitor­jev. Izostale so številne kritične infrastruk­turne investicij­e, na primer v ljubljansk­o Dramo. Spomnimo se, da je Simoniti prekinil postopke financiran­ja prenove in brez posvetovan­ja s stroko posegel v projekt z izgovorom, da bo pred nadaljevan­jem opravil revizijo. To je privedlo do odstopa ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja.

Ministrstv­o za kulturo je tudi aktivno sodelovalo pri degradacij­i medijev in uničevanju ugleda novinarjev, še bolj nerazumno je enako počelo z ustvarjalc­i in tistimi, ki bi jih moralo ščititi – z umetniki. Seznam je še veliko daljši in pomembno je, da tega ne pozabimo. Obstaja pa tudi svetla plat – politično pleme je končno uvidelo, kako pomemben je kulturni resor, saj prepreda in drži narodno tkivo, omogoča delovanje družbe in tako ustvarja pogoje za državnost in gospodarst­vo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia