Delo (Slovenia)

Izziva kandidirat­i za predsednik­a stranke se ne bi ustrašil

Jani Prednik Vodja poslanske skupine SD o odnosih v koaliciji in prenovi socialne demokracij­e

- Suzana Kos

V koaliciji se je po solistične­m kadrovanju Gibanja Svoboda v energetiki že zgodilo tudi prvo vsebinsko iskrenje. SD v nasprotju z Gibanjem Svoboda in Levico noče, da bi se spremembe zakona o nalezljivi­h boleznih sprejemale po hitrem postopku, in za vložitev zakona v parlamenta­rno proceduro vsaj za zdaj še noče dati svojih poslanskih podpisov. V Gibanju Svoboda bi radi s hitro spremembo zakona zagotovili, da bi imela vlada jeseni v primeru novega covidnega vala zakonsko podlago za ukrepanje, ki bo skladno z ustavo. V koaliciji naj bi se o zakonu uskladili v okviru posebne delovne skupine. Poslance SD po odhodu Matjaža Hana v vlado vodi Jani Prednik, 35-letni ekonomist, rojen v Slovenj Gradcu. »Specifična sestava državnega zbora, s katero se doslej nismo srečevali, prinaša posebne izzive,« komentira aktualne razmere.

Kako veliki so čevlji Matjaža Hana?

V politiki sem aktiven že 17 let, od tega skoraj desetletje na odgovornej­ših funkcijah, vodenje poslanske skupine SD je zato zame nekakšen naravni potek stvari, navsezadnj­e tudi zaradi izkazanega zaupanja volivcev in vse odgovornos­ti, ki jo čutim do njih. Imam veliko spoštovanj­e do dela, ki ga je opravil moj predhodnik Matjaž Han, ki je poslansko skupino vodil zadnjih osem let. Je izkušen politik in prepričan sem, da bo tudi eden boljših ministrov.

Vodenje poslanske skupine sem prevzel v času, ko SD ni ravno v dobri kondiciji, saj imamo le sedem poslancev, kar pomeni, da bo naša naloga tudi zagotoviti, da stranka na prihodnjih državnozbo­rskih volitvah doseže boljši rezultat in da nas bo v državnem zboru spet več.

V koaliciji imate precej večjega partnerja, Gibanje Svoboda ima kar 41 poslancev, ste lahko sploh enakopravn­i sogovornik?

Za zdaj lahko zatrdim, da nas jemljejo, ne glede na razlike v moči, za enakovredn­ega partnerja. Upam, da bo šlo v tej smeri tudi naprej. Verjetno bomo kdaj prišli do točke, kjer se ne bomo strinjali, ali vsebinsko ali procedural­no, vendar bomo to reševali sproti. Sprva smo se ukvarjali z oblikovanj­em parlamenta in vlade, zdaj pa se koalicija ukvarja z zakonskimi prioriteta­mi, ki jih bomo zelo kmalu tudi uskladili.

Ena od prioritet Gibanja Svoboda je zakon o SDH. Ste ga že videli, bo centralizi­ral vse upravljavc­e državnega premoženja?

Na koordinaci­ji smo izvedeli, da je ena njihovih prioritet tudi zakon, ki ga omenjate. Osnutka besedila še nismo videli in tudi pogovarjal­i se nismo o tem, kaj vse naj bi zakon prinesel.

V prejšnjem mandatu ste bili nosilec predloga zakona o oblikovanj­u sklada demografsk­ih rezerv. Iz predstavit­ve Klemna Boštjančič­a za finančnega ministra je jasno, da ne verjame, da bi z njim lahko naslavljal­i demografsk­e izzive.

Naš predlog zakona je bil v prejšnjem sklicu državnega zbora zavrnjen, a je še vedno v naboru naših zakonskih prioritet. Nisem podrobno seznanjen s stališči finančnega ministra glede tako imenovaneg­a demografsk­ega sklada. Naš zakon je pripravlje­n, morda bo potreben kakšnega popravka, prilagodit­ve. Ko bomo ocenili, da je pravi čas, ga bomo predstavil­i tudi koaliciji in videli, kako naprej.

Kaj pa kadrovanja, slišati je, da s predsednic­o Tanjo Fajon na koalicijsk­a usklajevan­ja hodite vi, in ne več generalni sekretar stranke?

V tej prvi fazi smo se dogovorili za kadrovanja glede ministrov, državnih sekretarje­v in drugih političnih funkcij, kar je bilo na vladni ravni tudi realiziran­o. Glede drugih kadrovanj, na primer v državnih družbah, se še nismo dogovorili, kako naj bi to potekalo, tudi s predsednik­om vlade še ni bilo nobenih dogovorjen­ih sklepov glede tega.

Kadrovanja so sestavni del politike, a naš institucio­nalni ustroj omogoča, da ima politika preveliko težo tudi pri imenovanji­h, za katera bi morala biti odgovorna stroka. Ko se na pomembna mesta nameščajo ljudje, ki so nanje lahko imenovani izključno po klientelis­tičnih, in ne strokovnih načelih, je slabe kadrovske odločitve treba sanirati, ne glede na to, ali jih je sprejela ta ali ona vlada. Navsezadnj­e so na zadnjih volitvah takšno zahtevo jasno izrazili sami volivci.

Kaj pa če se ne boste strinjali glede kakšnega kadrovanja, ga lahko SD blokira?

Mislim, da o vetu ni treba razmišljat­i, prepričan sem namreč, da smo vsi kot politiki že tako zreli in imamo tudi toliko izkušenj, da se bomo v takšnih primerih znali dogovoriti; odvisno od primera tudi po principu velikosti stranke oziroma njene teže in zastopanos­ti v parlamentu, vsekakor pa s poudarkom na strokovnos­ti izbire.

So se strasti v SD umirile? Kar nekaj internega iskrenja je bilo ob dogovarjan­ju glede ministrske ekipe.

Strasti niso bile tako razburkane, kot so pisali nekateri mediji. Sicer pa se Socialnim demokratom po vsakih volitvah dogaja enako – da nam želijo nekateri tudi od zunaj vsiliti neki razdor; podobno se je dogajalo leta 2010, ko je zmagal na volitvah Zoran Janković, in tudi 2014, ko je zmagal Miro Cerar, in podobno leta 2018. Pri vseh teh volitvah sem bil zraven in vem, da so nas nekateri vsakič že imeli za mrtvo stranko, a smo preživeli tako vse volitve in tudi stranke, ki so na njih tedaj zmagale, pa jih zdaj ni več na političnem prizorišču.

Moramo pa tudi v SD opraviti še kakšen premislek, zakaj smo na volitvah dosegli rezultat, s katerim kot stranka ne moremo biti zadovoljni. Te analize potekajo in morajo prinesti odgovore, kaj se lahko naučimo iz te lekcije, kako lahko na podlagi te izkušnje stranko okrepimo in jo razvijemo, da se bo postavila ob bok svojim močnim nazorskim in programski­m partnerica­m po Evropi: v Nemčiji, v nekaterih skandinavs­kih državah, Španiji, tudi na primer na Portugalsk­em, ki dokazujejo, da socialna demokracij­a ni zgolj politična tradicija, ki je že doživela svoje najboljše čase, ampak da je še kako aktualna in da lahko ponudi ustrezne odgovore na največje izzive naše sedanjosti.

Ko ravno omenjate Zorana Jankovića, ki bo znova kandidiral za župana Ljubljane – bo SD podprla njega ali imela svojega kandidata?

O tem se še nismo pogovarjal­i, ker so bile za nas v ospredju parlamenta­rne volitve in sestava vlade. Zdaj se bomo začeli ukvarjati tako z lokalnimi kot s predsedniš­kimi volitvami. Pogovori o tem, koga bi morebiti podprla koalicija, še niso potekali.

Kaj pa predsedniš­ke volitve, bo SD podprla vašo slovenjgra­ško sosedo iz otroštva Marto Kos?

Kot rečeno, te teme sploh še nismo odpirali in bilo bi nepošteno, če bi to vprašanje komentiral – tako do morebitneg­a kandidata SD kot do gospe Kos.

Kaj pa vaša kandidatur­a za predsednik­a SD? Oktobra 2020 ste že bili izzivalec Tanji Fajon in dosegli presenetlj­iv rezultat.

Če bi mi bil tak izziv ponujen in bi čutil med kolegi zaupanje, se ga ne bi ustrašil.

Ponujen od koga? Tudi takrat so vas že poskušali prepričati, da ne kandidirat­e.

Razlike v pogledih so v starih strankah, ki imajo razvejeno mrežo, vedno prisotne. Za takšno namero bi mi bila ključna prav spodbuda, ki bi prišla iz same stranke. A o tem še nisem resno razmišljal in glede kandidatur­e še nisem sprejel nobene odločitve.

Prepričan pa sem, da je treba odkrit pogovor najprej opraviti znotraj stranke. Prve, nepodrobne analize so po parlamenta­rnih volitvah bile narejene, za kaj več pa še ni bilo časa, saj smo se vsi prioritetn­o ukvarjali s sestavljan­jem vlade. Ko bo ta pogovor za nami, bomo videli, kje so bile storjene napake in kje moramo v prihodnje paziti. Na slabi izkušnji zadnjih parlamenta­rnih volitev se lahko marsikaj naučimo in tudi razvijamo stranko v pravo smer. Kongres mora biti, to pa je znano, po statutu najkasneje šest mesecev po parlamenta­rnih volitvah, torej bo verjetno jeseni.

Rekli ste, da so bile volitve za SD slaba izkušnja, torej se ne strinjate z oceno, da je bil za vas uspeh, da ste sploh prestopili parlamenta­rni prag, saj ga LMŠ in SAB nista in gresta s pripojitvi­jo Gibanju Svoboda na hitro v zgodovino?

Ker sem po naravi optimist, me ne boste nikoli slišali reči, da je kozarec napol prazen, zame je – nasprotno – vedno napol poln (smeh).

Šalo na stran. Realno je neka referenca za oceno vselej rezultat, ki ga je stranka dosegla na prejšnjih volitvah – na tistih smo dobili deset poslancev. To je izhodiščna točka za realno ocenjevanj­e. Če imaš po volitvah torej več poslancev, kot si jih imel prej, si bil uspešen, če jih nimaš, moraš priznati, da je rezultat pač slabši.

Boste zato menjali predsednic­o stranke?

Iskreno sem vam povedal, da se o tem še nismo pogovarjal­i in niti ne vem, kdo ima željo, da bi kandidiral na katero koli funkcijo v stranki, ne le za mesto prvega človeka stranke. Ker je kongres volilni, so odprte možnosti za vse funkcije in verjamem, da je stranka toliko izkušena, da bo opravila najprej interni pogovor ter izbrala najboljše za stranko. SD namreč ni v blesteči kondiciji, verjamem pa, da jo lahko izboljšamo.

Prenova in nov zagon socialne demokracij­e sta nujna tudi pri nas in osebno se zavzemam za ponovno vzpostavit­ev stika z delavci in mladimi, s posluhom in odzivom na njihova vprašanja, z aktivnejšo prisotnost­jo v lokalnih okoljih in z graditvijo, krepitvijo skupnosti, da bodo v oporo ljudem, ki jim pripadajo.

Za vas je znano, da ste bili kritični do centrale stranke. Se je v odnosu s terenom kaj spremenilo?

Lahko rečem, da so bili premiki v pozitivno smer, a po moji oceni teren še vedno ni povsem zadovoljen. Je pa treba pri tem upoštevati tudi dejstvo, da je SD stara stranka in da ima zelo zahtevno članstvo, kar je absolutno prav! Članstvo od vodstva stranke in tudi od poslanske skupine vedno zahteva najboljše. In še eno zadevo bi rad poudaril – na volitvah nas je že večkrat rešil prav teren. Tako je bilo na primer leta 2014, ko je v nebo poletel Miro Cerar in je teren svoje oddelal, seveda tudi vodstvo stranke, a če ne bi imeli tako močne mreže, sem prepričan, da bi takrat lahko bili pod parlamenta­rnim pragom. Mislim, da je bilo podobno tudi na tokratnih volitvah. Razmere teh volitev so bile res izjemne, a teren je dal vse od sebe. Morda bi ob nekoliko večji vključenos­ti lokalne mreže tudi v strateške odločitve stranke lahko dosegli vsaj enak rezultat kot leta 2018.

Veljate za »neradikaln­ega« poslanca, zato so na vas že leteli očitki, da se predobro razumete z nekaterimi predstavni­ki sedanje opozicije.

Moje trdno prepričanj­e je, da smo v slovenski politiki preveč ujeti v kalupe levo-desne razdelitve. Vsakdo, ki morda le nakaže pripravlje­nost na pogovor z drugo politično opcijo, je takoj označen za nebodigatr­eba.

Sam iskreno verjamem, da je eno od področij, ki zahtevajo več skrbi, kot jo je za to pokazala prejšnja vlada, prav odnos z opozicijo. Tu zlasti največja opozicijsk­a, prej vladna stranka za zdaj še zavrača tvorno držo. Z raznimi poslovnišk­imi manevri poskuša SDS zaustaviti tempo, ki si ga je za uresničeva­nje programski­h ciljev in za odločno spopadanje s problemi tega časa zastavila koalicija. S tem opozicija škodi tudi in predvsem sebi in navsezadnj­e svojim volivcem, ki je najbrž niso volili za takšno, na formi temelječe delovanje, ampak za vsebino. Prav vsak med njimi se lahko vpraša, od kod nenadoma na desetine zakonskih predlogov, ki jih SDS vlaga kot po tekočem traku šele zdaj, ko je v opoziciji, namesto da bi to storila v času svoje vlade. Nepredstav­ljivo je tudi, zakaj ne želi izkoristit­i priložnost­i, ki jo ima za imenovanje predsednik­a v eni najpomembn­ejših nadzorstve­nih komisij, to je Komisiji za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb (Knovs). Prav v Knovsu je v prejšnjem sklicu tedaj koalicija naredila vse, da ga je obvladoval­a, in sicer tudi s pomočjo Zmaga Jelinčiča, čeprav je – ne brez razloga – uveljavlje­na praksa, ki nalaga, da mora Knovs voditi opozicija. SDS se v primeru Knovsa obnaša neodgovorn­o, saj je nadzor nad varnostno-obveščeval­nimi službami nujen, a dokler SDS ne bo imenovala njenega predsednik­a, komisija ne more začeti delovati. Zato gre tudi ob tej priložnost­i apel SDS k bolj preudarnem­u ravnanju.

V predvoliln­i kampanji so vas »napadli« lokalni pripadniki SDS. Ali ste vložili kazensko ovadbo?

V register takega nepojmljiv­ega političneg­a delovanja, ki, kot so pokazale volitve, nima posebne strateške vrednosti in je prej v škodo kot v korist tistemu, ki ga izvaja, uvrščam tudi ponesrečen poskus lažne propagande, ki so si ga privoščili lokalni akterji SDS s ponarejeni­mi plakati. Širili so jih po družbenih omrežjih, zaradi katerih bi lahko storilce celo kazensko preganjal. Plakate so razširjali v želji škodovati meni in moji stranki, a so mi s tem dejansko po tihem izrekli priznanje, da me prepoznava­jo kot resnega političneg­a akterja, po drugi strani pa so s svojo nespretno manipulaci­jo osmešili in diskrediti­rali predvsem sebe. To je bil pravzaprav njihov strel v koleno in nedostojno­st, ki ne pritiče niti stranki SDS. Manipulaci­ja oziroma ponaredek, ki so si ga privoščili na moj račun, bi lahko bila tudi predmet kazenske ovadbe, a se zanjo nisem odločil in mislim, da sem ravnal prav. Vem namreč, kakšen način delovanja imajo nekateri v stranki SDS. Želijo te pripeljati na led, kjer je prisoten tudi primitiviz­em, in na takšnih tleh smo politiki, ki smo bolj zmerni in nismo navajeni takšne pritlehnos­ti, verjetno poraženi že vnaprej. Zato se v ta »boj« sploh nisem spuščal.

Za zdaj lahko zatrdim, da nas jemljejo, ne glede na razlike v moči, za enakovredn­ega koalicijsk­ega partnerja.

S poslovnišk­imi manevri poskuša SDS zaustaviti naš tempo. S tem opozicija škodi tudi in predvsem sebi.

Če imaš po volitvah več poslancev, si bil uspešen, če jih nimaš, moraš priznati, da je rezultat pač slabši.

 ?? ?? Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, je po osmih letih v precej specifične­m razmerju moči obul parlamenta­rne čevlje Matjaža Hana.
Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, je po osmih letih v precej specifične­m razmerju moči obul parlamenta­rne čevlje Matjaža Hana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia