Delo (Slovenia)

Podpora najbolj zrasla Gibanju Svoboda

Nekoliko manj je pridobila tudi SDS – Prihodnje ankete bodo dale odgovor, ali se polarizaci­ja krepi okrog dveh največjih strank

- Barbara Hočevar

Če bi bile volitve jutri, bi bil vrstni red šestih strank povsem enak, kot je bil 24. aprila, kaže tokratni Barometer, ki ga je Mediana za Delo izvajala med 6. in 9. junijem na reprezenta­tivnem vzorcu 714 prebivalce­v Slovenije. V zadnjem mesecu je največ pridobila vodilna stranka Gibanje Svoboda, nekaj manj pa je podpora zrasla največji opozicijsk­i stranki SDS.

Tokrat bi Gibanje Svoboda obkrožilo 31 odstotkov anketirani­h, kar je skoraj pet odstotnih točk več kot maja. Dobre tri odstotne točke več pa je tistih, ki bi glas dalo SDS. Še od prejšnjih parlamenta­rnih volitev leta 2018 ni SDS na barometru dobila tako visokega rezultata, kot ga ima tokrat, ko je izbira 21,5 odstotka sodelujoči­h v poizvedbi. Prihodnja merjenja javnega mnenja bodo dala odgovor, ali lahko govorimo o trendu, da se polarizaci­ja krepi okrog dveh največjih akterjev.

NSi ohranja tretje mesto z za odstotno točko več podpore kot pred enim mesecem, prav tako je, še celo malo več, rezultat izboljšala SD, a je s 5,8 odstotka daleč od najboljših rezultatov v prejšnjem mandatu. Novembra 2021 bi se, denimo, zanjo odločilo več kot 12 odstotkov vprašanih v poizvedbi. Izid za Levico je s 4,2 odstotka povsem enak, kot je bil maja, a nižji kot v vsem letu 2021, ko bi jo, na primer, februarja izbralo deset odstotkov anketirani­h.

Če primerjamo razmerja med koalicijo in opozicijo, imajo Gibanje Svoboda, SD in Levica skupaj 41 odstotkov, SDS in NSi pa 28,7 odstotka.

Z lestvice se poslavlja LMŠ, njeno članstvo je namreč pred dnevi potrdilo združitev z Gibanjem Svoboda. Odhaja uvrščena na šesto mesto, z 2,3 odstotka. Druga stranka, ki je prav tako verjetno zadnjič na barometru, je SAB, saj se bo predvidoma združila z Gibanjem Svoboda.

Delež neopredelj­enih, ki je bil zadnje mesece precej nižji kot v preteklost­i, se je tokrat še znižal – da ne ve, koga bi volilo, je dejalo sedem odstotkov vprašanih (maja 12,5), da glasu ne bi namenili nikomur, pa jih je odgovorilo 4,4 odstotka (maja 6,5).

Še bolj kot povprečna ocena dela vlade – nova je prisegla 3. junija – je v primerjavi z mesecem prej, kot je videti na grafu, zrasla povprečna ocena dela državnega zbora, ki se je v novi sestavi prvič sestal 13. maja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia