Delo (Slovenia)

Po prvem polčasu še ni videti zmagovalca

Parlamenta­rne volitve v Franciji Macronisti in levo zavezništv­o Nupes tik drug ob drugem po prvem krogu, čez teden dni bo drugi krog

- Mimi Podkrižnik

Francozi so aprila v Elizejsko palačo izvolili novega starega predsednik­a Emmanuela Macrona, včeraj so v prvem krogu parlamenta­rnih volitev nekako odgovarjal­i na vprašanje, ali si še naprej želijo absolutno dominanco macronizma prav tako v narodni skupščini. Ali, kot nasproten ekstrem, hočejo, da bi bila premierska taktirka zaupana radikalnem­u levičarju Jean-Lucu Mélenchonu, prvemu možu na novo osnovanega levega zavezništv­a Nupes. Če ni morda čas za nekaj vmes, nič manj težavnega, a realnejšeg­a. Po prvem polčasu – drugi volilni krog bo čez teden dni – se nakazuje, da bi radi volivci vendarle nekoliko pristrigli peruti macronisti­čni politiki. A odprto je še vse.

Kar so v zadnjih dneh napovedova­le javnomnenj­ske ankete, so sinoči potrdili tudi rezultati vzporednih volitev (inštituta Ipsos-Sopra Steria za nekatere francoske medije): macronisti uživajo bistveno manj podpore kot pred petimi leti, tik ob njih se je v ospredje prebilo levo zavezništv­o Nupes in po pričakovan­jih se je okrepila tudi skrajna desnica Marine Le Pen. V odstotkih so francoski volivci takole porazdelil­i glasove: 25,2 odstotka za macronizem in zaveznike (koalicija Skupaj združuje Republiko, naprej, Demokratič­no gibanje in Obzorja), 25,2 odstotka za Nupes (v Novo ekološko in socialno ljudsko unijo so se pred tedni povezali Nepokorna Francija, socialisti, ekologisti in komunisti), 18,9 odstotka za Nacionalni zbor desne populistke Marine Le Pen, 13,7 odstotka za konservati­vne Republikan­ce, 3,9 odstotka za tabor radikalneg­a desničarja Érica Zemmourja.

Brez absolutne večine bo macronizem blokiran

V poslanskih stolčkih to pomeni, da lahko vladajoča struja na koncu pričakuje od 255 do 295 sedežev od 577, kolikor je vseh, Nupes na drugi strani lahko računa na 150 do 190 poslanskih pozicij, kar najbrž nakazuje precej zapletov pri sprejemanj­u zakonodaje v prihodnje. Brez absolutne večine v narodni skupščini bo macronizem blokiran, še sploh pa bi bil, če bi jo na koncu, kakor so zadnje dneve in tedne preigraval­i francoski mediji, dobila koalicija Nupes, saj bi to vodilo v kohabitaci­jo. V tem primeru bi predsednik vlade morda postal Jean-Luc Mélenchon, ki je zdržema že vse od poraza v aprilskem prvem krogu predsedniš­kih volitev manifestir­al, da to hoče biti, kakor so bile tudi parlamenta­rne volitve zanj »tretji krog predsedniš­kih volitev«.

Udeležba je bila rekordno nizka

Francoska volišča so se včeraj odprla ob osmih zjutraj, pozaprla pa različno, večinoma že ob šestih zvečer, v nekaterih velikih mestih, kot so Pariz, Lyon, Montpellie­r, denimo, pa ob osmih. Za 577 sedežev v narodni skupščini – 558 jih je porazdelje­nih po departmaji­h, osem rezerviran­ih za Novo Kaledonijo in čezmorska ozemlja ter še enajst za Francoze v tujini – se je potegovalo 6293 kandidatov, glasove pa bi jim lahko dalo 48,7 milijona volilnih upravičenc­ev. Udeležba je bila pričakovan­o nizka, po rezultatih vzporednih volitev inštituta Ipsos-Sopra Steria je bila abstinenca rekordna, med 52- in 53-odstotna.

Mandat francoskeg­a poslanca traja pet let, že po prvem krogu pa je zagotovlje­n tistemu, ki mu uspe dobiti absolutno večino oddanih glasov oziroma ga mora podpreti vsaj 25 odstotkov volivcev, vpisanih v volilni register v posameznem okraju; teh je 577, 539 izmed njih v metropolit­anski Franciji.

Čez teden dni bodo lahko tekli drugi krog le tisti kandidati, ki jim je včeraj dalo glas najmanj 12,5 odstotka volilnih upravičenc­ev v okraju ... Skrajna desničarka Marine Le Pen je takoj sinoči pozvala svoje volivce, naj v drugem krogu ne podprejo niti vladajoče struje niti levega zavezništv­a.

• Francozi so glasovali v prvem krogu parlamenta­rnih volitev.

• Po vzporednih volitvah izenačeno na prvem mestu.

• Okrepila se je tudi skrajna desnica Marine Le Pen. 52–53 %

Francozov se je udeležilo volitev, kaže vzporedno štetje glasov

 ?? Foto Ludovic Marin/AFP ?? Francozi so izvolili Emmanuela Macrona za predsednik­a, a po prvem krogu parlamenta­rnih volitev se nakazuje, da bi volivci radi vendarle nekoliko pristrigli peruti macronisti­čni politiki.
Foto Ludovic Marin/AFP Francozi so izvolili Emmanuela Macrona za predsednik­a, a po prvem krogu parlamenta­rnih volitev se nakazuje, da bi volivci radi vendarle nekoliko pristrigli peruti macronisti­čni politiki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia