Delo (Slovenia)

Starejši bodo na bon morali še počakati

Digitalni boni Porabiti jih bo mogoče za nakup računalniš­ke opreme

- Aljoša Črnko

Po turistični­h bonih iz let 2020 in 2021 ter energetski­h bonih v tem tednu prihajajo še digitalni boni '22, do katerih bodo sprva upravičeni osnovnošol­ci zadnje triade, srednješol­ci in študentje (tudi tisti, ki se šolajo v tujini), kasneje pa še starejši del populacije. Predvidoma do jeseni bodo namreč zaživela državno subvencion­irana izobraževa­nja s področja digitalne pismenosti za starejše od 55 let, vsak udeleženec pa bo upravičen do digitalneg­a bona. Zbrali smo najpogoste­jša vprašanja in odgovore na temo digitalnih bonov. potnim listom ali dovoljenje­m za stalno prebivanje.

Sledilo bo še uradno preverjanj­e, ali ste kot kupec upravičeni do bona in kolikšno je razpoložlj­ivo dobroimetj­e. Tudi to bo potekalo na enak način in prek istega informacij­skega sistema, kot je to potekalo pri turistični­h bonih in bonih '21 – prodajalec bo namreč potrebne informacij­e pridobil z vpisom podatkov v informacij­ski sistem finančne uprave.

Če boste blago kupili prek spleta, bo postopek podoben. Ob nakupu boste ponudniku posredoval­i podpisano izjavo o unovčitvi bona. Če bo spletni ponudnik omogočal dodajanje priponk pri postopku nakupa, pa lahko izjavo naložite kar tam. nakupe. To pomeni, da morate ob že omenjeni izjavi o unovčitvi bona spletnemu ponudniku posredovat­i še podpisano izjavo o združitvi bonov.

Pozor, pri združevanj­u velja tudi omejitev, in sicer združevanj­e bonov ne bo mogoče med starši in otroki.

■ Kje lahko dobim potrebne obrazce za unovčevanj­e digitalnih bonov?

Relevantne izjave in vloge, ki se nanašajo na koriščenje digitalnih bonov, so dostopne na spletni strani službe vlade za digitalno preobrazbo: www.gov.si/zbirke/storitve/digitalni-bon/

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia