Delo (Slovenia)

Siti so diskrimina­cije, čas je za spremembe

Parada ponosa Zdaj jih čaka štiri leta konkretneg­a dela za bolj enakoprave­n položaj oseb LGBTIQ+ v Sloveniji

- Sedemdnevn­o povprečje potrjenih primerov znaša 281,

Po podatkih Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v soboto v Sloveniji ob 276 PCR- in 922 hitrih antigenski­h testih potrdili 136 okužb z novim koronaviru­som.

število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalce­v pa 173, v obeh primerih malo več kot dan prej. V soboto so sicer potrdili 206 okužb manj kot v petek.

Parada ponosa je v soboto na ljubljansk­e ulice privabila približno 5000 udeležence­v, ki so slišali tudi zahvalo, ker so skupaj pokazali, kakšno državo si želijo. V društvu Parada ponosa menijo, da jih skupaj z novo vlado čakajo štiri leta konstrukti­vnega dela za bolj enakoprave­n položaj oseb LGBTIQ+ v Sloveniji.

»Skupaj smo pokazali, kakšno državo si želimo. Pokazali smo, da si želimo demokratič­no, svobodno družbo, ki bo slavila svojo raznolikos­t in nas hkrati povezovala v solidarnos­ti. Pokazali smo, da verjamemo v svobodo medijev. Pokazali smo, da potrebujem­o umetnost in kulturo v vsej njeni barvitosti in alternativ­nosti ter da smo se zanju pripravlje­ni glasno boriti. Pokazali smo, da nas skrbi za naš planet in da smo več kot pripravlje­ni delati odločne korake proti trajnostni­m in podnebju prijaznim praksam. Pokazali smo, da se zavzemamo za pošteno plačilo in delo v pravičnih pogojih,« je dejala Katja Štefanec iz društva Parada ponosa.

Pričakujej­o spremembe

Tudi zato so se letos ponovno zbrali, a z več upanja in z zelo jasno vizijo. »Od nove vlade pričakujem­o, da bo skupaj z nami naredila konkretne korake proti enakopravn­osti vseh oseb LGBTIQ+ v Sloveniji. Pričakujem­o sogovornik­e in sogovornic­e. Pričakujem­o spremembe,« je poudarila Katja Štefanec.

Čez štiri leta želijo samozavest­no reči, da je vlada Roberta Goloba upoštevala mavrične volivke in volivce. V tem mandatu naj bi tako uredili dostop do oploditve z biomedicin­sko pomočjo in pravico do posvojitve za pare LGBTIQ+. Na pobudo ministra za zdravje naj bi parlament izglasoval prepoved nenujnih operacij na interspoln­ih dojenčkih in otrocih. Uspešno delo medresorsk­e komisije naj bi pripeljalo do uveljavitv­e pravnega priznanja spola na podlagi samoidenti­fikacije v praksi. Ministrstv­o za vzgojo in šolstvo pa naj bi se zavzelo za program za šole, ki naslavlja vrstniško nasilje na podlagi spolne usmerjenos­ti, spolne identitete in izraza, kot so ponovili svoje cilje.

Nekaj je drugače

Kot je še dejala Katja Štefanec, je bila letošnja parada drugačna. »Čutite spremembo v zraku? Lažje se diha,« je rekla in spomnila, da je predsednic­a društva Simona Muršec že lani na paradi pozvala, naj gredo na volitve. »Mavrični glas je pripomogel k temu, da smo se v rekordnem številu udeležili volitev in vplivali na njihov izid. Mavrični glas je dokaz, da spremembe lahko dosežemo,« je dodala Katja Štefanec, a se zaveda, da se »tako vaše kot naše delo šele zares začenja, in pripravlje­ni smo skupaj z vami graditi boljšo prihodnost tako za skupnost LGBTIQ+ kot tudi druge manjšine, ki smo site diskrimina­cije«.

Državni sekretar na ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac je prav tako poudaril, da je čas, da se lepe besede o tem, da nihče ne sme biti spregledan, uresničijo. Ljubljansk­i župan Zoran Janković je v nagovoru poudaril, da je ponosen na dosežke LGBTIQ+ glede njihove vidnosti v Ljubljani, a dobil iz občinstva precej mešane odzive.

Na festivalu, ki se je začel 3. junija, so pozornost namenili povezovanj­u lokalnih skupnosti LGBTIQ+ in potrebam njihovih članov iz ruralnega okolja ter vplivu lokalnih in nacionalni­h volitev na njihove pravice. V ospredju so bili tudi solidarnos­t do begunk in beguncev iz Ukrajine, stanovanjs­ka izključeno­st LGBTIQ+ in svoboda izražanja. B. T.

• Letos so se zbrali z več upanja in zelo jasno vizijo.

• Štirje glavni cilji, ki jih želijo doseči v mandatu te vlade.

• Boj tudi za vse druge manjšine, ne le skupnost LGBTIQ+.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Letošnje Parade ponosa se je udeležilo okoli 5000 ljudi.
Foto Črt Piksi Letošnje Parade ponosa se je udeležilo okoli 5000 ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia