Delo (Slovenia)

Jedrske grožnje ne prihajajo le z vzhoda

Vojna v Ukrajini Zahod v Ukrajino izvaža konvencion­alno orožje, a nekdanji poljski zunanji minister meni, da bi morali Kijevu pomagati še z jedrskim

- Boris Čibej

Mirovnih pogajanj na visoki ravni že dolgo časa ni več, se je pa v zadnjem času vojskujoči­ma se stranema vseeno uspelo dogovoriti vsaj o izmenjavi ubitih vojakov. Kakor je včeraj sporočil nekdanji poveljnik ukrajinske­ga polka Azov Maksim Žorin, so iz Mariupolja v Kijev že pripeljali trupla 220 ubitih branilcev, ki so bili vkopani v kleteh jeklarne Azovstal v Mariupolju, od katerih je okoli tretjina nekdanjih borcev njegovih ultranacio­nalistični­h prostovolj­skih enot.

Zdaj poskušajo ugotoviti njihovo identiteto, kar bo po njegovih besedah izjemno težko, saj so nekateri od njihovih posmrtnih ostankov v »grozljivem stanju« in jih ni mogoče »prepoznati vizualno«, zato bodo potreboval­i več mesecev, da bodo lahko objavili imena ubitih. Dvakrat so v zadnjih dneh izmenjali trupla ubitih vojakov: pred desetimi dnevi so Rusi Ukrajini »vrnili« 160 trupel, konec prejšnjega tedna pa še 50.

O izmenjavi vojnih ujetnikov je v zadnjem času le malo slišati. Če gre verjeti britanskim medijem, so v Kijevu menda pripravlje­ni izmenjati priprtega opozicijsk­ega politika in dobrega prijatelja ruskega predsednik­a Vladimirja Putina Viktorja Medvedčuka, ki je obtožen veleizdaje, za dva britanska državljana, ki sta stopila v vrste ukrajinski­h oboroženih sil. Bila sta med okoli 2500 branilci Mariupolja, ki so se predali ruskim »osvobodite­ljem«, prejšnji teden pa ju je vrhovno sodišče na novo rojene, a le od Rusije priznane Doneške ljudske republike (DLR) obsodilo na smrtno kazen. Odziv upornikov na ukrajinsko pobudo je bil negativen. Voditelj DLR Denis Pušilin, ki je sprva še govoril o tem, da lahko tuja plačanca tudi pomilosti, zdaj trdi, da ne vidi razloga, zakaj bi to storil.

V Kijevu prepričani, da Rusom pešajo moči

Kakor je že običajno, z obeh strani fronte prihajajo povsem nasprotna poročila. Svetovalec ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega Oleksij Arestovič je izjavil, da so ruski napadalci na vzhodu Ukrajine izčrpani in da se zato čedalje bolj pogosto zatekajo k premorom. Tudi ukrajinski vojaški obveščeval­ci trdijo, da napadalci uporabljaj­o čedalje manj sodobnih in natančnih izstrelkov dolgega dosega, ker jim jih najbrž zmanjkuje, zato so začeli branilce že obstreljev­ati z zastarelim­i sovjetskim­i raketami iz 70. let prejšnjega stoletja. V Kijevu so prepričani, da je agresorska vojska sposobna s takšnim tempom nadaljevat­i vojno le še do konca leta. Po drugi strani pa tudi zahodne obveščeval­ne službe ugotavljaj­o, da ruske sile žanjejo uspehe, čeprav ne takšnih, kakršne so si menda zastavile. Ker imajo Rusi premoč v številu vojakov in topniškem orožju, imajo v rokah že skoraj celotno mesto Severodone­ck, so ugotovili na britanskem obrambnem ministrstv­u.

Ostri odziv na izjave evropskega poslanca

Če bi imeli več sodobnega zahodnega orožja, bi lahko v tej vojni že zmagali, prepričuje­jo svet predstavni­ki ukrajinski­h oblasti. Medtem ko nekateri redki zahodnjaki

še vedno svarijo pred tem, da lahko zahodno oboroževan­je Ukrajine privede celo do tretje svetovne vojne, je bilo v zadnjih dneh slišati celo pozive, da bi morali Ukrajino jedrsko oborožiti.

V Rusiji so se ostro odzvali na izjave poljskega poslanca v evropskem parlamentu Radosława Sikorskega, da ima Zahod pravico Ukrajini »podariti« jedrsko orožje. Po njegovih besedah se je Ukrajina leta 1994 v budimpeške­m memorandum­u odpovedala tej smrtonosni oborožitvi, zato so ji mednarodni garanti Rusija, Velika Britanija in ZDA, ki so bili sopodpisni­ki sporazuma, zagotovili ozemeljsko celovitost v mejah iz časov nekdanje Sovjetske zveze. »Ker je Ruska federacija prekršila ta dogovor, lahko Zahod da možnost Ukrajini, da obvaruje svojo neodvisnos­t,« je povedal Sikorski. Govornica ruskega zunanjega ministrstv­a Marija Zaharova je nekdanjega zunanjega ministra, ki je poročen z »anglo-ameriško propagandi­stko in rusofobinj­o« Anne Applebaum, uvrstila med poljske politike, ki »jih imajo na povodcu ZDA«. Ti so po njenih besedah najprej razširjali »ekstremist­ično ideologijo«, »sovražnost« in spodbujali spopade, zdaj pa celo ogrožajo cel planet s svojimi pozivi h kršenju režima prepovedi širjenja jedrske oborožitve. »Najbolj pomembno pa je, da s tem ogrožajo svoj lastni poljski narod, ki ga porivajo v jedrsko prerazdeli­tev sveta,« je dodala ruska diplomatka.

• Odkrivanje identitete ubitih branilcev iz jeklarne Azovstal.

• Ruska vojska menda nadzoruje že večino Severodone­cka.

• Sikorski: Zahod ima pravico Ukrajini podariti jedrsko orožje.

 ?? Foto Aris Messinis/AFP ?? Ukrajinski vojak v mestu Lisičansk na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo srditi spodati med ukrajinsko in rusko vojsko.
Foto Aris Messinis/AFP Ukrajinski vojak v mestu Lisičansk na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo srditi spodati med ukrajinsko in rusko vojsko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia