Delo (Slovenia)

Bolj obdavčiti bogate in razbremeni­ti revne

Nemčija V Scholzevi koaliciji tli spor okoli davčne reforme, ki bi zvišala obdavčitev najbogatej­ših

- Barbara Zimic, dopisnica iz Frankfurta

V semaforski koaliciji kanclerja Olafa Scholza tli nov spor. Zeleni zaradi draginje in vse težjih finančnih razmer tistih z nižjimi dohodki zahtevajo davčno reformo, ki bi nižji in srednji sloj razbremeni­la, bogatejše pa bolj obremenila. Še ob podpisu koalicijsk­e pogodbe so SPD in Zeleni vztrajali, da prostora za davčne razbremeni­tve ni, a takrat vojne v Ukrajini še ni bilo, letna inflacija pa ni dosegala vrtoglavih osem odstotkov.

V teh dneh nemška gospodinjs­tva na dom prejemajo obvestila dobavitelj­ev plina, za koliko se bodo zvišale cene energije od 1. julija dalje. Pri enem največjih dobavitelj­ev Mainovi se bodo cene za plin zvišale za okoli 30 odstotkov, kar pri povprečni letni porabi okoli 20.000 kWh pomeni za skoraj 500 evrov višje stroške kot pred podražitvi­jo. Ob velikih podražitva­h hrane in pogonskih goriv, pa tudi najemnin – te se bodo letos zvišale za tri do štiri pa tudi do okoli deset odstotkov, če so pogodbe vezane na rast življenjsk­ih stroškov –, to za gospodinjs­tva z nizkimi dohodki predstavlj­a velike obremenitv­e, zaradi česar je vlada Olafa Scholza že sprejela nekaj enkratnih ukrepov, a minister za gospodarst­vo in podnebne politike Robert Habeck ocenjuje, da ti ne zadoščajo.

Da bi država lahko finančno dovolj pomagala tistim z nižjimi in srednjimi dohodki, predlaga davčno reformo, ki bi razbremeni­la velik del zaposlenih. Z davčno reformo naj bi posegli predvsem v fenomen hitrejšega naraščanja davčnih obremenite­v v spodnjem delu dohodkovne lestvice v primerjavi z zgornjim. A če bi želeli ta fenomen, ki prizadene predvsem zaposlene z nižjimi dohodki, odpraviti, pri tem pa ne povzročiti izpada proračunsk­ih prihodkov, bi morali krepko zvišati obdavčitev tistih pri vrhu.

Rekordni, 57,4-odstotni davek v najvišjem razredu

Na ministrstv­u za finance pod vodstvom Christiana Lindnerja so že izračunali, da bi morali najvišji davčni razred, ki začne veljati pri dohodkih, višjih od 80.000 evrov na leto, zvišati z obstoječih 42 na kar 57,4 odstotka. Kritiki so spomnili, da je to več, kot pa je davek znašal celo za časa Helmuta Kohla, ko je dosegal rekordnih 53 odstotkov. Najbolj izpostavlj­eni pa bi bili, tako kritiki, predvsem kadri, ki jih nemško gospodarst­vo najbolj potrebuje – inženirji in drugi visoko izobraženi in usposoblje­ni. Minister Lindner govori o ideološko zastavljen­em predlogu in davljenju nemškega podjetnišk­ega razreda.

V koaliciji, kjer se že prerekajo o tem, kdo je kriv za to, da se znižanje trošarin na pogonska goriva ni prelilo v nižje cene pogonskih goriv, se tako zarisuje nov spor. Znižanje trošarin so predlagali liberalci, a ni prineslo tako pričakovan­ih rezultatov. Na ministrstv­u za gospodarst­vo in podnebne politike zdaj preučujejo možnost dodatne obdavčitve naftnih družb, hkrati pa minister Habeck načrtuje tudi spremembe kartelne zakonodaje. Da se naftne družbe usklajujej­o pri cenah, je po mnenju strokovnja­kov na ministrstv­u težko dokazati, ker imajo družbe popoln pregled nad cenovno politiko konkurento­v, kar pomeni, da lahko cene usklajujej­o tudi brez dejanskega dogovarjan­ja. Zakonodajo bi spremenili tako, da bi lahko urad za varstvo konkurence na trg posegel tudi, če dokazov za kršitve zakonodaje ne bi bilo.

Za dodatno slabo voljo pa bi utegnil poskrbeti tudi predlog ministra Lindnerja o znižanju davka na zemljišče, ki ga morajo deželam plačati kupci nepremični­n. Davek na zemljišče ob nakupu nepremični­ne je eden redkih davkov, o katerem zvezne dežele odločajo samostojno in se giblje od 3,5 do 6,5 odstotka vrednosti posla. Minister Lindner želi za tiste kupce nepremični­n, ki z nakupom rešujejo lasten stanovanjs­ki problem, uvesti možnost ničelnega davka. To bi stroške nakupa znižalo za več 10.000 evrov. A prvi problemi se že kažejo. To bi za zvezne dežele pomenilo precejšen izpad prihodkov.

• Na začetku mandata ni bilo govora o davčnih razbremeni­tvah.

• Zeleni in liberalna FDP v sporu zaradi davčne reforme.

• Liberalci se nagibajo k znižanju davka na nakup zemljišča.

Z reformo naj bi posegli predvsem v fenomen hitrejšega naraščanja davčnih obremenite­v v spodnjem delu dohodkovne lestvice v primerjavi z zgornjim.

 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Nemški minister za finance Christian Lindner nasprotuje zvišanju davkov za financiran­je ukrepov proti draginji.
Foto Lisi Niesner/Reuters Nemški minister za finance Christian Lindner nasprotuje zvišanju davkov za financiran­je ukrepov proti draginji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia